Sektörel

Yapı sektöründe 7,7 milyar dolarlık enerji verimliliği yatırımı yapılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2024-2030 senelerinde enerji verimliliği odağında yapı sektörüne 7,7 milyar dolar yatırım yapılacağını açıkladı. İşte haberin detayları...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın X sosyal medya hesabından yapılan paylaşım doğrultusunda, 2030 senesine kadar uygulanacak olan II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'nın devreye alındığı kaydedildi.

Yapılan paylaşım kapsamında, 2024-2030 yıllarını kapsayan II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında yapı sektörünün hedefleri ve öne çıkan yatırım bilgilerini içeren grafiğe yer verildiği kaydedildi.

Grafikte yer alan verilere göre, söz konusu dönemde yapı sektörüne toplam 7,7 milyar dolar yatırım yapılacak. Mevcut binaların rehabilitasyon ve enerji verimliliğinin geliştirilmesi, yeni binalarda minimum enerji performans kriterlerinin artırılması için 3,2 milyar dolar yatırım planlanıyor.

Merkezi ve bölgesel ısıtma ve soğutma sistemlerinin kullanımının, ısı pompası kurulumunun yaygınlaştırılması amacıyla 2,9 milyar dolar yatırım yapılacak.

Kamu binalarında enerji verimliliğinin geliştirilmesi için enerji dönüşümünün sağlanması için 700 milyon dolar harcanacağı belirtildi.  Böylece, söz konusu dönemde 12,8 milyon ton eşdeğeri petrol enerji tasarrufu ve 34 milyon ton emisyon azaltımı sağlanacak. Kamu binaları için ise 2 kat tasarruf yapılacak.

İNŞAAT SEKTÖRLERİ NELERDİR?

Bu sektördeki firmaların arasındaki değişiklikleri anlamak için üç alt sektöre bakılmalı. Buna göre, bina inşaatı, ağır inşaat, inşaat mühendisliği inşaatı ve özel ticaret müteahhitleri. ile bu müteahhitlerin işleri arasında, inşaat projeleri için planlama yapması ve bütçeler hazırlamak için müşterilerle iletişim kurması, inşaat ekipleri yönetmek, malzeme temin etmek, tedarik zincirini yönetmek, inşaat sürecindeki sorunları çözmek ve güvenliği sağlamak gibi görevler yer almaktadır.

YAPI İNŞAATI NE DEMEKTİR?

Yapı inşaatı demek, İnsanların ev, ofis, okul gibi yaşam alanları ile köprü, yol, baraj gibi tesisleri inşa etme sürecine inşaat adı verilmektedir.

Türkiye, "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi"nde 42 firması ile yer alarak 2. sıraya yükseldi. Böylece geçen yıl ABD'ye bırakılan ikincilik geri alındı. Çin 79 şirket ile listede ilk sırada bulunurken Türkiye'nın ardından ABD 41 firma ile üçüncü sırada yer aldığı kaydedildi.

Gayrimenkul yatırım fonlarının emlak sektörünü hareketlendirmesi bekleniyor!

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı açıkladı! İnşaat sektörü ikinci yarıdan ümitli...

İnşaat demiri neden kırılır?