01 / 05 / 2024

Yanan tarihi yapıların restorasyon çalışmaları TBMM gündeminde!

Yanan tarihi yapıların restorasyon çalışmaları TBMM gündeminde!

İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu, 2002-2016 arasında yangın sebebiyle tahrip olan tarihi varlıklara ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanrıkulu, Başbakan Davutoğlu'na 7 soru sordu..



Yanan tarihi yapıların restorasyon çalışmaları TBMM gündeminde!


İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu, 2002-2016 arasında yangın sebebiyle tahrip olan tarihi varlıklara ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanrıkulu, sorularının Başbakan Davutoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi. 


Tanrıkulu hazırladığı önergesinde "Tarihi ve kültürel yapılarda meydana gelen yangınlar Türkiye’nin önemli bir sorununu oluşturmaktadır." dedi. 


"2002 yılından itibaren pek çok tarihi ve kültürel yapı yangın ya da başka sebeple tahrip olmuş, kültürel miras yok edilmiştir." diyen Tanrıkulu, art arda yaşanan yangınlar ve diğer tahribat olaylarının akla rant ihtimalini getirdiğini ifade etti. Tanrıkulu, Başbakan Davutoğlu'na 7 soru sordu.


Tanrıkulu'nun soruları

1. 2002-2016 yılları arasında yıllar bazında yanan ya da başka şekilde tahrip edilen tarihi ve kültürel yapı sayısı kaçtır?


2. 2002-2016 yılları arasında yıllar bazında yanan ya da başka şekilde tahrip edilen tarihi ve kültürel yapıların tahrip edilme yıllarına göre dağılımı nedir? Bu yapıların bulundukları illere göre dağılımı nedir?


3. 2002-2016 yılları arasında yıllar bazında yanarak ya da başka şekilde tahrip edilen yapılardan kaçı için restorasyon çalışması başlatılmıştır? Restorasyon çalışması başlatılmayan yapıların güncel durumu nedir?


4. Yandıktan ya da başka şekilde tahrip olduktan sonra yerine otel, alışveriş merkezi ve benzeri yapı inşa edilen tarihi ve kültürel yapı sayısı kaçtır?


5. Yerine alışveriş merkezi, otel ve benzeri yapı inşa edilen tarihi ve kültürel yapıların tahrip edilmesi ile ilgili yürütülen ya da yürütülmüş soruşturmaların güncel akıbeti nedir?


6. 2002-2016 yılları arasında yıllar bazında yanarak ya da başka şekilde tahrip edilen yapıların restorasyonları hangi şirket ya da şirketlere verilmiştir? Bu şirketler hangi kriterlere göre belirlenmiştir?


7. 2002-2016 yılları arasında yıllar bazında yanarak ya da başka şekilde tahrip edilen yapıların restorasyonları için hangi şirketlere ne kadar tutarlarda ödeme yapılmıştır?






Geri Dön