26 / 12 / 2024

Yapı Denetim hizmetlerindeki değişiklikten 500 metrekare altı yapılar nasıl etkilenecek?

Yapı Denetim hizmetlerindeki değişiklikten 500 metrekare altı yapılar nasıl etkilenecek?

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu tarafından kabul edilen yeni Köy Kanunu ile 500 metrekare ve altı yapılar için yapı denetim kuruluşunun yapı sahibi tarafından seçilebilecek.



AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda da kabul edilen Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, çok önemli bazı düzenlemeler içeriyor.

Söz konusu teklifle, yapı denetim hizmet sözleşmelerinin kurulmaları ve yapı denetim firmalarının görevlendirilmelerine ilişkin düzenlemeler yapılıyor. Buna göre, yapı denetim hizmet sözleşmesi bedeline esas inşaat alanı 500 metrekareye kadar olan binalarda, yapı sahibi tarafından belirlenen yapı denetim kuruluşuyla, diğer hizmet sözleşmelerinde de Bakanlık tarafından yayımlanacak olan usul ve esaslara göre o yapı için ildeki faal yapı denetim kuruluşu sayısı da dikkate alınarak elektronik ortamda aynı anda belirlenen en çok iki yapı denetim kuruluşundan bir tanesiyle yapı sahibi arasında yapı denetim hizmet sözleşmesi akdedilebilecek. Bu sözleşmenin bir sureti taahhütname ekinde ilgili idareye verilecek. Yapı denetim hizmet sözleşmeleri Bakanlık tarafından belirlenen haller dışında feshedilemeyecek.

Yapı Denetim hizmetlerindeki değişiklikten 500 metrekare altı yapılar nasıl etkilenecek?

Kanun teklifi ile ilgili önemli açıklamalar yapan Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Çorum Temsilcisi, İnşaat Mühendisi Günay Çimen, şunları dile getirdi:

"Köy Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 18 Kasım 2024 Pazartesi günü Meclis’e sunulmuştu. 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu ile ilgili de değişiklikler vardı söz konusu bu kanun tasarısının içerisinde. Yapı Denetim Kuruluşları Birliği olarak kanunda 4708 sayılı maddelere itiraz etmek üzere gerekli çalışmalarımızı da yaptık. İtiraz etmiş olduğumuz konular nedir; 500 metrekare altında olan  yapıların yapı sahibince yapı denetim hizmetinin belirlenmesine esas bir madde var. Bu madde eğer kanundan geçerse denetim zafiyeti oluşturacak bir süreç de başlayacak. Bu nedenle 2019’da bakanlığımızın da sık sık dile getirdiği yapı müteahhidi ile yapı denetim arasındaki ticari bağın kesilmesi amacıyla ve çok büyük bir konsensus sağlanarak bu sektördeki en büyük sorunlardan bir tanesi olan bu ticari bağın denetim zafiyetine sebebiyet verdiği bu durum bu maddeyle yeniden gündeme gelecek. Kesinlikle 500 metrekare altında olan  işlerin yapı denetimin müteahhit tarafından seçilmesiyle hizmet alınmasını da kabul etmiyoruz, doğru bulmuyoruz. Bu durum denetim zafiyeti yaratacaktır. 

2. bir madde, 500 metrekare üzerindeki işlerin de bakanlık tarafından belirlenmiş olan sayıda yapı denetim kuruluşu bulunan şehirlerde birden çok (en fazla iki tane) müteahhitin seçimine bırakılacağı konusu. Yine aynı bu konunun denetim zafiyeti yaratacağı, müteahhit ile ticari bağlar nedeniyle mümkün olacağı kanısındayız. Bu konunun da depremselliğin bu kadar önemli olduğu bir dönemde kesinlikle yürürlüğe girmemesini talep ediyoruz.”

"SUÇU İŞLEYENDEN FAZLA CEZAYA ÇARPTIRILACAĞIZ"

Yaptığı açıklamada 3. maddenin de yapı denetim kuruluşlarına uygulanacak olan cezai yaptırımlarla ilgili olduğunu dile getiren Çimen, "Elbette işini doğru yapmayan, kanuna aykırı şekilde davranan firmalara ceza verilmeli, kanunumuzda da bununla ilgili yeterince ceza var zaten. Ancak suçu işleyenden daha çok cezaya çarptırılmak gerçekten adaletsizlik. Kanunda öngörülmüş olan konu, yapı denetim firmasının denetimini gerçekleştirdiği binanın dışında imalat aşamasında çevresindeki binalara taşıyıcı sistemine onarılamaz biçimde zarar verilmesi durumunda yapı denetim firmasının belgesinin iptali ve teminatının irat kaydedilmesi cezası verilmek üzere. Bu gerçekten hiç de hakkaniyetli olmayan bir durum. Bizler şantiye şefi değiliz, denetim firmasıyız. 7/24 o sahada bulunmak durumunda da değiliz. Biz tamamlanmış olan imalatları kontrol etmekle yükümlüyüz. Bu nedenle burada öngörülen cezayı asla kabul etmiyoruz. Bu konu ile  ilgili olarak Türkiye’de 2 bin 500 civarında yapı denetim firması bulunuyor. Tüm yapı denetim firmaları bu anlamda çok kızgın ve gerekli aksiyonların alınması adına mücadeleyi sürdüreceğiz “ dedi.

 

Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta metrekaresi 2.500 TL'den başlayan fiyatlarla satılık imarlı arsa ve iş yerleri! 

Emekli maaşlarına 15 bin TL'lik seyyanen zam! 2025 Ocak'ta emekliye refah payı var mı?

Tekince Pearl’de ara ödemeli taksit fırsatı! Yeni proje


Geri Dön