Yapılandırma faaliyetlerinin en yoğun olduğu sektörler: İnşaat, gayrimenkul ve otomotiv!
Uluslararası danışmanlık, denetim, güvence, strateji, kurumsal finansman ve vergi hizmetleri şirketi EY’nin , 5. “EY Yeniden Yapılandırma Nabzı” araştırma sonuçlarına göre yapılandırma faaliyetlerinin en yoğun olduğu sektörler inşaat, gayrimenkul ve otomotiv oldu.
Ernst-Young tarafından düzenli olarak yapılan ve yeniden yapılandırma piyasalarına dair önemli içgörüler sunan “Yeniden Yapılandırma Nabzı" araştırmasının merakla beklenen
5. versiyonu yayımlandı.
Söz konusu araştırmaya göre son 6 ayda yeniden yapılandırmayı etkileyen en önemli faktörler arasında, satışlarda azalma (yüzde 23) ve ekonomik büyümede yavaşlama (yüzde 20) ön plana çıkarken, önümüzdeki dönemde de bu eğilimlerin sürmesi bekleniyor. Aynı zamanda yeniden yapılandırma süreçlerini tetiklemesi öngörülen faktörlerin başında yine satışlarda azalma (yüzde 21) ve ekonomik büyümede yavaşlama (yüzde 17) bulunuyor.
İNŞAAT, GAYRİMENKUL VE OTOMOTİV LİDERLİĞİ SÜRDÜRÜYOR
Merakla beklenen araştırma sonuçları, yeniden yapılandırma faaliyetlerinin en yoğun olduğu sektörlerin inşaat, gayrimenkul ve otomotiv olduğunu ortaya çıkarıyor. Özellikle otomotiv sektörü, içten yanmalı motorlar ve elektrikli araç üretiminde yaşanan maliyet sorunları sebebiyle ciddi değişimler yaşıyor.
BÖLGESEL FARKLILIKLAR DİKKAT ÇEKTİ
Söz konusu raporda, yeniden yapılandırma faaliyetlerinde en büyük artışın Avusturya, Polonya, Sırbistan ve Slovakya gibi ülkelerde yaşandığı belirtilirken, Macaristan, Ukrayna, Bulgaristan, Slovenya ve Türkiye gibi ülkelerde orta düzeyde bir artış yaşanması beklendiği belirtiliyor. Hırvatistan ise bu faaliyetlerin azaldığı ülke arasında bulunuyor.
Yeniden yapılandırma çözümlerinde borç yapılandırma ve vade uzatma ön plana çıkıyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre borç yapılandırma ve vade uzatma, yeniden yapılandırma süreçlerinin temel çözüm aracı olmayı sürdürüyor. Bununla beraber operasyonel yapılandırma ve refinansman gibi çözümler de giderek daha da fazla önem kazanıyor.
Araştırma sonuçları, ekonomik ve sektörel dönüşüm süreçlerinin yeniden yapılandırma faaliyetlerini nasıl şekillendirdiğini açık bir şekilde ortaya koyarken, işletmelerin karşılaşmış olduğu zorlukların etkili ve yenilikçi çözümlerle aşılabileceğini de gösteriyor. EY’ın Yeniden Yapılandırma Nabzı araştırması, yalnızca bugünü anlamakla kalmayıp, gelecekteki trendler ve fırsatlar için de yol gösterici olmaya da devam ediyor.
Konut almak isteyenler 2025 yılında istediği evi, 2026'da hangi ev kaldıysa onu alacak!
Uzmanı uyardı: Risk analizi yapılmadan toprak yatırımı yapılmaz!