22 / 12 / 2024

Yap işlet devret'li sağlık tesislerinden 2023'e kadar KDV alınmayacak!

Yap işlet devret'li sağlık tesislerinden 2023'e kadar KDV alınmayacak!

AK Parti'li Arslan ve arkadaşlarının TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifine göre, 31 Aralık 2023 tarihine kadar, yap-işlet-devret modeli kapsamında yapılacak projeler ile sağlık tesislerine ilişkin projelerden, Katma Değer Vergisi alınmayacak



Yap-İşlet-Devret Modeli kapsamında gerçekleştirilecek projeler ile sağlık tesislerine ilişkin projelerden, 31 Aralık 2023 tarihine kadar Katma Değer Vergisi alınmayacak.

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifi, "Katma Değer Vergisi Kanunu ile Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun ve Kamu İhale Kanunu"nda değişiklik öngörüyor. Yap-işlet-devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilecek projeler ile Sağlık Hizmeti Temel Kanunu’na göre Yüksek Planlama Kurulu tarafından kiralama karşılığı yaptırılmasına karar verilen sağlık tesislerine ilişkin projelerden, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten 31 Aralık 2023 tarihine kadar ihalesi yapılacak olanların; ihale edilmesi, projeyi üstlenen firmalara proje kapsamında inşaata yönelik olarak yapılan mal ve hizmet teslimleri, katma değer vergisinden hariç tutulacak.

Bu kapsamda yapılan mal ve hizmet teslimleri nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilecek. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler de istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilecek.

Maliye Bakanlığı, istisna kapsamına girecek teslim ve hizmetleri tanımlamaya, istisnaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olacak.

Kredi üstlenimi

Görevli şirketle yapılacak sözleşmede, sözleşmenin feshedilerek yatırım ve hizmetin süresinden önce ilgili idare tarafından devralınması halinde, şirket tarafından temin edilen dış finansmanın, gerçekleştirilmiş yatırım ve hizmetlere ilişkin kısmının idare tarafından üstlenilmesine, gerçekleştirilmemiş yatırım ve hizmetlere ilişkin kısmının ise idarenin talebine bağlı olarak kullanılabileceğine ilişkin hükümlere yer verilebilecek.

Genel bütçe dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarıyla bağlı ortaklıklar ve mahalli idareler tarafından gerçekleştirilen yatırım, hizmetlere yönelik, sözleşmelerin feshedilerek, yatırım, hizmetin süresinden önce ilgili idareler tarafından devralınması halinde ise yatırım ve hizmetlerin finansmanı amacıyla temin edilen dış finansmanı üstlenmeye söz konusu idare yetkili olacak. Bu idarenin, özel bütçe kapsamında olması halinde, söz konusu dış finansmanın ilgili idarenin bağlı olduğu bakanlığın teklifi üzerine ilgili idare tarafından ya da ilgili İdarenin bağlı olduğu bakanın talebi Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanın teklifi üzerine Hazine Müsteşarlığı tarafından üstlenilmesine karar vermeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Bu hükümler, uygulama sözleşmesi imzalamış ancak finansman çalışmaları henüz sonlandırılmamış yap-işlet-devret modeli projeler için de uygulanacak.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğünün sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu kamu kurumu niteliğinde olan bağlı ortaklıklarından yapacağı mal veya hizmet alımlarına da istisna getirildi.

Gerekçe

Kanun teklifinin gerekçesinde, 3996 sayılı "Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun hükümleri" çerçevesinde gerçekleştirilen yatırım ve hizmetlere ilişkin projelerin imalat, yapım aşamasındaki Katma Değer Vergisinin de dahil olduğu yatırım bedelinin geri dönüşünün zaman aldığına dikkat çekildi.

Bu maliyetin istekliler tarafından işletme süresine yansıtıldığı vurgulanan gerekçede, şöyle denildi:

"Bu kanun hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilen projelere ilişkin Katma Değer Vergisi istisnası getirilerek, görevli şirket tarafından ödenen finansman yükünün azaltılması, dolayısıyla gerçekleştirilen yatırımların kamuya dönüş sürecinin kısaltılması, ayrıca bu sayede Yap-İşlet-Devret Modeli’ne daha fazla işlerlik kazandırılması amaçlanmaktadır.
 

Diğer taraftan, sağlık sektöründe kamu özel sektör ortaklığı modeliyle hayata geçirilmesi düşünülen projeler, finansman projeleri olduğundan dolayı yatırımlardan oluşacak borç paketinin yüzde 12’sini KDV finansman maliyeti oluşturmaktadır. Bu yatırımların KDV’den müstesna olması durumunda rekabetçi ortamda borçlanma maliyetleri azalma yönünde olacaktır."

Gerekçede ayrıca, "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğünün sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu kamu kurumu niteliğinde olan bağlı ortaklıklarından yapacağı mal veya hizmet alımlarında istisna getirilmesi zarureti doğmuştur" denildi.

AA


Geri Dön