Ekonomi

Yatırım yapacaklar dikkat! Euro ve dolar fena kapıştı

Yatırım yapacak vatandaşlara dikkat çeken bir uyarıda bulunuldu. Euro ve doların karşı karşıya gelmesinin ardından doların kazandığına dikkat çeken analistler, euronun 2002'den bu yana dolar karşısındaki en düşük seviyede olduğuna vurgu yaptılar. Vatandaşlar paralarını değerini korumak, zaman zaman da kazanmak adına bu para birimlerine yöneliyor

Yatırım yapmak isteyen kişilerin en çok yöneldiği para kurlarından biri dolar ve euro. Vatandaşlar paralarını değerini korumak, zaman zaman da kazanmak adına bu para birimlerine yöneliyor. Bu para birimlerinin de kendi aralarında bir rekabeti olması, yatırımcıları bu alanı takip etmeye zorluyor. 

Ortak para birimi euro, resesyon endişelerinin Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz artış beklentilerini azaltmasıyla dolara karşı 20 yılın en düşük seviyesine geriledi.
 

140 BAZ PUANIN ALTINA İNDİ 

Euro yüzde 0.9 düşüşle 1.0331 olarak Aralık 2002'den beri en düşük seviyeye indi. Fransa'da hizmet PMI endeksinin aşağı yönlü revize edilmesinin ardından para piyasalarında AMB'den faiz artış beklentisi azalarak bu yıl için 190 baz puandan 140 baz puanın altına indi.

YÜZDE 8'İN ÜZERİNDE DEĞER KAYBETTİ

Euro bu sene rekorenflasyonun hanehalkı ve firmalara baskı yapması, Ukrayna'daki savaş nedeniyle AMB'nin Fed kadar hızlı harekete geçememesi gibi nedenlerle dolara karşı yüzde 8'in üzerinde değer kaybetti.
Üç Avrupa merkezli trader'a göre kayıplar zayıf likidite ve euro-İsviçre frangı kurunda görülen satışlarla ivmelendi.
 

RESESYON NE DEMEK? 

Resesyon, bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az altı ay süreyle gerileme yaşanması nedeniyle reel gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi, ekonomik faaliyetlerde duraklaması, negatif anlamda istikrarlı bir konjonktür dalgasında doruğu izleyen reel ekonomik faaliyet düzeyinde ılımlı daralma aşamasıdır. Ekonomideki daralma ılımlı değil şiddetli olursa buna depresyon denmektedir.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Döviz, başka bir ülkenin para biriminin yerli para birimi cinsinden ifadesidir. Örnek verirsek; Türkiye’de ABD Doları, Sterlin, EURO gibi para birimleri döviz olarak anılır. Döviz kuru ise bir birimlik yabancı para biriminin yerli para cinsinden ifade edilmesidir. Mesela, ABD Doları ile Türk Lirası arasındaki döviz kuru 5 ise, bu 1 ABD Doları almak için 5 TL ödemeniz gerektiği anlamına gelir. 

Döviz kuru arz ve taleplerini etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Şöyle ki; 

-          Enflasyon veya işsizlik beklentileri,

-          Yurtiçi veya yurtdışı faiz oranları ve bunlarda olan değişimler,

-          Sosyo – ekonomik olaylar,

-          Siyasi olaylar , gibi her bir faktör döviz kuru üzerinde etki eder. 

Ünlü bilet devine büyük soruşturma

Elektrikli arabalarla ilgili düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı!

Bitcoin yükselecek mi? Bitcoin ne zaman yükselecek?