Ulaşım

Yavuz Sultan Selim Köprüsü 3 gün sonra açılacak!

26 Ağustos'ta açılışı yapılacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde son hazırlıklar yapılıyor. Köprü, Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacak.

Asya ile Avrupa'yı 3. kez birleştirecek Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışı için geri sayım başladı. 36 ayda bitmesi planlanan ancak 27 ayda gibi bir sürede tamamlanan Boğaz'm 3. köprüsü, 26 Ağustos'ta düzenlenecek törenle hizmete girecek. Açılışa 3 gün kala, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve köprü ile bağlantılı Kuzey Marmara Otoyolu güzergahında son rötuşlar yapılıyor. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, üst düzey hükümet yetkilileri ve bürokratların katılımıyla açılacak köprünün hizmete girmesiyle TEM ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden ağır vasıtaların geçişi yasaklanacak. Raylı taşıma ile ihraç mallarının geçiş noktası haline gelecek olan köprü Türkiye'nin en büyük 10 ekonomi arasına girmesine katkı sağlayacak. 


20 soruda Yavuz Sultan Selim Köprüsü!


GEÇİŞ ÜCRETİ 9.90 TL 


Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı verilerine göre; Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden her gün geçiş yapan 15 bin yük ve TIR esas alınarak hesaplama yapıldığında; yıllık geçiş sayısı 5.5 milyonu aşıyor. 


Bu trafiğin tümünün buraya kaydırılması ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü 14 saat kullanabilen yük araçları, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden 7/24 geçiş yapabilecek. Ayrıca köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak. 


Marmaray ve İstanbul metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. havalimanı da birbirine bağlanacak. 8 buçuk milyar TL'ye mal olan köprüden geçiş ücreti otomobil için 9.90 TL olacak. 4 akslı ağır vasıtalar ise 21 lira 29 kuruş geçiş bedeli ödeyecek. 


İlklerin köprüsü olacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş, 1408 metrelik ana açıklığıyla da üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü ünvanını taşıyacak. 



Bursa Hakimiyet