28 / 04 / 2024

Yapı kooperatiflerine ortak olma yolları!

Yapı kooperatiflerine ortak olma yolları!

Hürses Gazetesi yazarlarından Şükrü Kızılot bugünkü köşe yazısında Yapı kooperatiflerine ortak olma yolları konusuna değindi. Kızılot; "Yapı kooperatiflerine, ortak olunması için başlıca dört yol mevcuttur." dedi...



Yapı kooperatiflerine, ortak olunması için başlıca dört yol mevcuttur. Kooperatife, kooperatifin kuruluşu esnasında kurucu ortak olarak, kuruluştan sonra (aslen), bir başkasının payını alarak (devren) veya miras yoluyla ortak olmak mümkündür. 

1- Kurucu Ortaklık Kooperatif kurulmasına teşebbüs edildiği zaman, diğer kurucularla birlikte "kurucu ortak" olarak iştirak edilebilir. 

2- Aslen Ortaklık Kooperatif tüzel kişilik kazandıktan sonra, yani kuruluşu tamamlanmış kooperatiften hisse alarak (aslen) ortak olunabilir. 

3- Devren Ortaklık Faaliyette olan kooperatiften bir ortağın hissesi devralınmak suretiyle (devren) kooperatif ortaklığı sıfatı kazanılabilir. 

4- Miras Yoluyla Ortaklık Ferdi münasebete geçilmeden önce ölen ortağın kanuni mirasçılarının, üç ay içinde temsilci tayin ederek kooperatife bildirmeleri halinde, ortaklık hak ve yükümlülükleri kanuni mirasçılar lehine devam eder. 

Böylece, ölen ortağın kanuni mirasçıları da kooperatifin ortağı olabilirler. 

Ölen ortağın mirasçılarının temsilci tayin etmemeleri veya ortaklığa devam etmemeleri halinde, ölen ortağın alacak ve borçları o yılın bilançosuna göre hesaplanarak, bilanço tarihinden itibaren bir ay içerisinde mirasçılara iade edilir. 

Kurulmuş olan bir kooperatife ortak olmak isteyen gerçek veya Yasa'da belirtilen tüzel kişiler kooperatifin Anasözleşmesi'nin hükümlerini bütün hak ve yükümlülükleriyle kabul ettiklerine ilişkin bir dilekçe ile Yönetim Kurulu'na başvurmaları gerekir. 

Yönetim kurulu başvuru üzerine başvuruda bulunanların, kooperatif Anasözleşmesinde belirtilen "ortaklık koşullarını" taşıyıp taşımadıklarını araştırır. 

Eğer, başvuruda bulunanlar, ortaklık koşullarını taşıyorlarsa ve kooperatife alınmaları uygun görülüyorsa, yönetim kurulu kararı ile ortaklığa kabul edilebilirler. 

Ortaklık için yapılan başvurular ister olumlu, ister olumsuz şekilde sonuçlansın, sonuç ilgiliye 15 gün içinde yazılı olarak bildirilir. 


Şükrü Kızılot/Hürses Gazetesi


Geri Dön