17 / 06 / 2024

Yapı Fuarı'na Arap çıkarması

Yapı Fuarı'na Arap çıkarması

Yapı-Endüstri Merkezi tarafından bu yıl 32'nicisi düzenlenen Uluslararası Yapı/Turkeybuild 2009 İstanbul dün açıldı



Yapı'nın tam zamanı sloganıyla açılan fuara 50 ülkeden 850 firma katıldı. 100 bin ziyaretçinin beklendiği ve 10 Mayıs'a kadar sürecek fuara ağırlıklı Arap ülkelerinden olmak üzere BAE, İran, Suriye, Umman Sultanlığı, Azerbaycan, Kazakistan, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Rusya, Ukrayna ve Yunanistan'dan 100'ün üzerinde alım heyeti katıldı. Umman Sultanlığı'ndan katılan heyetin yöresel kıyafetleri ile fuarı dolaşması katılımcıların ilgisini çekti.

Dünya 3'üncüsü

Türkiye'deki toplam büyüklüğü 90.6 milyar TL olan yapı sektörünün buluştuğu fuarın açılışında konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ekonomik büyüklüğü ile dünyada 17'nci sırada yer almasına karşılık, yapı ve inşaat sektörüyle ABD ve Çin'den sonra 3'üncü sırada yer aldığını kaydetti. Çağlayan, 2008 yılında 132 milyar dolarlık ihracatın 23.5 milyar dolarını yapı sektörünün gerçekleştirdiğini belirten Çağlayan, sektörün ithalatının aynı yıl 7.5 milyar dolarda kaldığını bildirdi. Çağlayan, "Dünyadaki toplam yapı sektörü ihracatı 600 milyar dolar. Türkiye'nin payını daha yukarılara taşımak istiyoruz" dedi.

Üvey evlat mıyız?

İMSAD Başkanı Orhan Turan ise büyümeye katkısıyla dikkat çeken yapı sektörüne yüzde 18 KDV uygulanmasını eleştirdi. Turan, "Konutta KDV düşerken, konutu oluşturan malzemeler lüks tüketim sayılıyor. Bizim sektörümüz üvey evlat mı?" diyerek, KDV'nin indirilmesi gerektiğini söyledi. (Bugün)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Yapı Fuarı 5 milyar dolarlık iş hacmi yarattı
 
Yapı Endüstri Merkezi (YEM) tarafından bu yıl 32'cisi düzenlenen Uluslararası Yapı / Turkeybuild 2009, Devlet Bakanı...
Yapı Endüstri Merkezi (YEM) tarafından bu yıl 32'cisi düzenlenen Uluslararası Yapı / Turkeybuild 2009, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TiM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin katılımıyla dün Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi'nde başladı. 10 Mayıs'a kadar devam edecek fuara 50 ülkeden 850 firma ve 100 bin ziyaretçi katılacak.YEM Genel Müdürü Güven Cantürk, fuarın hazırlık aşamasından bitişine kadar geçen süre içinde katılımcı firmaların yaklaşık 5 milyar dolarlık bir iş hacmi yarattığını kaydetti. Cantürk, Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinatörlüğünde Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye, Irak, Lübnan'dan 400'ü aşkın şirketin de fuara katıldığını bildirdi. Fuarda yabancı satın alım ofislerinin yanı sıra Türk şirketleri de ilginç ürünlerini sergiledi. (Sabah)


Geri Dön