02 / 05 / 2024

Yapı izin istatistikleri nasıl hesaplanır?

Yapı izin istatistikleri nasıl hesaplanır?

Yapı izin istatistikleri nasıl hesaplanır? Yapı izin istatistikleri yılda kaç kez hesaplanıyor? İşte Türkiye İstatistik Kurumu internet sayfasında yer alan yapı izin istatistikleri hesaplama formülü...



Yapı izin istatistikleri nasıl hesaplanır?

Metrekare birim fiyatının değeri : Taşıyıcı sistemi betonarme ve yığma, kullanma amacı apartman, ev, diğer (ticari, sınai, sıhhi ve sosyal, kültürel, dini, idari ve diğer) olan yapıların il düzeyinde m² birim fiyatları yılda dört kez olmak üzere hesaplanmaktadır.


Metrekare birim fiyatı:


1990 ve öncesi

1979 Ocak ayından itibaren kullanılmak üzere m2 birim fiyatlarının tesbiti için kamu kuruluşları ve diğer kuruluşlar ile yapılan toplantıda, Türkiye’de en çok kullanılan inşaat tipleri belirlenmiş, bu inşaat tiplerinde kullanılan malzeme ve işçilik oranları tesbit edilmiştir. Belirli sürelerde malzeme fiyatları ve işçilik ücretleri TÜİK’in Bölge ve İstatistik Müdürlüklerince derlenen bilgilere göre il bazında inşaat m2 birim fiyatları hesaplanmıştır. 


1991-2006:

Taşıyıcı sistemi betonarme ve yığma, kullanma   amacı    apartman,   ev,   diğer ( ticari, sınai, sıhhi ve sosyal, kültürel, dini, idari ve diğer ) olan yapıların il düzeyinde m² birim fiyatları hesaplanmaktadır. Taşıyıcı sistemi betonarme olan yapılar için; 1992 temel yıllı "Bina İnşaat Maliyet İndeksi"nde yer alan 295 maddenin (işçilik, makine ve malzemeler)  % 95'ini  temsil  eden 109 madde, taşıyıcı sistemi yığma olan yapılar için ise; TÜİK'in Bölge ve İstatistik Müdürlükleri'nce derlenen 15 madde (işçilik  ve malzeme) ile 4 coğrafi bölge üzerinden m² birim fiyatı   bulunur. Bulunan   birim   fiyatlarla " İnşaat ruhsatnamesi " ve " Yapı kullanma izin kağıtları " ndaki yüzölçümler çarpımından değer elde edilir. Arsa bedeli hariç  tutulmuştur. 


2007 ve sonrası

2005 temel yıllı "Bina İnşaatı Maliyet İndeksi" nde yer alan 121 madde (işçilik ve malzeme) üzerinden 26 bölge müdürlüğü için maliyet endeksi hesaplanmaktadır. Hesaplama yapılmayan diğer iller için İstatistiki Bölge Birimler Sınıflaması Düzey 3’e göre bulundukları bölgenin endeksi esas alınmaktadır. Endeksleri hesaplanan bir dönem önceye göre değişim hızları 2005 yılı son döneminde bulunan m2 birim fiyatına uygulanarak m2 birim maliyetler hesaplanmaktadır.



Yapı İzin İstatistikleri Ocak - Eylül 2013!
Yapı izni istatistikleri nedir?



Geri Dön