Ulaşım

Yavuz Sultan Selim Köprüsü 4 ay boyunca 9.9 TL!

26 Ağustos’ta açılması planlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün geçiş ücreti yıl sonuna kadar otomobiller için 9.90 lira kamyonlar için ise 21.29 lira olacak.

Köprü ücretiyle ilgili bilgi veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Proje, uluslararasıdır ve bu yüzden ihaleye çıkarken dolar bazlı çıkılmak zorunda. Burada 1 Ocak tarihli dolar kuru esas alınacak ve Türk lirasına çevirilecek. İnsanlarımız buradan dolarla geçmeyecekler, sadece hesaplama dolar bazlı. Köprü ücreti sene sonuna kadar geçerli olacak” dedi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışına birçok ülke devlet başkanının da davet edildiğini vurgulayan Arslan, şöyle konuştu: “Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde OGS ve HGS’nin yanı sıra köprüye alışmalarını sağlamak için nakit para ile geçiş de bulunacak. Daha sonraki süreçte nakit geçiş kaldırılacak. Avrupa yakasında serbest geçiş sistemiyle geçiş de mümkün olabilecek. Gelecekte bu sistem yaygınlaştırılacak. KDV oranı köprülerde yüzde 8, otoyollarda yüzde 18. Köprü geçiş ücretlerine KDV’de dahil ediliyor.”


20 soruda Yavuz Sultan Selim Köprüsü!


YOLLAR 2019’DA BİTECEK

Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü Anadolu’da Akyazı’ya, Avrupa’da Kınalı’ya bağlayacak otoyol çalışmasına ilişkin de şunları anlattı:


“Gebze’den Kurtköy’den otobana girmiş olacağız ve köprüyü geçerek, Odayeri’den Mahmutbey’e inebileceğiz. Böylece her iki yakada TEM’e bağlanmış olacağız. Kuzey Marmara otobanının her iki yakadaki yollarının Yap-İşlet-Devret modeliyle yapımı için de yer teslimlerini yaptık. Her iki yolun da bitişi 2019 olarak öngörülüyor. 2019 yılında biz Akyazı’dan otoyola girip Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanarak, Kınalı’dan çıkabilir hale geleceğiz. İstanbul’daki Kurtköy ve Mahmutbey bağlantıları da geçerli olmak üzere.” Arslan, köprü ile Asya ve Avrupa’nın bir kere daha bağlanacağını ve İstanbul’un ağır vasıtalardan kaynaklı trafik yükünü şehir merkezinden çıkaracağını söyledi. Arslan, “Dünyaya bir kez daha söyleyeceğiz ki büyük projelerimizi hız kesmeden yapıyoruz, Türkiye Cumhuriyeti böyle bir ülkedir. 15 Temmuz darbe girişimini yaşamış olsa da 240 vatan evladını şehit vermiş olsa da 2 bin 195 kişi gazi olmuş olsa da onların hatırasına sahip çıkmak adına bu projeyi yapıyoruz” ifadelerini kullandı.


Hürriyet 


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçiş ücretlerinin KDV dahil otomobiller için 9.9 lira, araçlar büyüdükçe aksına bağlı olarak değişecek ücretin kamyonlar için de 21.29 lira olacağını söyledi. Arslan, "Bu sene sonuna kadar geçerli olacak. 1 Ocak'ta ise dolar kuruna bağlı olarak yeniden TL bazında bir rakam belirmiş olacak ve bir yıl boyunca da o geçerli olacak. Hiçbir şekilde vatandaşın dolarla işi yok" dedi. Arslan, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin 3 saatlik uçuş mesafesiyle 1,5 milyarlık nüfusa hitap ettiğini, bu coğrafyada 31 trilyon dolarlık ticaret hacmi ve yılda 75 milyar dolarlık taşıma hacmi bulunduğunu kaydeden Arslan, bunlardan pay alabilmek için büyük projelerin tamamlanması gerektiğini vurguladı. 


