22 / 11 / 2024
fuzul

Yatağan Stratonikeia Antik Kenti'nde kazı çalışması yürütülüyor!

Yatağan Stratonikeia Antik Kenti'nde kazı çalışması yürütülüyor!

Yatağan'da "gladyatörler kenti" olarak da bilinen Stratonikeia Antik Kenti'nde birçok bölgede kazı çalışması yürütülüyor. Antik kentteki spor okulu (Gymnasion) ve Batı Caddesi'nde ortaya çıkarılan 2 bin yıllık sütunlar vinç yardımıyla ayağa kaldırıldı.




Yatağan'da "gladyatörler kenti" olarak da bilinen Stratonikeia Antik Kenti'nde depremlerin etkisiyle yıkılan 2 bin yıllık onlarca sütunun ayağa kaldırılması için çalışma yürütülüyor.


Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentin birçok bölgesinde kazı çalışması yürütüldüğünü, antik kentteki spor okulu (Gymnasion) ve Batı Caddesi'nde ortaya çıkarılan 2 bin yıllık sütunların vinç yardımıyla ayağa kaldırıldığını söyledi.


Bu yılki kazıların spor okulundan başlayıp 10 metre genişliğindeki Batı Caddesi'nden kentin doğusuna doğru devam ettiğini anlatan Söğüt, "Buradaki çalışmalar esnasında beylik dönemine ait yapılar, bunların altında Bizans dönemi ve en altta Roma dönemine ait eserler tespit ettik" diye konuştu.


Söğüt, bu alanda Erken Bizans Dönemi'ne ait kilise belirlediklerini bildirerek, bu bölümün yıkıldıktan sonra mezarlık olarak kullanıldığı yönünde bulgulara ulaştıklarını ifade etti.


"Depremlerde birçok yapı tahrip oldu"


Caddenin devamında ise Roma döneminde kullanılan sütunlar bulduklarını vurgulayan Söğüt, bu sütunları da mevcut kullanılan şekliyle ayağa kaldırdıklarını kaydetti.


Prof. Dr. Söğüt, milattan sonra 360 yıllarında kentte yaşanan depremlerde birçok yapının tahrip olduğunu ve kentteki birçok yapının bir daha ayağa kaldırılamadığını tespit ettiklerine dikkati çekerek, kazılarda, kentte yaşanan depremlerden sonra yıkılan sütunlarla dönemin tuvaletlerini gün yüzüne çıkardıklarını dile getirdi.


"Sütunlar olduğu şekliyle ayağa kaldırılacak"


Sütunları, depremlerde yıkıldığı şekliyle bulduklarına işaret eden Söğüt, kazı ve konservasyon çalışmaları bittiğinde bu sütunları ilk yapıldığı günkü şekliyle ayağa kaldıracaklarını bildirdi.


Söğüt, çalışmaların tamamlanmasıyla ziyaretçilerin birçok yapı elemanını göreceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:


"Yapıyı ayağa kaldırmak için kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan 2 bin 200 yıllık sütunları vinç yardımıyla düzenledik. Ortaya çıkarılan sütunlar eğer iki parça ise yerinde onarılıyor ancak kırık sayısı fazlaysa antik kent içerisinde kurduğumuz taş hastanesinde restore ediliyor ve tekrar eski ihtişamına kavuşturuluyor. Yapıların tamamı ayağa kaldırıldığında kentin cazibesi daha da artacak. İnsanlar Stratonikeia Antik Kenti sokaklarında dolaşırken, o dönemden günümüze kadar her dönemin kalıntılarını birebir görsünler istiyoruz. Şu anda antik kentte ziyaretçiler adete bir zaman tünelinde dolaşır gibi gezebiliyorlar."


AA


Geri Dön