05 / 05 / 2024

Yasak yayılıyor, otellere 'sigara içme bölümü' geliyor

Yasak yayılıyor, otellere 'sigara içme bölümü' geliyor

Sağlık Bakanlığı, 19 Temmuz'da daha da yaygınlaşacak sigara yasağında taviz verilmeyeceğini açıklarken, vatandaşın aklında soru işareti bırakan bazı konulara da açıklık getirdi



Geçici süreyle oluşturulan sigara odalarının kesinlikle kapatılacağını duyuran Bakanlık, işyerlerinde çalışanların ise sigara içebilmek için bina dışına çıkmaları gerektiğini açıkladı. 19 Temmuz'dan itibaren şu uygulamalar geçerli olacak:

Oteller ayrıcalıklı

Otellerde sigara odaları oluşturulacak, ancak bu odaların havalandırılması çok iyi olacak.

Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılmayacak, bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulması halinde ise bu alanlar toplam seyir alanının yüzde 50'sini geçmeyecek ve ortamda bulunan diğer kişilerin etkilenmesi önlenecek.

Bırakmak isteyene destek

Sigarayı bırakmak isteyenler için sağlık kurumları gerekli destek ve danışmanlığı sağlayacak. Ancak bu amaçla elektronik sigara kullanılamayacak. Yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gördüğü birimlerde ve ceza infaz kurumlarının kapalı alanlarında da tütün ürünleri tüketilemeyecek. Ancak, buralarda gerekli tedbirler alınmak kaydıyla tütün ürünleri tüketimine mahsus alanlar oluşturulabilecek. Bu alanlara 18 yaşını doldurmamış kişiler giremeyecek.

Trenlerde yasak

Trenlerde yataklı vagon yolcuları bile sigara içemeyecekler. Kanuna aykırı hareket eden işletme sorumluları hakkında 500 TL'den 5 bin TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Nerelerde uygulanacak

19 Temmuz'dan itibaren tütün tüketiminin yasak olacağı kapalı alanlar şöyle: Kamu hizmet binaları; koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binalar; taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçları; okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı (ve açık) alanları; özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler.

Akdağ: Erteleme yok

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, kahvehane, lokanta gibi iş yerlerindeki sigara yasağının kanunda öngörüldüğü gibi 19 Temmuz'da başlayacağını açıkladı. Akdağ, kapalı mekanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanunun geçen yıl yürürlüğe girmesinin ardından sigara içme oranının yüzde 33'ten yüzde 31'e düştüğünü belirtti. 19 Temmuz'da kahvehane, pastane, lokanta gibi işletmelerde de sigara içme yasağının başlayacağını hatırlatan Akdağ, şöyle dedi: "Birkaç gün önce sektör temsilcileriyle konuya ilişkin görüşme yaptık. Temsilcilerin, 'yasağın başlangıç tarihinin ertelenmesi' ve 'sigara içenler için özel bir bölüm ayrılması' yönünde talepleri oldu. Bunlar yasa yapılırken de tartışıldı. 19 Temmuz'da kanunun gerektirdiği uygulama başlayacak."
Meltem ÖZGENÇ /Hürriyet


Geri Dön