29 / 04 / 2024

Yapılara kimlik kartı verilmesine ilişkin kanun teklifi komisyonda!

Yapılara kimlik kartı verilmesine ilişkin kanun teklifi komisyonda!

Yapılara kimlik kartı verilmesine ilişkin, İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi Komisyona havale edildi..



3194 Sayılı İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi Komisyona havale edildi. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın imza sahibi olduğu kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

GENEL GEREKÇE

Ülkemiz deprem fay hatları bakımından yüksek risk taşıyan bir konumdadır ancak; deprem gerçeğine karşı gösterilen yaklaşım zaman zaman üzerinde durulan ancak adeta magazinleştirilmiş durumdadır. Bu husus nedeniyle ülke gündemimizde tüketilip gitmiş ve gerekli önlemler alınmadan yine gündemden düşmüştür.

Kaçınılmaz şekilde beklediğimiz depremlerden korunmak için ancak önlemlerin ciddi bir tavır ve yaptırımlarla alınması gerekmektedir. Özellikle yapılar bakımından eksikliklerimizi yakın ve en büyük kayıplarımızı verdiğimiz depremlerde gördüğümüz üzere ölümcül olanın depremler değil yapılar olduğuna şahit olduk. Bir binanın yıkılmış yapışık durumda olduğu diğer binanın ayakta görüntüsünü hepimiz hatırlamaktayız.

Bu nedenle binaların hafriyat aşamasından iskan ve sonrasında kullanılmasına, sonrasında ise periyodik olarak kontrolüne kadar geniş kapsamlı bir denetim mekanizması gerekmektedir. Yapılara aynı bir insan gibi, doğumundan ölümüne kadar takip edilebilecek bir kimlik kartı verilmesi, bu neticeye ulaşmak için pratik ve kökten çözüm getirecek ve sonuca götürecek bir uygulama olacaktır. Bu nedenle binalara bir kimlik kartı çıkarılmalı ve bu kartın tıpkı her insanın yanında taşıdığı kimliği gibi binanın üzerinde taşımasını sağlayarak, sadece inşa aşamasında değil sonrasında da vatandaşlarımızın oturacakları, kullanacakları yapıların denetiminin yapıldığını bilmesi ve yapının ne durumda olduğu hakkında fikir sahibi olması açısından önemlidir. Ayrıca araştırma neticesinde değil, isteyen herkesin bu bilgilere ulaşması sağlanmış olacaktır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Her yapının bir kimlik kartına sahip olması ile denetim mekanizmasının herkes tarafından kontrolü sağlanacak, bu kimlik kartına sahip binalara ait bilgilerin, gerek fiziksel gerekse dijital ortamda tutulması saklanması ve güncellenmesi ile sağlam niteliklere sahip yapıların inşası sağlanacaktır. Böylece deprem ve sonrasında yaşanan kayıplarımızın önüne geçebilecek bir mekanizma kurulmuş olacaktır.


MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.


3194 SAYILI İMAR KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 3194 Sayılı İmar Kanununa aşağıda bulunan madde eklenmiştir.

EK MADDE 5; Yapılara ait kimlik kartı ilgili sınırları içinde kaldığı belediyelerce verilir. Bina kimlik kartına ait hususlar ayrıca bir yönetmelikle düzenlenir.

MADDE 2- 3194 Sayılı imar Kanununa aşağıda bulunan madde eklenmiştir.

EK MADDE 14 ;Kanunun yürürlüğe girmesinden önce inşasına başlanmış yapılara ait kimlik kartları bu kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 1 yıl içinde verilir.

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanunun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 

İmar Kanununda değişiklik yapılması hakkında teklif verildi!
 


Geri Dön