Yargıdan çalışanları ilgilendiren önemli bir karar çıktı. İşte detaylar
İkinci bir işte çalışması 2 yıl sonra tazminatsız işten çıkış nedeni olarak kullanılan işçi iş mahkemesinden istediği sonucu alamadı ancak istinaf mahkemesi işçiyi haklı bularak işe iade talebini kabul etti. İşte ayrıntılar...Mahkeme ikinci işte çalışanları sevindiren önemli bir karar verdi bu karara göre; belli şartlar dahilinde ikinci işte çalışmanın iş sözleşmesiyle bile engellenmesi mümkün değil
Yargı, başka bir işte çalıştığı için sözleşmesi feshedilen işçiyi haklı buldu. Mahkeme ikinci işte çalışanları sevindiren önemli bir karar verdi bu karara göre; belli şartlar dahilinde ikinci işte çalışmanın iş sözleşmesiyle bile engellenmesi mümkün değil.
Mahkeme imzaladığı iş sözleşmesinde 'başka bir işte çalışamayacağı' hükmü bulunan işçinin tazminatsız işten atılmasını haksız buldu.İşçinin imzaladığı sözleşme hükümlerinin anayasaya aykırı olduğu belirtildi. İstinaf mahkemesi İstanbul'da kurye olarak çalışan ve mesai saatleri dışında başka bir işverene bağlı olarak çalıştığı için tazminatsız olarak işten çıkarılan kişiyle ilgili olarak haksız karar verildiğine hükmetti.
2 YIL SONRA İŞTEN ÇIKMA SEBEBİ YAPILDI
Tazminatsız işten atılan işçi konuyu mahkemeye taşıdı. İşe girerken işverene sunduğu SGK hizmet dökümünde aynı anda ikinci işte çalıştığının belli olduğunu, buna rağmen iki yılı aşkın çalışmadan sonra ikinci işte çalışmasının fesih sebebi yapıldığını belirten işçi, işe iade davası açtı. İş mahkemesi, tanık ifadeleri ve GPS sistemi ile işçinin mesai saatleri harici başka yerde çalışmış olmasının işçi ile işveren arasında güven kırıcı ortam tezahürüne neden olduğunu, bunun 'geçerli fesih' sebebi olduğunu belirterek işçinin işe iade talebini reddetti ve kıdem tazminatı ödenmesine hükmetti.İşe iade kararı vermeyen iş mahkemesinin kararır istinaf mahkemesine taşındı. Başvuruyu inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 29. Hukuk Dairesi, işverenin talebini tümüyle reddederek, işçiyi haklı bularak işe iade gerektiğine hükmetti.
İKİNCİ İŞİ ENGELLEYECEK 3 DURUM
Kararı değerlendiren Akşam gazetesi Çalışma Hayatı yazarı Okan Güray Bülbül işçinin üç noktada aykırılık yoksa ikinci işte çalışabileceğini belirtti. İşçinin ikinci bir işte çalışmasını engelleyecek tespitler ise şöyle:
SADAKAT BORÇUNA AYKIRILIK: İşçi, işveren ve müşteri bilgilerini ikinci işyerine taşmak.
HAKSIZ REKABET: Aynı iş kolunda rakip şirkette çalışmak.
OLUMSUZLUK YARATMAK: İkinci işte çalıştığı için asıl işine geç gelmek.