Yatırım yapan olmazsa kiralayacak ev de olmaz! Türkiye'de kısıtlananlar, konut yatırımını yurt dışında yapıyor!
Kiralık ve satılık konut fiyatlarının yanı sıra düşen satışlar da son günlerde sık sık gündem oluyor. Peki konutta arz nasıl artar, fiyatlar nasıl düşer? Ekonomist ve eski bankacı Nejat Özonay, X sosyal medya hesabından konuyu değerlendirdi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...
Konut piyasasında sık sık yüksek fiyatlar gündeme gelirken, Ocak ayında gerileyen satış rakamları da dikkatleri çekti. Hükümetin, konut piyasasında uyguladığı politikaların yanı sıra, konutun yatırım aracı olmadığı düşüncesi de piyasayı zaman içinde olumsuz etkiliyor. Bunların yanı sıra konutta arzın nasıl artacağı ve fiyatların düşüp düşmeyeceği de sık sık konuşuluyor.
Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, resmi https://twitter.com/TebernKireci1 X sosyal medya hesabından konut piyasası ile ilgili bir paylaşımda bulundu.
Kireçci, söz konusu paylaşımında "Tehlikenin niçin kimse farkında değil?
Türkiye son yıllarda konutla ilgili uygulanan tüm politikalar konut yatırımcılarını yurtdışına kaçırmaya yönelik.
ABD, Londra, Dubai, Portekiz, Yunanistan ve Kıbrıs bizim yatırımcıları çekmek için çalışıyor!
Konut alımı için yurtdışına büyük para transferi var.
Ama biz tehlikenin farkında değiliz!" ifadelerine yer verdi.
Garanti Bankası’nda Hazine, Ticari Bankacılık ve Kurumsal Bankacılık gibi farklı departmanlarda 13 yıl görevlerde bulunan ekonomist ve eski bankacı Nejat Özonay da https://twitter.com/NejatOzonay resmi X sosyal medya hesabından Tebernüş Kireçci'nin bu paylaşımını alıntıladı ve bunun çok doğru bir tespit olduğunu söyledi.
Nejat Özonay, konuya ilişkin açıklamasında, kamu yönetiminin de vatandaşların da yatırım yapan olmaması halinde kiralayacak evin de olmayacağını anlayamadığının altını çizdi. Özonay'ın o açıklaması:
"Getirilen kısıtlamalar nedeniyle konuta yatırım azaldıkça, inşaat firmalarının üretimi de düştü… Dolayısıyla kiralığa çıkan arz… Arz azalınca kira fiyatları kontrolsüz yükseldi…
Bir de “Konut yatırım aracı değildir” kampanyası yapıldı. Dolar/Altın yatırım aracı ama konut değil… Enflasyona 1 tur etki de ordan geldi…
Şu anda kısa dönem kısıtlamaları ve sezonsal etki nedeniyle kiralık fiyatlarında durulma var, fakat bunu covid zamanı döneme de benzetebiliriz…
Türkiye’de kısıtlanan kişiler dövizini alıp yurtdışına götürüyor, konut yatırımını o ülkelerde yapıyor… Enflasyon açısından daha faydalı mı oldu?" ifadelerine yer verdi.
Peki Nejat Özonay'ın bu paylaşımı için vatandaşlar ne dedi? Konut piyasası için kim, ne düşünüyor? İşte o paylaşıma verilen yanıtlar...
Euro tarihi rekorunu kırdı! Euro bugün ne kadar oldu? 20 Şubat 2024 euro/TL kuru
2023 yılı getiri yarışında zirve konutun oldu!
Kira gelirinde hangi giderler düşürülebiliyor? Ev sahipleri dikkat: 1 Mart'ta resmen başlıyor!