DÜNYAYA GÖVDE GÖSTERİSİ 

Arslan, 'büyük projeler silsilesini taçlandıracak proje' olarak nitelendirdiği Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 26 Ağustos'ta hizmete gireceğini belirterek, köprüyle Asya ve Avrupa'nın bir kere daha bağlanacağını ve İstanbul'un ağır vasıtalardan kaynaklı trafik yükünü şehir merkezinden çıkaracağını söyledi. Arslan, açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım'ın katılacağını bildirdi. Arslan, "Dünyaya bir kez daha söyleyeceğiz ki büyük projelerimizi hız kesmeden yapıyoruz, Türkiye Cumhuriyeti böyle bir ülkedir. 15 Temmuz darbe girişimini yaşamış olsa da 240 vatan evladını şehit vermiş olsa da 2 bin 195 kişi gazi olmuş olsa da onların hatırasına sahip çıkmak adına bu projeyi yapıyoruz" dedi. Açılışa birçok ülke devlet başkanının da davet edildiğini vurgulayan Arslan, "26 Ağustos'ta bu sevincimize bu mutluluğumuza eminim ki birçok devlet başkanı da eşlik edecek" dedi.  


HESAPLAMA DOLAR BAZLI  

Köprünün geçiş ücretlerine ilişkin de Arslan, geçiş ücretinin dolar bazlı olmasının nedeninin uluslararası proje olmasından kaynaklandığını anlattı. Sözleşmede '1 Ocak tarihindeki dolar kuru esas alınır, TL'ye çevrilir ve bu bir yıl boyunca geçerli olur' ibaresinin bulunduğunu bildiren Arslan, "İnsanlarımız kesinlikle bilsinler ki hiçbir şekilde dolarla geçmeyecekler. Hesaplama dolar bazlıdır"ifadesini kullandı. 


9.5 milyon ağaç dikildi

Üçüncü havalimanıyla ilgili de Bakan Arslan, inşaat nedeniyle 300-400 ağacın taşındığını ancak 9,5 milyon ağaç dikildiğini bildirerek, karşı çıkanların asıl amacının çevreyi korumak olmadığını ifade etti. 


Demiryolu yükünü de azaltacak

Köprünün üzerinden geçmesi planlanan demiryolu bağlantısı ihalesine ilişkin soru üzerine de Arslan, mevcut YHT hattının Marmaray ve banliyö hatlarıyla birleşerek Avrupa yakasına geçişinin söz konusu olduğunu hatırlattı. Bakan Arslan, dolayısıyla demiryolu yük hareketini Türkiye üzerinden daha geliştirebilmek adına Yavuz Sultan Selim Köprüsü demiryolu bağlantısının da olacağını anlattı. 


Engelleyemediler, dev projeleri hızlandırıyoruz! 

FETÖ'nün yegane amacının Türkiye'nin büyümesini engellemek olduğuna işaret eden Arslan, "Onun için büyük projelerimizin aksamaması adına her türlü adımı atıyoruz. büyük projeleri inadına çok daha hızlı hayata geçirmek zorundayız ki bu projelerle birlikte Türkiye'nin büyümesini hızlandıralım" dedi.  


İlk etapta nakit geçilebilecek  

Bakan Arslan açıklamasında, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde OGS ve HGS'nin yanı sıra köprüye alışmalarını sağlamak için nakit parayla geçişin de bulunacağını, daha sonraki süreçte nakit geçişin kaldırılacağını da bildirdi. 


Akyazı'dan gir, Kınalı'dan çık 

Arslan, "Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde her iki yakada TEM'e bağlanmış olacağız. 2019'da biz Akyazı'dan otoyola girip Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kullanarak, Kınalı'dan çıkabilir hale geleceğiz" ifadesini kullandı.


