Genel

Yapı Fuarı'nın sektöre canlılık getirmesi bekleniyor!

YEM tarafından bu yıl 34'üncüsü düzenlenen ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Balkanlar, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı kapsayan fuarın sektöre hareketlilik kazandırması bekleniyor...

Yapı Endüstri Merkezi (YEM) tarafından bu yıl 34'üncüsü düzenlenen ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Balkanlar, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı kapsayan bölgenin en büyük yapı malzemeleri fuarı olarak nitelendirilen Yapı Fuarı-Tur-keybuild İstanbul, 27 Nisan-1 Mayıs 2011 tarihleri arasında bin 100 katılımcı firma ve 15 bin ürün çeşidini ziyaretçileriyle buluşturacak. Sektör profesyonellerini biraraya getiren ve yapıdaki son yeniliklerin sergilendiği fuara bu yıl 110 bin ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. Sektörün canlanması konusunda önemli bir konumda olan ve bu sene yüzde 30 büyüyerek 81 bin metrekare alana ulaşan Yapı Fuarinı 103 bin 848 kişi ziyaret etmişti. Geçen yıl 87 farklı ülkeden yabancı ziyaretçi ağırlayan fuarın, yürütülen yoğun yurtdışı tanıtım çalışmalarıyla bu yıl daha fazla yabancı ziyaretçiyi konuk etmesi bekleniyor. Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek fuar çerçevesinde yürütülen "İş Geliştirme Platformu" çalışmalarıyla, yapı sektörüne ve Türkiye ekonomisine sağladığı katkı da giderek büyüyor.

Fuarda iki büyük etkinlik
Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, bu yıl iki büyük yeniliğe de imza atacak. İş Geliştirme Platformu kapsamında düzenlenen "Konuk Ülke Rusya Projesi"nde fuar öncesi ve sırasında kar¬şılıklı iş görüşmeleri, Rusya ve BDT pazarlarım hedefleyen özel etkinlikler, uzman görüşlerinin paylaşılacağı özel oturumlar ve iki ülke işadamlarının yatırım tecrübelerini paylaştığı etkinlikler düzenlenecek. Bu projede, Türkiye ile Rusya arasındaki yapı malzemeleri ticaret hacminin artırılması, müteahhitlik hizmetlerine hız ve kapsam kazandırılması, bu çalışmaların gelişmesine katkıda bulunulması hedefleniyor. Fuar sırasında bu çalışmaların devamı niteliği taşıyan bir "Rusya Danışma ve Bilgi Merkezi" kurulacak ve fuar sırasında yeni iş fırsatları için karşılıklı iş görüşmeleri de organize edilecek. İkinci büyük etkinlik olan  "EKODünya Fuarı" ise ilk kez organize ediliyor. "EKODünya Fuarı"nda çevre dostu binalar, malzemeler, teknolojiler, alternatif enerji ve iklimlendirme sistemleri tanıtılacak. Bu fuar, çevreye duyarlı yapılaşmanın uygulanabilirliğini göstermek amacıyla salon 11 A'da etkinlikler ve malzeme sergileri ile bir arada sunulacak. Alım Heyetleriyle ilgili çalışmalar her yıl olduğu gibi bu sene de davam ederken, "İş Geliştirme Platformu" kapsamında gerçekleştirilen yabancı alım heyeti programı Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) işbirliğiyle yürütülüyor. Bu yıl, 56 ülkeden gelen yabancı alım heyetini Türk yapı malzemesi üreticileriyle birebir buluşturacak olan Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, önceki yıllarda olduğu gibi, Türk yapı sektörünün uluslararası alandaki faaliyetlerine olumlu katkı sağlayacak.

Sektör, 2010'da son 10 yılın en büyük ikinci rakamına ulaştı
Sahip olduğu 23 milyar dolarlık ticaret hacmiyle Türkiye ekonomisini sırtlayan ve ülkenin en çok ihracat yapan ikinci sektörü olan kapasitenin iç talebi karşılama oranı çimentoda yüzde 217, hazır betonda yüzde 271, seramik kaplamada yüzde 266, seramik sağlık gereçlerinde yüzde 290 ve boyada yüzde 204 olarak gerçekleşiyor. 2009 krizinden olumsuz etkilenen yapı sektörü, 2010'da toparlanma gösterdi ve yüzde 17.1 oranında büyüyerek yıllık bazda son 10 yıllık süreçte 2006'da görülen yüzde 18.5'lik ge-lişmeden sonraki en yüksek orana ulaştı. 2010 yılındaki olumlu gelişmelerin ardından sektördeki 2011 beklentileri de bu yönde şekillendi ve planlamalar büyüme oranına göre revize edildi. Sektörün, istikrarlı bir büyüme sürecine girerek 201 l'de yüzde 8-10 büyümesi ön görülüyor. Yapı sektörünün altyapı dışındaki faaliyet alanının yüzde 80'i konut projelerinden oluşuyor. Daha önceki yıllarda olduğu gibi 2011 yılında da konut projelerinin sektörde belirleyici rol oynayacağına işaret eden sektör temsilcilerine göre, yapı sektörü 'konutla yaşayan bir sektör'. Sektör temsilcileri, konut sahibi olmanın teşvik edildiği sürece, yapı sektöründeki olumlu havanın da devam edeceğine dikkat çekiyor.
Dünya/İshak Sevgin