Yapı Kayıt Belgesi bedeli nasıl hesaplanıyor?
İmar barışı başvuruları için son günlere girildi. İmar Barışından yararlanmak isteyen vatandaşların 15 Haziran tarihinde kadar başvuruda bulunması gerekli. Peki Yapı Kayıt Belgesi bedeli nasıl hesaplanıyor?
İmar affı başvuruları için son günlere girildi. Çorum Hakimiyet gazetesinde yer alan habere göre, imar barışından faydalanmak isteyen vatandaşların 15 Hazirana kadar başvuruda bulunması gerekli.
31 Aralık 2017'den önce inşa edilmiş imara uygun olmayan iskana aykırı yapıları kapsayan imar affı uygulamasında son günlere girildi. Milyonlarca vatandaşın 15 Haziran 2019 tarihine kadar başvuruda bulunmaları gerekli. 13 milyon kaçak yapıyı ilgilendiren uygulamada yapı kayıt bedelinin ise 30 Haziran 2019 tarihinde kadar yatırılması gerekli. 8 Haziran 2018 tarihinde başlayan imar barışı uygulaması yoğun ilgi üzerine 15 Haziran 2019 tarihine kadar uzatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre herhangi bir uzatma daha olmayacak. İmar barışı uygulamasına geçen 1 yılda 9.8 milyon kişi başvuru yaptı. Af kapsamında toplam gelir 18 milyar 418 milyon 733 bin TL olarak açıklandı. En çok başvuru yapılan il 1.7 milyon ile İstanbul olurken, İstanbul'u 795.934 ile İzmir, 452.295 başvuru ile Ankara izledi. Çorum’da ise 25 bin kişinin imar barışı için başvuru yaptığı belirtildi.
Yapı Kayıt Belgesi bedeli nasıl hesaplanıyor?
Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının yer aldığı arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyeden temin edilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerleri esas alınıp hesaplanıyor. Tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200 TL, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 TL, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye bin TL, 8 ve daha yüksek katlı binalar için metrekareye bin 600 TL, lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane gibi yapılar için de metrekare başına 2 bin TL, güneş enerjisi santrallerinde (GES) ise megavat başına 100 bin TL olarak belirleniyor. Bedel, yapının yer aldığı arsanın emlak vergi değeri ile binanın toplam yapı alanı dikkate alınarak hesaplanacak yapı yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konut ve ticari olarak tek kullanımlı veya karma kullanımlı olup olmadığına da bakılacak. Karma kullanımlı yapılarda konut ve ticari olarak kullanılan alanların arsa oranları ayrı ayrı dikkate alınarak, konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 katsayısıyla çarpılarak bulunuyor.
İmar barışı başvuruları için son günler!
6 soruda Yapı Kayıt Belgesi'nin kullanım yerleri!