Emlak Terimleri

Yapı kayıt belgesi bedeli nasıl hesaplanır?

Yapı kayıt belgesinin alınabilmesi için bedelin 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. Peki, kimler ne kadar ücret ödeyecek? Yapı kayıt belgesi bedeli nasıl hesaplanır?

İmar barışı uygulaması ile iskansız yapılar kayıt altına alınıyor. İmar barışına müracaat ederek yapı kayıt belgesi alan yapılarda abonelikler alınabildiği gibi, yıkım ve para cezalarından da vazgeçiliyor. Ayrıca kat mülkiyeti tesis edilerek tapu alınabilmesi de mümkün oluyor.

Tüm bunlar için e-devlet üzerinden imar barışına müracaat edilmesi, müracaatın 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması ve yapı kayıt belgesi bedelinin de 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. Peki, yapı kayıt belgesi bedeli nasıl hesaplanır?

Yapı kayıt belgesi bedeli hesaplama kuralı:

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranında hesaplanıyor.

Yapı Kayıt Belgesi bedeli belirlenirken;

a) Yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyesinden temin edilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerleri esas alınmak suretiyle hesaplanır.

b) Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken birim maliyet bedeli;

1) Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/ metrekare

2) 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/metrekare

3) 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1000 TL/metrekare

4) 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL/metrekare

5) Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2000 TL/metrekare

6) Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 TL/MW

esas alınmak suretiyle hesap yapılıyor.

c) Yapı Kayıt Belgesi bedeli; yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri ile binanın toplam yapı alanı dikkate alınarak hesaplanacak yapı yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, yapının konut veya ticaret olarak tek kullanımlı veya karma kullanımlı olup olmadığı da gözetilerek ve karma kullanımlı yapılarda konut ve ticari olarak kullanılan alanların arsa oranları ayrı ayrı dikkate alınarak konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş katsayısı ile çarpılması suretiyle belirleniyor. 

Yapı malikleri; Yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılardaki aykırılıklarda, birinci fıkranın (c) bendi uyarınca yapının tamamı için hesaplanan Yapı Kayıt Belgesi bedeline, kendi bağımsız bölümünün kullanım durumuna göre eşit olarak katılmak zorunda oluyor.

Yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılardaki aykırılıklarda, Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamı ödenmeden Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmiyor. 

Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamını ödeyen yapı maliki genel hükümler çerçevesinde diğer yapı maliklerinden kendi paylarına düşen miktarı talep etme hakkına sahip oluyor.

İmar barışında ödenecek bedel, Bakanlığın hazırlamış olduğu İmar Barışı Hesaplama Aracı ile de önceden görülebiliyor.


İmar Barışı Hesaplama Aracı 2018!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com