22 / 07 / 2024

Yanmayan kablo binaları daha güvenli hale getiriyor!

Yanmayan kablo binaları daha güvenli hale getiriyor!

Kaliteli kablo kullanımının yangın sırasında can kayıplarını minimuma indirmekle kalmadığı, inşaat sürecinde firmaların maliyeti önemli miktarda düşürmelerini sağladığı bildirildi. Türkiye'de bina yangınları kablo nedeniyle oluyor.




Türkiye'nin önemli elektrik şirketlerinden Oskar Elektrik, dünyada 130 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Prysmian Group'un kablo bilincinin artırılması amacıyla başlattığı "Dikkat Her Kablo Aynı Değildir" etkinliğine ev sahipliği yaptı. Düzenlenen lansmanda uygulanan performans testleri ilgiyle izlendi. Lansmana, CHP  Ankara  Milletvekili Sinan Aygün, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ve inşaat sektörünün önde gelen isimleri katıldı. 


CAN KAYBI FAZLA 


Türkiye'de bina yangınlarının yüzde 19'unun elektrik tesisatı kaynaklı olduğunun ve kaliteli malzeme kullanımı ile bu risklerin minimuma indirilebileceğinin vurgulandığı lansmanda bugüne kadar 6 bin 288 analitik testle ulaşılan verilerin sunumları yapıldı. Oskar Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Karagöz güvenlik tedbirlerinin inşa süresinin başlangıcı ile eş zamanlı olması gerektiğini belirtti. 


Karagöz, "Ülkemizde ne yazık ki kalitesiz kablo nedeniyle yaşanan can kayıpları azımsanamayacak kadar fazla. Yanlış malzeme seçimi, sonrasında alınan tüm güvenlik önlemlerin heba olmasına neden olabilir" dedi. 


ÇÖZÜM YANGINA DAYANIKLI KABLO 


Karagöz, son yıllarda çok katlı dikey yapılaşmanın hız kazandığını, insanların yoğun olarak bir arada bulundukları alışveriş merkezleri, hastane, sinema gibi binaların sayısının arttığına dikkati çekti.

 

Bu binaların doğru önlemler alınmadıkça daha riskli hale geldiğini belirten Karagöz, şunları söyledi: "Bina yangınlarında sigaradan sonra ikinci sırayı elektrik kaynaklı yangınlar almaktadır.


Kablolar inşaat maliyetleri arasında en düşük maliyet sayılsa da can ve mal güvenliği için temel unsur. Özellikle günümüzde artan dikey yapılaşma, avm, hastane gibi insan yoğunluğu fazla binalarda can kaybına neden olmamak için daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. 


Örneğin, olası bir yangında bina içlerinde tek bir kanal üzerinden döşenen kablolar alevlerin katlara hızla yayılmasına ve yoğun dumana sebep olarak can güvenliğini tehdit ediyor. Bu tehlikelerin çözümü yangına dayanıklı kablo seçimiyle mümkün." 


Habertürk Ankara 


Geri Dön