27 / 12 / 2024

Yapı Dergisi yeni yıla 350. sayısı ile girdi!

Yapı Dergisi yeni yıla 350. sayısı ile girdi!

1973 yılından bu yana yayın yaşamını aralıksız sürdüren YAPI œMimarlık, Tasarım, Kültür ve Sanat Dergisi, 350. sayısını yayımlamanın gururunu yaşıyor...



YAPI yeni bir yıla 350. sayısı ile giriyor. Kültür yapılarının ağırlıklı olduğu projeler, çeşitli konulara ilişkin makalelerin yanısıra söyleşilerin yer aldığı bu anlamlı sayıda 300. sayıdan bu yana derginin ilgi çekici konularından konu başlıklarına göz atılıyor ve son 50 sayıda yayımlanan projelerden bir seçki sunuluyor...

1973 yılından bu yana yayın yaşamını aralıksız sürdüren YAPI œMimarlık, Tasarım, Kültür ve Sanat Dergisi, 350. sayısını yayımlamanın gururunu yaşıyor ve YAPI"yı izleyerek, okuyarak, projeleri ve görüşlerini paylaşarak destek veren ve bu gururu yaşatan YAPI dostlarına teşekkür ediyor.

YAPI bu sayının anısına abonelerine de adlarına özel küçük bir not defteri armağan ediyor.

PROJELER....

Zaha Hadid"in MAXXI"si
Son dönemde Stirling, WAF Dünyanın en iyi yapısı ödüllerine değer görülen Zaha Hadid tasarımı MAXXI müzesi Roma"da yapılan güncel mimarlık yapılarından adından en çok söz ettireni. Bu proje ile birlikte œBir müze içeriğiyle mi yoksa binasıyla mı öne çıkmalı sorusunu gündeme taşıyan Ayşe Köksal"ın derinlikli bir değerlendirmesini de sayfalarımıza taşıyoruz.

MAXXI"ye karşı Odile Decq"ten MACRO
Roma"nın, 21. yy Sanatları Ulusal Müzesi MAXXI"nin hemen ardından Aralık ayının ilk haftası kapılarını açan MACRO-Güncel Sanatlar Müzesi, bir yenileme ve genişletme projesi olarak yarışmaya açılmış. 2 aşamalı yarışmayı şžubat 2001"de kazanan Odile Decq Benoit Cornette mimarlık bürosu, kırmızının siyah üzerindeki grafik etkisini mimarlık boyutunda tasarıma döktüğü projesiyle Roma"nın son yıllarda durgun seyreden güncel mimarlık pratiğini Zaha Hadid"in arkasından daha da hareketlendirecek görünüyor.

Bursa"nın Merinos Parkı ve Kongre Merkezi
Türkiye"de son dönemlerde yapılan en kapsamlı projelerden biri olan Bursa Merinos Parkı ve Kongre Merkezi projesinin tasarımı Cafer Bozkurt Mimarlık"a ait. 350. sayının öne çıkan projelerinden olan Merinos Parkı içinde yer alan bütün yapılar ayrıntılarıyla ele alınıyor.

Ankara"dan iki yeni proje:  Ankara  Ticaret Odası Kongre Merkezi ve Ankara Arena
Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi"nin tasarımı A Tasarım Mimarlık-Ali Osman Öztürk"e ait. Kongre Merkezi, Başkentin büyük programlı bir yapısı olarak ulusal, uluslararası fuar, sergi, gösteri ve toplantı mekanlarını içerecek şekilde tasarlanmış.
FIBA 2010 Dünya şžampiyonası"nın Ankara"da oynanan maçlarına evsahipliği yapan Ankara Arena çokamaçlı Spor Salonu"nun renkli tasarımını da bu sayı sayfalarımıza taşıyoruz. Yazgan Tasarım Mimarlık"ın Ankara ve Türk mimarlığı için bir fırsata dönüştürme amacıyla tasarladığı Ankara Arena, basketboldan buz hokeyi pistine dönüşebilen Türkiye"nin tek salonu.

YÜZYÜZE SÖYLEşžİLER

İstanbul"u ziyaret eden ve birer konferans veren ünlü mimarlar ve mühendislerle yaptığımız yüzyüze söyleşilerin konukları farklı coğrafyalardan ve farklı yaklaşımlardan... Mimarlığın çeşitliliğini yansıtan bu bölümde konuklarımız: İngiltere"den strüktür mühendisi Hanif Kara ve Meksikalı mimar ve davulcu Michel Rojkind...
Ceren çıplak"ın, Türkiye"nin mimarlık kültürünün gündemdeki güncel sorunlarına ilişkin, sorularını Doğan Kuban, Doğan Hasol ve Doğan Tekeli bir söyleşi çerçevesinde yanıtlıyorlar.

MAKALELER...

œKüreselleşme karşısında yerel kimliğin korunması sorununu œSüs başlıklı yazısında ele alan Prof. Dr. şžengül Öymen Gür süsün örneklenmesi altında Berlin garlarından seçtiği bir grup üzerinden görüşlerini tartışmaya açıyor. œHerhangi bir yapı türü olarak gar binalarının evrimine bakmak mimarın her dönemde, o döneme uygun bir sanat dilini yaratmadaki ve kendi özgünlüğünü korumadaki başarısını gösterebilir diyor.
Ümran Topçu"nun œGaudi Efsanesi başlıklı yazısında, 1926 yılındaki trajik ölümünün ardından kendisine olan ilginin hiç azalmadığı Katalan Mimar Antoni Gaudi"nin yaşamını, onun verdiği eserlerle kurduğu paralelliklerle anlatıyor. œYenikapı Limanı Müze Tasarımı ve Mimar olmak başlıklı makale, Yenikapı"da yürütülen arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkan Theodosius liman buluntuları için bir müze tasarlamak fikrinden yola çıkıyor ve bu güncel konuyu tasarım sorunu olarak ele alınan bir bitirme stüdyosu deneyimini sonuçlarıyla tartışıyor.  Yazıyı stüdyo yürürütücüleri  Selim Ökem, Senem Kaymaz Koca, Tülin Görgülü kaleme alıyor.
şžinasi Acar"ın œAnadolu Üniversitesi Güneş Saati makalesi Güneş Saatleri"ni tarihçesiyle aktarıyor ve 2009 Dünya Astronomi Yılı"nda yapılan en güncel örneğin öyküsünü anlatıyor.

TASARIM, SANAT, MİMARLIK ARAKESİTİNDE...

İSMD tarafından açılan S.O.S. İstanbul œKüçüksu ve çevresi Yeniden İşlevlendirme Sürecine Alternatif çözümler Fikir Projesi Yarışması sonuçlarını, birinciliğe değer görülen öğrencilerin ödülleri olan Interrail gezisindeki deneyimlerini anlattıkları yazıları ve fotoğrafları eşliğinde yayımlıyoruz. Sanat ve Mimarlık arakesitinde ilginç bir proje olan œyaşanabilir strüktürlerle, bir heykelin 56 kez büyütülmüş halinin sunduğu mekan deneyimlerine odaklanıyoruz. Ünlü tasarımcı kardeşler Bourouellec"lerden Erwan Bouroullec ile yeni koleksiyonları Hansgrohe Axor Bouroullec ve tasarım yaklaşımları üzerine yaptığımız bir söyleşiye koleksiyon görüntüleri eşlik ediyor. Gülseli İnal œContemporary İstanbul Güncel Sanat etkinliğinin yansımalarını kaleme alıyor, Sabrina Fresko bize œgiyilebilir heykellerini anlatıyor.


Geri Dön