27 / 04 / 2024

Yap-İşlet-Devret'te 163 Milyar TL ile son zamanların rekoru kırıldı! 

Yap-İşlet-Devret'te 163 Milyar TL ile son zamanların rekoru kırıldı! 

Ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu, yap-işlet-devret sistemi ile ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Cebimizden tek kuruş çıkmayacak" denilen yap-işlet-devret modeli ile inşa edilmiş olan köprü ve otoyolları işleten firmalara 2024 senesinde 163 milyar TL ödeneceğini kaydetti.



Türkiye'nin altyapı yatırımlarında sıklıkla tercih edilen Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli, kamu-özel sektör ile birlikte öne çıkan örneklerinden biri olarak bilinse de, bu modelle inşa edilmiş olan köprü ve otoyollar için verilen geçiş garantileri, ekonomi gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Prof. Dr. Şenol Babuşcu'nun dikkat çeken açıklamalarına göre, 2024 senesşinde de bu projeler için öngörülen ödeme miktarı 163 milyar TL'ye ulaşmış olacak.

karar.com'da yer alan habere göre; "Cebimizden tek kuruş çıkmayacak" şeklindeki başlangıç vaatlerinin aksine, devlete ait bütçeden yapılacak bu devasa ödemeler, kamu finansmanı üzerinde ciddi bir yük oluşturduğu belirtildi. 

SEÇİM SONRASI GERÇEKÇİ FİYATLAMA PLANI

Babuşcu'nun yaptığ paylaşıma göre, bu ödeme tutarının daha fazla artmaması adına seçimden sonra gerçekçi bir fiyatlama yapılması hedefleniyor. Bu adımın, özellikle köprü ve otoyol geçiş ücretlerinde bir artışı beraberinde getireceği öngörülüyor. Bu durum, sürücüler ve genel olarak ekonomi için yeni bir mali yük anlamına gelebilir.

Yap-İşlet-Devret te 163 Milyar TL ile son zamanların rekoru kırıldı! 

NİSAN AYINDA ZAM GELEBİLİR

Babuşcu'nun analizlerine göre, yapılacak fiyatlandırma düzenlemesi ile Nisan ayında köprü ve otoyol geçiş ücretlerinde zamların kapıda olduğu kaydediyor. Bu durum, ulaşım maliyetlerinde bir artışa neden olacak ve vatandaşların cebini direkt olarak etkileyecek.

Yap-İşlet-Devret modeliyle inşa edilen köprü ve otoyollar, Türkiye'nin ulaşım altyapısını geliştirmede önemli bir rol oynuyor. Ancak bu projelerin finansmanı ve geçiş garantileri, ekonomik sürdürülebilirlik açısından ciddi soru işaretleri barındırıyor.

Bakan Abdulkadir Uraloğlu'ndan Yap-İşlet-Devret açıklaması!

2023'te borçlanma limiti 4.5 katına çıktı! Kur farkının faturası 123 Milyar TL!

Ankara'nın göbeğindeki Kızılay AVM iflas etti! Dükkanlar tek tek boşaltılıyor!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön