27 / 04 / 2024

Yapı Malzemeleri'ndeki Teknik Şartnameler yürürlüğe girdi

Yapı Malzemeleri'ndeki Teknik Şartnameler yürürlüğe girdi

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği Kapsamında Uygulanacak Teknik Şartnamelerin Yayımlanması Hakkında Tebliğ Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi



Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği Kapsamında Uygulanacak Teknik Şartnamelerin Yayımlanması Hakkında Tebliğ Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği'nde tanımlanan "Teknik Şartnameler"in yayımlanma ve iptaline ilişkin hususları açıklığa kavuşturmayı amaçlarken, yönetmelik kapsamında CE işaretinin malzemelere iliştirilmesini temin edecek Teknik Şartnameleri kapsıyor.

Buna göre, AB Resmi Gazetesinde yayımlanan ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından uyumlaştırılmış standartların referans numaralarını, yürürlük tarihlerini, CE işareti taşıması zorunlu kılınan tarihlerini içeren listeler Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, uyumlaştırılmış standartlar ve Avrupa Teknik Onaylarının ya da bunların oluşturulması için AB Komisyonu tarafından verilen talimatların, yönetmeliğin ilgili maddelerinin hükümlerini karşılamakta yetersiz olduğu kanısındaysa; bu görüşünü AB Komisyonu'na iletecek.

AB Komisyonu, görüşünü gerekçesiyle birlikte Yapı Daimi Komitesi'ne iletecek, Yapı Daimi Komitesi'nden gelen görüş doğrultusunda AB Komisyonu, söz konusu standart ve onayların yürürlükten kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunda üye ülkeleri bilgilendirecek.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, bir standardın, yönetmelikteki "uygunluğun ön kabulü"nden yararlanma şartlarını artık taşımadığı fikrinde ise standart iptal teklifini AB Komisyonu'na bildirecek. Komisyon, Yapı Daimi Komitesi'nin görüşü doğrultusunda, söz konusu standardın "uygunluğun ön kabulü"nden faydalanmaya devam edip etmeyeceğini üye ülkelere bildirecek ve etmeyecekse, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanan standart numarasını geri çekecek.

Tebliğin ekinde ise Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında uygulanacak uyumlaştırılmış standartlar listesi yayımlandı.
AA


Geri Dön