29 / 04 / 2024

Yıllık kira artış oranı Eylül 2015!

Yıllık kira artış oranı Eylül 2015!

Yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedeline yıllık zam uygulanıyor. Yıllık kira artışı hesaplamaları, Borçlar Kanunu kapsamında belirtilen kurala göre yapılıyor. Peki, yıllık kira artış oranı Eylül 2015 nedir?



Yıllık kira artış oranı Eylül 2015!

Ev ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralayan kiracılar belirlenen miktardaki kira bedelini zamanında ve eksiksiz olarak ödemek ile mükellef oluyor.


Yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedeline yıllık zam uygulanıyor. Yıllık kira artışı hesaplamaları, Borçlar Kanunu kapsamında belirtilen kurala göre yapılıyor. Kanun gereğince ev ve işyerlerinin kira artış hesaplamaları farklı yapılıyor.


Evdeki kiracıya uygulanacak yıllık zamda ÜFE oranları kullanılıyor. Ancak işyerindeki kiracıya bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor.


ÜFE oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Peki, yıllık kira artış oranı Eylül 2015 nedir?


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,98 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,98 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,21 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,14 artış gösterdi.


Yıllık kira artış oranı hesaplama örneği..

Hesaplamalarda yukarıdaki oranlardan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre meskendeki kiracıya yapılacak yıllık zam %6,21 oranından yüksek olamıyor.


Kira bedeli 1000 lira olan bir mesken kiracısı yeni kira döneminde maksimum 1062,1 lira ödemek ile mükellef oluyor.


Enflasyon oranları Ağustos 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön