08 / 11 / 2024

Yavuz Selim Köşger: Sinop'a Nükleer OSB kurulsun!

Yavuz Selim Köşger: Sinop'a Nükleer OSB kurulsun!

Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, “Nükleer santral yapımında kullanılacak malzemeler Sinop’ta üretilsin. Bunun için de burada Nükleer OSB kurulmasını istiyoruz. Santralin şehre bir külfeti olacaksa, nimeti de olmalı” dedi.




Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, şehirde kurulacak ikinci nükleer santralin inşaat ve imalatında kullanılacak ürünlerin Sinop’ta üretilmesi gerektiğini belirterek, “Bu amaçla, ilimizde bir Nükleer Teknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasını talep ediyoruz. OSB’nin kurulması için Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bir rapor sunacağız” dedi.

Köşger, “Mersin’deki nükleer santralde hiçbir Türk katkısı yok. Nükleer santralin Sinop’a eğer bir külfeti olacaksa, bir nimeti de olmalı. Nükleer tesisin yapımında buradaki sanayi ve üretim teşvik edilmeli” dedi.


‘Sinop havalanmak üzere’


Sinop’ta ekonomik canlanmanın başladığını vurgulayan Köşger, “Sinop havalanmak üzere. Rusya gıda ithalatını Türkiye’ye yönlendirdi. Gümrük 2012’de kapatılmış, yeniden açılması gündemde. Ro-Ro hattı kurulması için çalışmalar sürüyor. Nükleer santral inşaatında 10 bin kişi çalışacak. 3 bin 500 kişi daimi olarak görev yapacak. Bu kişilerin konut ve diğer sosyal donatı alanlarına ihtiyacı olacak. Bütün bunlar Sinop ekonomisini canlandıracak” dedi.


5. Bölge teşvikleri sanayiyi ihya etti


Sinop Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Ramazan Ustabaş, 5. Bölge teşviklerinin verilmesinden sonra, yakın zamana kadar boş olan OSB’deki parsellerin çoğunda üretimin başladığını söyledi. Ustabaş, “Organize Sanayi Bölgesi’nde 69 parsel var. 26 parselde üretim yapılıyor. 13’ünde inşaat çalışmaları sürüyor, 8’i de proje halinde. Şimdilik 21 parsel boş” dedi.


ZİNDANLAR KÜLTÜR MERKEZİ OLACAK


Sabahattin Ali’nin yattığı ve ‘Dışarda deli dalgalar / Gelir duvarları yalar’ diye Karadeniz’in hırçın dalgalarını tasvir ederek Aldırma Gönül şiirini de yazdığı Sinop cezaevi, Sinop Valiliği, Avrupa Birliği, UNESCO ve Tarihi Kentler Birliği’nin (AB) ortak çalışmalarıyla kültür merkezine dönüştürülecek.

Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, proje hakkında şu bilgileri verdi:

“Osmanlı döneminde tersane olarak,  1880’den 1995’e kadar da cezaevi olarak kullanılan Sinop Kalesi’nde birçok yazar, şair tutuklu kalmış. Cezaevi kapatıldıktan sonra burasını Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan talep ettik. Kültür merkezi yapılması için proje geliştirdik. AB’den 10 milyon euro hibe alındı. Cezaevine ait bazı binalar yıkıldı ama 96 tane hücre bırakıldı. Kalenin içinde zindanı da var. Burada Adalet Müzesi, Deniz Müzesi, Kent Müzesi yapacağız. Ayrıca sanat atölyeleri oluşturarak kültür ve turizme kazandıracağız.”




‘Otel az, turistler sokakta yatıyor’


Sinop, Karadeniz’in içine doğru yarımada şeklinde uzanıyor. Merkezinden kumsalla denize girilebilen nadir şehirlerden biri. Kışın 38 bin olan nüfus, yazın 200 bine çıkıyor.

Sinop Kültür ve Turizm İl Müdürü Hikmet Tosun, “Yaz olunca otel bulamayan turistlerin bir kısmı sokakta yatıyor. Otel sayısı yazın çok az, kışın ise çok fazla... Mevsimin kısa olması nedeniyle otel yatırımı yatırımcıya cazip gelmiyor” dedi. Tosun, şunları söyledi:

“Şehirde turizm belgeli olarak 1 tane 4 yıldızlı, 4 tane 3 yıldızlı, 3 tane de 2 yıldızlı otel var. Yaklaşık 5 bin yatak kapasitesi bulunuyor. DSİ, Orman, Tarım, Öğretmenevi, Polisevi gibi misafirhanelerde toplam 1800 yatak var. Yasal olarak 500 aile pansiyonculuk yapıyor.”

Planda turizm alanları unutulmuş

Otel yapmak için Sinop’ta yasal engel var. 1/100 binlik planlarda turizm alanları belirlenmemiş. Yatırım talepleri 1/25 binlik planlarla çözülmeye çalışılıyor. Büyük oteller yatırımlarını Samsun’a kaydırmış. Sinop’a gelenler akşam Samsun’a otele dönüyor. Sinoplular bunu, “İstanbul’da karşıya geçmek gibi” diye özetliyor. Sinop’ta oteller pahalı. Kış döneminde bile bir oda 120-180 liraya satılıyor.


Milliyet 


Geri Dön