23 / 12 / 2024

Yapı kayıt belgesi müracaatı 2018!

Yapı kayıt belgesi müracaatı 2018!

Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017 tarihinden önce mevzuata aykırı olarak yapılmış yapılar için veriliyor. Peki, yapı kayıt belgesi müracaatı 2018 nasıl yapılıyor?



İmar barışı kapsamında imar sorunu olan yapılara yapı kayıt belgesi alınarak, bu sorun ortadan kaldırılabiliyor. Belgenin alındığı yapılara abonelikler bağlanabiliyor, kat mülkiyeti alınabiliyor. Ayrıca varsa yıkım ve para cezalarından da vazgeçiliyor.

Her yapı için sadece bir Yapı Kayıt Belgesi düzenleniyor. Düzenlenen bu belge yapı yıkılana kadar geçerli oluyor. Yapı yıkıldıktan sonra, mevcut imar koşulları geçerli oluyor.

Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017 tarihinden önce mevzuata aykırı olarak yapılmış yapılar için veriliyor. Yapı Kayıt Belgesi için müracaatın 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. 

Kanunen, başvuru ve ödeme süresini bir yıla kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkili oluyor. Bakanlar Kurulu'nun karar alması durumunda bu süre uzatılabiliyor.

Yapı kayıt belgesi müracaatı..

Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formu doldurularak başvuru yapılabiliyor. Aynı zamanda Bakanlığın yetkilendirdiği kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabiliyor.

Müracaatın e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, Yapı Kayıt Belgesi formunun eksiksiz olarak doldurulmasından ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra, Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan Yapı Kayıt Belgesi talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet üzerinden alınıyor. Bu işlemler herhangi bir aksaklık olmaması halinde 24 saatte tamamlanıyor.

Müracaat kurum ve kuruluşlara yapılmış ise, Yapı Kayıt Belgesi formu müracaat sahibinin beyanına göre eksiksiz olarak dolduruluyor. 

Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılması sağlanıyor, Yapı Kayıt Belgesi formu sistem üzerinden onaylanmak üzere Müdürlüğe gönderiliyor ve formun Müdürlükçe onaylanmasından sonra bir örneği talepte bulunan yapı sahibine veriliyor.


Yapı kayıt belgesi bedelini kim öder?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön