29 / 04 / 2024

Yasal yıllık kira artış oranı nedir?

Yasal yıllık kira artış oranı nedir?

Ev veya işyeri kiralayan kiracılar, kira dönemi sonunda kiralamaya devam etmeleri halinde yıllık zam ile karşılaşabiliyor. Peki, yasal yıllık kira artış oranı nedir? Yıllık zam nasıl hesaplanır?



Yasal yıllık kira artış oranı nedir?

Ev veya işyeri kiralayan kiracılar, kira dönemi sonunda kiralamaya devam etmeleri halinde yıllık zam ile karşılaşabiliyor. Mal sahipleri yenilenen kiralamalarda zam yapma hakkına sahip oluyor.


Ancak yapılacak bu zam mal sahibinin istediği oranda değil, kanunda belirtilen oranda oluyor. Peki, yasal yıllık kira artış oranı nedir?


Yasal yıllık kira artış oranı, Borçlar Kanunu kapsamında belirlenen oran oluyor. Kanunen, kira artışı oranının dönemin üretici fiyat endeksi oranlarını geçmemesi gerekiyor.


"Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor."


Yıllık kira artışı hesaplamalarında kullanılan oranlar her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. ÜFE oranlarından 12 aylık baz alınarak kiracıya zam yapılıyor.


10 soruda kira artışı!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön