27 / 04 / 2024

Yarım kalan metro inşaatlarını Ulaştırma Bakanlığı bitirecek

Yarım kalan metro inşaatlarını Ulaştırma Bakanlığı bitirecek

İstanbul ve Ankara"da yarım kalan metro inşaatlarını tamamlama görevi verilen Ulaştırma Bakanlığı"na, yeni ihale düzenleme ya da mevcut müteahhitlerle işe devam yetkisi verildi...



Bakan Yıldırım, yeni şartlarla yeni ihale yapmaya daha yakın duruyor.  Ankara  ve İstanbul"un yarım kalan metrolarıyla raylı sistemlerinin Ulaştırma Bakanlığı"na devrine ilişkin çıkarılan yasal düzenlemenin ardından eksik kalan ayrıntılar torba tasarıyla gideriliyor. Mevcut yasaya yeni bir fıkra ekleyen maddeye göre, Ulaştırma Bakanlığı, metro müteahhitleriyle işe devam edebileceği gibi metroların yapımı için yeni şartlar belirleyip yeni ihaleler de düzenleyebilecek. Söz konusu yeni durum madde metninde şöyle ifade edildi:

Yeni şartlar yeni ihale

œBakanlar Kurulu"nca devralınabileceğine karar verilen her bir proje bakımından ayrı ayrı geçerli olmak üzere yüklenicilerin belediyelerle akdedilmiş bulunan sözleşmeleri ile aynı şartlarda işi yürütmeye yazılı olarak muvafakat etmeleri kaydı ile Bakanlık; söz konusu projelerini mevcut sözleşmeleri ile devralınmasına da karar verebilir. Ulaştırma Bakanlığı"nın elini güçlendiren bu maddeye göre Bakanlık, uygun gördüğü güzergahların müteahhidi ile inşaata devam edecek, uygun görmediği hatlarda ise yeni ihale düzenleyecek. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım daha önce yaptığı açıklamada metrolar için yeni şartlar belirleyip yeni ihalelere çıkmak istediklerini ifade etmişti. Yıldırım böyle bir durumda, yeni şartları kabul eden mevcut metro yapımcılarının da yeni ihalelere girebileceklerini belirterek, yatırımları kısa sürede tamamlamayı hedeflediğini belirtmişti.

Vergi avantajı da var

Tasarıya eklenen ikinci bir fıkrayla da devir işlemi damga ve harçlardan muaf tutuldu. Buna göre bakanlık ile belediyeler arasında yapılacak devir işlemleri; hem de aynı işe devam edilmesine karar verilmesi halinde mevcut müteahhitlerle yapılacak devir işlemleri sırasında oluşacak harç ve damga vergisi ödenmeyecek.

2.2 milyar dolar yatırım

Yapılan ilk hesaplamalara göre, Ulaştırma Bakanlığı"na bağlı DLH Genel Müdürlüğü, Ankara Metrosu için 1,5 milyar dolar, İstanbul"daki İkitelli Metrosu için de 700 milyon dolar olmak üzere toplam 2,2 milyar dolarlık harcama yapacak. Metroların işletmesi, İstanbul ve Ankara Büyükşehir belediyelerince gerçekleştirilecek. Belediyeler işletme sayesinde elde ettiklerin gelirlerinin yüzde 15"ini inşaat bedelini karşılamak üzere her yıl Hazine"ye devredecek.
Bugün/Erdoğan SÜZER


Geri Dön