Yargıtay'dan kooperatif üyelerini yakından ilgilendiren ilginç bir karar
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, "ferdi mülkiyete geçen kooperatifte üyelerin şahsi sorumluluğu olmayacağı" yönünde karar verdi.
Kararda, "1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'nun, 28'nci maddesine, Kooperatif Anasözleşmesinin 20 ve 21. maddelerine rağmen, ferdi mülkiyete geçilen kooperatif ortaklarının taşınmazlarının tapu kayıtlarının her birinin üzerine, ayrı ayrı iflas şehri konulması yerinde görülmemiştir" denildi.
Yargıtay'ın bu kararı, Adana'da bir kooperatifden aldıkları konutları 3 yıl sonra kooperatif borcu nedeniyle kaybetmekle karşı karşıya kalan 60 kooperatif üyesinin gayrimenkulleri üzerindeki haciz işleminin kaldırılmasını sağladı.
Kooperatif üyelerinin avukatın Mehmet Ali Akgül, yaptığı açıklamada, Yargıtayın, "Ferdi mülkiyete geçen kooperatifte üyelerin şahsi sorumluluğu olmaz" yönündeki kararının, "emsal karar" olarak tüm kooperatif mağdurlarına ışık tutacağını bildirdi.
Akgül, Yargıtayın kararına konu olan söz konusu davanın 3 yıldır devam ettiğini, uzun soluklu bir hukuk mücadelesi verdiklerini, söz konusu sorunun, kooperatif başkanının, kendi kurduğu şirketi yüklenici firma olarak tayin edip, kooperatif üyelerini borçlandırmasından kaynaklandığını bildirdi.
Akgül, "Kooperatif Başkanı Cumali C'nin yüklenici firma olarak tayin ettiği ve yakınlarının adına kurulan şirkete, 617 bin YTL'lik çek yazdığını, bu çek karşılıksız çıkınca kooperatife haciz konulduğunu, kooperatifin mal varlığı bulunmadığı için de kooperatif üyelerinin evlerine haciz geldiğini" kaydetti.
60 üyenin oturduğu gayrimenkulünün kaydına iflas şerhi konulduğunu anlatan Akgül, "Kooperatif başkanı, resmi tebligatları, kooperatif üyeleri adına kendi işçilerine teslim aldırdığı için takip kesinleşiyor.
Kooperatif üyelerinin, icra memurları kapılarına dayanıncaya kadar hiçbir şeyden haberleri olmuyor. Verdiğimiz uzun soluklu hukuk mücadelesi Yargıtay'ın kararıyla kesinleşmiş oldu" dedi.