Yapı Kayıt Belgesi sahipleri tapularını nasıl alacak?
İmar Barışı'ndan faydalanan milyonlarca kişi binalarını nasıl imara uygun hale getireceğini araştırmaya başladı. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, İmar Barışı'nın ikinci aşaması hakkında merak edilenleri cevaplandırdı.
15 Haziran'a kadar uzatıldıı açıklanan imar barışı başvuruları alınmaya devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2018 yılı sonuna kadar yaklaşık 9.6 milyon bina için Yapı Kayıt Belgesi alındığını ve 16.5 milyar lira ödeme yapıldığını açıkladı. .
Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre, toplam 13 milyon binayı kayıt altına alma hedefiyle hayata geçirilen uygulamaya 4 milyon kişinin daha başvuru yapması olanlanıyor.
İmar Barışı'ndan yararlanan milyonlarca Yapı Kayıt Belgesi sahibi, şimdi de düzenlemenin ikinci aşamasına geçmeye hazırlanıyor. Yapı Kayıt Belgesi sahipleri binalarını nasıl imara uygun hale getirecek? Tapuda cins değişikliği nasıl yapılacak? Yapı Kayıt Belgesi ne kadar süreyle geçerli olacak? Belge alınan bina Hazine veya belediyeye ait bir arsa üzerindeyse neler yapılması gerekiyor? Bu binalar alınıp satılabilir mi? Kentsel dönüşüme girebilir mi?
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, İmar Barışı'nın ikinci aşaması hakkında merak edilenleri cevaplandırdı. Yapı Kayıt Belgesi'nin yapı yıkılana veya kentsel dönüşüme girene kadar geçerli olduğunu belirten Ali Güvenç Kiraz, bu yapılarda kat mülkiyeti kurulması için belli bir süre belirlenmediğini belirtti..
YÜZDE 100 ONAY ŞART
Birden fazla bağımsız bölümün bulunduğu yapılar için tapuda cins değişikliği yapmak veya iskan yerine geçecek şekilde kat mülkiyeti kurmak için tüm kat maliklerinin onayının olması gerektiğini söyleyen Kiraz, "Bu bağımsız yapılar için söz konusudur. Örneğin çok bloklu yapılarda bazı bloklar İmar Barışı'na girmek istemez, bazı bloklar ise girmek isterlerse girmek isteyen bloklar kendileri için başvuru yapabilir, Yapı Kayıt Belgesi alabilir ve kat mülkiyetine de o bloğun yüzde 100 onayıyla geçebilir" diye konuştu. İkinci aşamada cins değişikliği ve kat mülkiyeti kurulumu için birinci aşama olan Yapı Kayıt Belgesi alınırken ödenen bedelin aynısının bir kez daha ödenmesi gerektiğini belirten Kiraz, bu bedelin konutlar için rayiç bedelin yüzde 3'ü, işyerleri için ise yüzde 5'i olduğunu söyledi.
HAZİNE SATACAK
Ali Güvenç Kiraz, Yapı Kayıt Belgesi alan binanın Hazine ve belediyelere ait bir arsa üzerinde bulunması durumunda, belge sahibinin, binanın bulunduğu alana denk gelecek kadar alanı, imar yapılaşma sınırı kapsamında, rayiç bedel üzerinden kendisine satışını talep edebileceğini kaydetti. Yapı Kayıt Belgesi alınan binaların üçüncü kişilere satılabileceğini belirten Kiraz, şunları söyledi: "Bu binalar için kredi kullanmak da mümkün. Ancak burada, krediye esas olan bedel için projelendirilmiş alanın değeri mi, yoksa kaçak alanlar dahil değeri mi esas alınacak tartışması var" dedi.
MİRAS BIRAKILAMAZ
Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra, elektrik, su, doğalgaz gibi temel hizmetler için abonelik başvurusu yapılabileceğinin de altını çizen Kiraz, bu başvuruda da bir süre kısıtlaması olmadığını kaydetti. Yapı Kayıt Belgesi alan binanın kentsel dönüşüme girmesi halinde ise artık İmar Barışı kapsamında verilen hakkın bir geçerliliği kalmayacağını bildiren Kiraz, "Kişiye ait arsa payı vardır ve bu pay kadar bir hakkı oluşur" bilgisini verdi. Yapı Kayıt Belgesi'nin tanıdığı hakların sadece bu belgeyi alan kişiler için geçerli olacağına dikkat çeken Avukat Ali Güvenç Kiraz, "Bu belge, müktesep hak vermez, imarda kazanılmış hak olmaz ve mevcut imar durumu için geçerlidir. Ayrıca miras hukukuna konu edilemez" diye konuştu..
DÜZELTME SÜRESİNİ KAÇIRMAYIN
İmar Barışı başvurularını 15 Haziran'a, harç ödeme süresini ise 30 Haziran'a kadar uzatan düzenlemede, yanlış beyan verenler için de düzeltme hakkı verildi. Bu hakkın bir defaya mahsus olarak tanındığını belirten Ali Güvenç Kiraz, "Bu süre sona erdikten sonra yanlış beyanda bulunulduğunun tespiti halinde Yapı Kayıt Belgesi iptal edilecek, alınan bedel iade edilmeyecek ve Cumhuriyet savcılıklarına gerçeğe aykırı beyandan suç duyurusunda bulunulacak" açıklamasında bulundu.