Sektörel

Yaşar Aşçıoğlu BJK ile uzlaşma mahkemesine gidecek

Yaşar Aşçıoğlu Beşiktaş'ın Fulya'daki projeyi yapması için kendisini zorladıklarını söyledi

Aşçıoğlu İnşaat Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, eleştiri oklarına hedef olduğu Fulya'daki Selenium Twins projesi için Beşiktaş Kulübü ile uzlaşma mahkemesine gidecek. Aşçıoğlu, Beşiktaş'a ait arazide gelir paylaşımı modeliyle projenin inşaatını üstlendiğini hatırlatarak, "Artık kendi aramızda anlaşmamız söz konusu değil. Mahkemeye gideceğiz" dedi.

'DEVREDİYORUM ALACAK KİMSE YOK'

Bloomberg HT kanalında yayınlanan HT Ekonomi Soruyor programında Menekşe Ataselim'in sorularını  yanıtlayan Aşçıoğlu, "Beşiktaş veya yönetimle anlaşamadığımız bir konu yok. Sadece sözleşmeye ilişkin anlayış farklılığımız var. İskânlarımızı almayı henüz tam olarak bitirmedik. Beşiktaş'a ait benzin istasyonuna ilişkin yerde bir arsa sınır problemimiz var. Bu sınır düzeltmesini yapar yapmaz iskânımızı alacağız. Sonra da hemen uzlaşma mahkemesine gideceğiz" diye konuştu.

Aşçıoğlu, Beşiktaş'ın projeden alacağı gelir payının az olduğu, Aşçıoğlu İnşaat'ın rant elde ettiği iddialarına ilişkin ise şöyle konuştu: "25 yıllığına kiraladığım alanla ilgili yaptığım protokolü bugün itibarıyla devretmeye hazırım. Varsa, Beşiktaş'ın menfaatini çok seven, haksızlık yaptığımı düşünen gelsin. Zaten yapmadım da. Ben teklif ettim; Beşiktaş kabul etti. Hatta Beşiktaş bana teklif etti; biraz da zorla verdi, ihtiyacı olduğu için. Diyorum ki, buyurun gelin. Yaptığım şartlarla işi devretmeye hazırım. Bunu söylüyorum ama çıkan yok. Çok iyi oran verdim ben. Bu işi yaparak tarihe geçtim. Devretsem ne olacak." Yaşar Aşçıoğlu, "Ben teklif sundum. Onlar kabul ettiler. Hatta anlayış farklılığımızı uzlaşma mahkemesinde çözeceğiz" diye konuştu.

'Hep ses getirecek yerlere değil, biraz Armutlu'ya baksınlar'
Yaşar Aşçıoğlu, "Türkiye'de iş yapmak sanıldığı kadar kolay değil" yorumunu yaptı ve görüşlerini şöyle sıraladı: "İşadamları bürokratlardan, siyasilerden, iç piyasadan, belediye başkanlarından, sivil toplum örgütlerinden dayak yiyor. Türkiye'de kendini aydın gören örümcek kafalı çok insan var. Deprem ciddi bir tehlike, insanlarımız ölecek. Bu konuda ne yapıyoruz? Hiçbir şey... Mimarlar Odası kamuoyunda ses getirecek,Şişli-Bakırköy-Kadıköy-Beşiktaş gibi yerlerde dava açabiliyor. Sanki, İstanbul buralardan ibaret. Bu kabul edilebilir gibi değil. Neden biraz da gecekondularla dolu Armutlu, Kağıthane gibi yerlere bakmıyorlar?"

'DEPOLAMA YAPIYORUZ'
Aşçıoğlu, sektörün mayıs sonuna kadar toparlanacağını belirterek, "Şirketler yeni iş bağlıyor; depolama yapıyor" dedi.

 'Hintli şirket Sami Yen'i ortak yapalım diyor'
Yan taraftaki Likör Fabrikası arazisinde yargıya takılmasına rağmen, imar planı mahkemelik olan Ali Sami Yen Stadyumu'nun arsasından vazgeçmediğini ifade eden Yaşar Aşçıoğlu, "Davalardan yorulsaydık, ticareti bırakırdık. Likör'de yürütmeyi durdurma kararımız var. Evet, Sami Yen'e de dava açmışlar. Türkiye'nin önünü tıkadıkları için kendilerini tebrik ediyorum. Kimseden korkmuyoruz. Acı yemedik ki, çiğ yemedik ki... Risk almaya her zaman açığız" dedi.

Aşçıoğlu, Hindistan'dan önemli bir şirketin kendileriyle bir yatırım bankası aracılığıyla iletişime geçtiğini ve Sami Yen ile ilgilendiklerini belirterek, "Hintliler ile görüşeceğiz. Bu araziyi değerlendirmek istediklerini söylediler. Şartlara, alıp alamayacağımıza bakacağız" diye konuştu.

Yapı Bakanlığı kurulmalı ve vergiler yüzde 20 azaltılmalı
"Bu ülkede en önemli meselelerden biri yapılarımızın kalitesizliği" diyen Aşçıoğlu Yapı Bakanlığı kurulması gerektiğini kaydetti. Aşçıoğlu, inşaat maliyetlerinin yüzde 40'a yakınının vergiden oluştuğuna da dikkat çekerek, şu önerilerde bulundu: "Hükümet bunu yüzde 20'ye düşürsün. İnanın daha çok vergi toplar. Ülke yeniden inşa edilecek. Yapı stoku inanılmaz değişecek. Ülkenin vizyonu değişecek, insan bundan korkar mı? Eski yapılarla devam edilemez. Onları da biz yaptık ama kalitesizdi. O günkü ekonomide alıcı buydu. Bizim vizyonumuz oydu. Depremde insanlar ölecek. Bunu engellemek o kadar zor değil."
Menekşe Ataselim/Habertürk