27 / 12 / 2024

Yapı denetimi müteahhitlere bırakılmamalı!

Yapı denetimi müteahhitlere bırakılmamalı!

Birliğin Antalya Şube Başkanı İrfan Varol, müteahhitle kat karşılığı anlaşan arsa sahiplerinin yapı denetim konusunu müteahhide bırakması nedeniyle baskı altında kaldıklarını söyledi.



YAPI Denetim Kuruluşları Birliği Antalya Şube Başkanı İrfan Varol, Antlya Gazeteciler cemiyetinde bir basın toplantısı yaptı ve Türkiye'de Afet Yasası'nm 1999 depreminin ardından ciddi derecede değiştiğini, ancak halen yeterli seviyede olmadığını belirtti, irfan Varol, Antalya'daki binaların 4'te 3'ünün halen riskli olduğunu söyledi. 


Yapı denetim firmalarının 15 yıl boyunca denetlediği binanın taşıyıcı sistemlerinden sorumlu olduğunu kaydeden Varol, "Biz sizin binanız ne kadar sallanırsa sallasın çökmesin diye çalışıyoruz. Deprem öldürmez, binalar öldürür" dedi. 


'İşverenimi denetleyemem' 

Yapı denetim şirketlerine 4 Nisan 2015 tarihinde torba yasayla müteahhitleri Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne ihbar etme görevi verildiğini belirten İrfan Varol, şöyle konuştu: "İnşaatlardaki iş güvenliği ile ilgili aksamaları ihbar etmemiz isteniyor. Bu bizim yükümüzü bir kat daha artırdı. Bu görev bizi iş yaptığımız firmayla karşı karşıya getirmektedir. Ayrıca biz esasen arsa sahibi adma müteahhidi denetliyoruz. Ama arsa sahibi müteahhitle kat karşılığı sözleşme yapıyor. 


Sözleşmede, projeyi müteahhit yapacak, iskanı müteahhit alacak, yapı denetimini müteahhit yaptıracak diye sıralıyor. Ben işverenim olarak müteahhidi görüyorum karşımda. Ben müteahhide 'Buraya demiri niye az koydun' dediğim zaman 'Sen ne diyorsun hem parayı vereceğim hem de beni denetleyeceksin. Başka firma mı yok' deyip gidiyor. 


Yapı denetimlerini arsa sahiplerinin yaptırması kendilerinin lehine olacaktır. O zaman biz işveren olarak arsa sahibini göreceğiz, sistem daha sağlıklı işleyecek, müetahhit de yönetmelikler neyi emrediyorsa ona göre yapacak." 'Belediyelerde ayrım var' Şirket kapatmaları önleyeceği varsayılan yeni yönetmelikle daha zor duruma düştüklerini savunan İrfan Varol, her şirkete 300 bin TL'lik teminat mektubu verme zorunluluğu getirildiğini kaydetti. En küçük evrak eksikliğinde verilen cezaların şirketleri kapama noktasına getirebileceğinin altını çizen Varol, "Belediyelerin kendi güçlerini kullanarak işi belirli firmalara yönlendirmesinden dolayı rahatsızız. Başta Konyaaltı, Mu rai paşa, Kepez, Aksu ve Döşemealtı belediyeleri olmak üzere tüm belediyeler hangi firmalara ne kadar iş vermişler açıklasın" dedi. 


Milliyet Akdeniz



Geri Dön