Sektörel

Yapı denetim firmalarına talep arttı! 

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, Elazığ depreminden sonra yapı denetimine talebin arttığını açıkladı. Şahin, "Yeni binalardan ve hanelerden art arda müracaat geliyor" dedi...

Elazığ depremi, yapı denetiminin hayati bir hizmet olduğunu yeniden gündeme getirdi. Yaşanan 6.8 büyüklüğündeki deprem, kontrolden geçen binalarda yıkım yaratmadı. Uzmanlar, yapı denetim firmalarına müracaat edilmesinin böyle bir dönemde hayati önem taşıdığını belirtti.

Akit gazetesinden Buğra Kardan'ın haberine göre, Elazığ ve Malatya'yı sarsan deprem sonrası Türkiye'nin yapı envanterinin dayanıklı olup olmadığı herkes tarafından merak ediliyor. Bu merak vatandaşları yapı denetim firmalarına yönlendiriyor. Firmalara olan talepler oldukça arttı.

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, yaptığı açıklamada Elâzığ depreminden sonra binaların çatlama ve yıkılma riski taşıyıp taşımadıklarının gündeme geldiğini söyledi. Nazmi Şahin, 6.8 büyüklüğündeki depremin yapı denetimini ön plana çıkardığını da belirtti. Denetim firmalarına başvuru yağdığına dikkat çeken Şahin, "Yeni binalardan ve hanelerden art arda müracaat geliyor. Müracaat adedi devamlı artıyor. Fiyatlar ise gayet makul. Yapı bedelinin yüzde 1.5'i oranında hizmet ücreti almıyor" diye konuştu.

BAŞARILI ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Yapı denetim firmalarınca başarılı çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayan Şahin, şunları kaydetti: 

"2010'dan bu yana Elâzığ'da 2 bin 576 bina ve 4 milyon 900 bin metrekareyi aşkın alan 17 şirket, 3 laboratuvar, 196 mimar ile mühendis, 433 yardımcı eleman tarafından kon-trolden geçirildi. Malatya'da da bin 963 bina ve 7 milyon 233 bin metrekareye yakın alan 16 şirket, 3 laboratuvar, 271 mimar ile mühendis, 718 yardımcı eleman tarafından tarandı. Şükür ki bu binaların hiçbirinde çökme, sehim ya da çatlama olmadı." 

Türkiye genelinde 758 bin 838 bina ve 1 milyar 157 milyon 678 bin metrekare alanın denetlendiğini belirten Şahin, "Toplam bin 721 şirket, 319 laboratuvar, 29 bin 969 mimar ile mühendis, 64 bin 863 yardımcı elemanın teftiş ettiği bu yapılar depreme karşı dayanıklıdır. Vatandaşlarımız bu gerçekten hareketle önlem almalı, gerekli incelemeleri yaptırmalı" şeklinde uyarı yaptı.

ÇİP SİSTEMİ TALEBİ ARTTI 

2018'in Aralık ayında çip uygulamasına geçildiğini söyleyen Şahin, şöyle konuştu: "İnşaat betonlarında kayıp ve kaçak oranlarını aşağı çekecek uygulama başarıyla devam ediyor. Şu aşamada 58 bin 784 binadan 3 milyon 748 bin çipli numune alınmış ve denetime tabi tutulmuş durumda. Ürün ve müteahhide dair detayları içeren bu numunelerle riskler minimize ediliyor. Dünyada da takdir toplayan çip sistemi Orta Asya ülkelerinin dikkatlerinden kaçmıyor. İlk etapta 5 ülke sistemi kullanmaya aday."

Güvenli bina için yapı denetimi şart!