27 / 11 / 2024

Yargıtay'ın kararına uyulmazsa, dosya geri gönderilebilir!

Yargıtay'ın kararına uyulmazsa, dosya geri gönderilebilir!

Posta Gazetesi Köşe Yazarı Tamer Heper, okuyucusunun bir kadasto firması ile yaşadığı ödeme sorununu ve başlattığı icra takibinde Yargıtay'dan gelecek cevabın sonuçlarını değerlendirdi




Bir kadastro çalışması yapmak için anlaştığımız firma son taksit borcunu ödemedi. Biz icraya verdik, o itiraz etti. Açtığımız itirazın iptali davasında bilirkişi raporu geldi, biz haklıyız. Ancak karar duruşmasında hakim değişti, hakim takip sırasında halen işlemin sürdüğü gerekçesi ile davamızı reddetti. Dosya Yargıtay'da. Endişemiz şu: Yargıtay'dan karar bozulup gelirse hakim ne yapacak. Hakimin kararı belli. Kararından dönmez. Bu mümkün mü Dönmezse ne olur M.A.

Doğrusu endişenizde haklısınız, insana, hakim belli bir görüşe sahipken bundan vazgeçmeyecekmiş gibi geliyor ama tatbikat çoğunlukla böyle değil. Sistem şu: Şayet Yargıtay kararı onarsa bir tek karar düzeltme talebi hakkınız daha var. Yani bu halde dosya tekrar Yargıtay'a gider. Dosya aynı daireye gideceği için çoğunlukla daire fikir değiştirmiyor. Fikir değiştirdiği dosya sayısı oran olarak az.

Yani işiniz neredeyse son bulacak. Ancak Yargıtay bozarsa hakim iki türlü davranır. Ya Yargıtay kararına uyar, Yargıtay'ın bozduğu hususu yeniden inceler ve yeni bir karar oluşturur. Çoğunlukla görülen budur, ikinci yol oran olarak daha az görülen yoldur ki bu halde hakim Yargıtay bozma kararına uymaz. Eski görüşünde ısrar eder. Bu halde dosya Yargıtay'a tekrar gidebilir ama bu defa aynı daireye değil Yargıtay Genel Kuruluna, gider. Genel Kurul'un verdiği karar kesindir. Yani 'hakim görüş değiştirmez' endişeniz pek geçerli değil. Çoğunlukla Yargıtay'ın bozma kararına uyulur.

İcra çözüm olabilir
İki yıl önce kardeşime maddi yönden sıkışık olduğu için iki bileziğimi verdim. İki ay sonra geri ödeyecekti. İki sene geçti vermedi. İstediğimde eşi şiddet gösteriyor. İcraya versem alır mıyım Tanık dinlenir mi Taksitle ödemek istese ne yapmalıyım t M.Y.

Bir kimse diğerinden alacaklı ise tavsiyemiz önce icra takibi yapması olur. Yani düşünceniz mantıklı ve hukuki. Kaç liraya denk gelecek borç verdiyseniz o değerde takip yapabilirsiniz. Yapacağınız takip bizim adi takip diye ağzımızda dolaşan ilamsız takiptir, ilamsız takiplerde borçlu gösterilen kişi takibe itiraz ettiğinde takip durur.

Bu halde itirazın iptali davası açılır, artık iş mahkemeye kalmıştır. Yabancılar arasındaki ilişkide böyle değeri olan alacak için tanık dinletmenin yararı olmaz, yazılı belge aranır ancak yakın akraba ilişkilerinde tanık dinlenebilir. Dolayısı ile siz tanık dinletebilirsiniz. Üstelik itiraz üzerine açacağınız davayı kazanırsanız talep etmek kaydı ile borç size yüzde 40 zamlı ödenir. Taksit konusuna gelince. Makul süre içinde ödenecekse elbette kabul edin. Ancak bu da sözle olmasın. Şayet icra takibi başladıktan sonra taksit isteyecekse bu talebini icra dosyasına yapsın, siz de kabul edin. Dört taksit için kabule dahi gerek yoktur. Şayet taahhüt ettiği taksidi aksatırsa hapis cezası vardır. Bu nedenle icra dosyasına yapılan taksit taahhüdü önemlidir ve aksatılması gerekir, aklınızda bulunsun. Ne de olsa kardeş, bir noktada anlaşın, bir gün birbirinize yine lazım olacaksınız.

Tamer Heper/Posta

 


Geri Dön