27 / 12 / 2024

Yavuz Selim Madenli: Mersin'de konut satışları yüzde 50 düştü!

Yavuz Selim Madenli: Mersin'de konut satışları yüzde 50 düştü!

Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, Mersin'de son dönemde birinci el konut satışlarının yüzde 40-50, ikinci el konut satışlarının da yüzde 2025 oranında düştüğünü belirtti...




Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, Mersin'de son dönemde birinci el konut satışlarının yüzde 40-50, ikinci el konut satışlarının da yüzde 2025 oranında düştüğünü belirterek, düşüşün nedenini piyasadaki ekonomik güvensizlik, Türkiye'nin geleceğinden duyulan endişe ve faiz oranlarının yüksek olmasına bağladı. 

Türkiye genelinde son dönemde konut satışlarının düşmesi Mersin'e de yansıdı. 

En çok konut satılan illerin başında gelen Mersin'de de konut satışları 1 yıl öncesine göre yarı yarıya düştü. Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Madenli, İHA muhabirine satışlardaki düşüşün nedenlerini anlattı. Özellik son 5-6 aydır konut sektöründeki satışlarda epeyce azalma olduğuna dikkat çeken Madenli, bu azalmasının birçok nedeni olduğunu kaydetti. Bunlardan birinin Suriyelilerin Türkiye'ye gelmesi ve kiralık konutların boş kalmaması olduğunu ifade eden Madenli, bunun satışlara da yansıdığına ve Mersin'de de çok sayıda kiralık konutun Suriyeliler tarafından kiralandığına işaret etti. Suriyelilerin gelmesiyle birlikte kira fiyatlarında artış olduğu iddialarının ise doğru olmadığını dile getiren Madenli, ancak bu iddianın sadece eşyalı ev kiralarında doğru olduğunu aktararak, "Suriyeliler, eşyalı ev kiralamak istiyorlarsa kira oranları biraz yüksek ama onun nedeni de şu; Suriyeliler zaten bir evde 1-2 ay oturdukları zaman o evdeki eşyaların tümünü atmak zorunda kalıyorsun. Çünkü Suriyelilerde, 'ben kirasını veriyorsam bu malı istediğim gibi hor kullanabilirim' anlayışı hakim" dedi. 

Konut satışlarının azalmasının nedenlerinden birinin de tamamen piyasaya olan güvenin çok çok azalması olduğunu vurgulayan Madenli, insanlarda 'ev alırsam zarar eder miyim' korkusu olduğunu, bu korkunun da ev alma isteklerinin önüne geçtiğini anlattı. Satışların düşmesinin en önemli ve etkili nedenlerinden birinin ise Türkiye'nin geleceğinden duyulan endişe olduğuna vurgu yapan Madenli, "İnsanlarda, Suriye'deki savaş nedeniyle Türkiye'nin geleceğinin ne olacağı yönünde endişe var. 'Türkiye'de bu barış süreci devam edecek mi yoksa yine bir takım olaylar olacak mı' diye bir korku var ve bu korku almış piyasayı gidiyor. 

İnsanlar artık Mersin'de ve Türkiye'de yatırım yapmaktan korkar, çekinir hale geldiler" diye konuştu. 

Faiz oranlarının alabildiğine yükselmesinin de konut satışlarını düşürdüğünü, bunun da önemli nedenlerin başında geldiğini aktaran Madenli, insanların çektikleri kredinin faizini ödediklerinde kendilerine kalacak karın kurtarıp kurtarmayacağı anlayışıyla hareket ettiklerini söyledi. 

Madenli, "Dördüncü bir neden de konut alma düzeyinin düşmesi. Diyelim ki, 6 kesim varsa 4 kesimi konut aldı. Artık o 4'ün altındakiler konut almaya çalışıyor. 

Onlar da tam kredi istiyorlar, uzun vadeler istiyorlar. Bir neden de bu. Yani piyasadaki ekonomik güvensizlik başta olmak üzere Suriye savaş şartlarından etkilenerek 'Türkiye'nin geleceği ne olacak' endişesi, faiz oranlarının yükselmesi, bir de ev alacak kişilerin kapasitesinin düşmesi. Bunların tümü konut satışlarının düşmesinde birbirine ekli nedenlerdir" ifadelerini kullandı. 


"NÜKLEER SANTRAL VE BALIK ÇİFTLİKLERİ ETKİLİYOR" 

Mersin'de insanların, araziye yatırım yapanların çok kazandıklarını görmelerinin de konut satışlarını düşürdüğünü dile getiren Madenli, Mersin'e yapılması planlanan nükleer santral ile balık çiftliklerinin de etkili olduğunu kaydederek, şunla rı söyledi: "nükleer santral ile balık çiftlikleri Mersin'in hayatını kaydıran iki temel konu. Mersin'in bu saatten sonra sanayi kenti olması mümkün değil, zaten sanayi kentine uygun da değil. Mersin turizm kenti ve dünyanın hiçbir yerinde olmayan sıcak bir denize ve sahile sahip. 


Ama maalesef bu turizm kentini bizler el birliğiyle nükleer tesis kurarak, balık çiftlikleri kurarak yok edeceğiz. Çünkü biliyorsunuz Soma'daki maden faciasında 301 insanımız öldü, Allah'tan rahmet dili yoruz onlara, biz Türkiye'de zaten her za man yanlışları yapmaya meyilliyiz. 'Aman canım bir şey olmaz, Allah'ın izniyle bunu da yırtarız' anlayışı bizde mevcut olduğu için biz nükleer tesiste açık söyleyeyim ne kadar tedbir alınırsa alınsın sonunun kötü olduğunu da biliyoruz." Sanılanın aksine gayrimenkul fiyatlarında düşüş olmadığını da vurgulayan Ma denli, "Ben 25 yıllık emlakçıyım, bugüne kadar gayrimenkul fiyatlarında düşüş olduğunu görmedim. Fiyatların 1-1,5 yıl yerinde saydığını gördüm ama düşüş olduğunu görmedim. Fakat şöyle bir şey var, arsalarda olağanüstü bir şişkinlik olduğu için şu anda belirli bir düşüş var. Onun da sebebi çok aşırı bir şişkinlik olması" şeklinde konuştu.  



Adana Son Nokta




Geri Dön