Haydarpaşa YHT garı olacak

Tarihi Haydarpaşa Tren Garı'nın sembolik değeri olduğunu anlatan Arslan, dönüşüm projesi çalışmasının devam ettiğini söyledi. Arslan, şöyle devam etti: "YHT ile İstanbul'a erişip, daha sonra Avrupa yakasına geçmeyi de öngörüyoruz. Ancak İstanbul'a giden tüm YHT'ler karşıya geçmeyecek, bazıları Haydarpaşa Garı'nda kalacak. Haydarpaşa Tren Garı, YHT'ler ile İstanbul'a, İstanbullulara ve ülkemize tren garı olarak hizmet vermeye devam edecek."


Akşam 


Haber Karar'da şöyle yer aldı


İstanbul trafiğini rahatlatacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü açılış için gün sayıyor. Ağır ticarilerde geçiş ücreti KDV hariç 15 dolar, fiyat farkı da yüzde 8 KDV ile 7,6 lira, otomobillerde 5.15 lira olacak. Avrupa’ya çalışan 21 bin araç da ikinci köprüdeki toplam 10 saat bekleme süresinden 3.köprü ile kurtulacak.


Trafiği rahatlatacak Yavuz Sultan Selim köprüsü ihracatı da katlayacak. Otomobillere yıl sonuna kadar 9.90 lira olarak belirlenen geçiş ücreti, ağır vasıtalar için en yüksek KDV hariç 15 dolar olacak. Bu da dünkü 2.9352 lira dolar kuruyla hesaplandığında 44 lira 28 kuruş, Yapı İşlet Devret modeliyle inşa edilen projelerde esas alınacak yüzde 8 KDV ile hesaplandığında toplam 47 lira 55 liraya denk geliyor. Birinci ve ikinci köprüde ağır ticariler için 40 liralık geçiş ücretine göre fark 7.6 lira olacak.


YÜKSEK MALİYET YOK

Böylelikle ticariler 3.Köprü’de yüksek maliyetle karşılaşmayacak. TIR’lara zorunlu olması beklenen Yavuz’da, ikinci köprüde olduğu gibi saat sınırı da beklenmiyor. Bu da ticari amaçlı taşımalara vakitten ve nakitten kazandıracak. Böylelikle Gaziantep’ten, Adana’ya, Isparta’dan İstanbul’a kadar Türkiye’nin dört bir yanından Avrupa’ya ihraç malı taşıyan 21 bin araç, ikinci köprüde olduğu gibi toplam 10 saatlik bekleme sınırına takılmayacak.


KAMYONLARA 21.2 LİRA

Bu sayede ihracatın hızı artacak.Kamyonlara da 21.9 lira olacak ücret, otomobillere de yıl sonuna kadar 9.90 lira olacak. Diğer iki köprüde otomobil geçişleri de 4.75 lira. Aradaki fark 5.15 lira. Bu ücret politikası da otomobillerin ilk iki köprüye kayması anlamı taşıyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Alper Özel, 3.köprünün ağır ticariler için zorunlu olmasının beklendiğini, ancak köprüde saat sınırlaması beklemediklerini belirtti.


NAKİT GEÇİŞE İLK ETAPTA İZİN

Bu durumun Türkiye’nin ihracatını katlayacağına işaret eden Özel, “İkinci köprüde saat 22.00-06.00 ve 10.00-16.00 arası araçlarımız geçiş yapabiliyor. 21 bin araç, Avrupa’ya ihraç malı taşıyor. 3.köprüde saat sınırı getirilmemişi ihracatımızı katlar” dedi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde OGS ve HGS’nin yanı sıra köprüye alışmalarını sağlamak için nakit para ile geçişin de bulunacağını, daha sonraki süreçte nakit geçişin kaldırılacağını bildirdi. Arslan, KDV oranının köprülerde yüzde 8, otoyollarda yüzde 18 olduğunu, açıkladığı köprü geçiş ücretlerine KDV’nin dahil edildiğini de söyledi.  Kuzey Marmara otobanının her iki yakadaki yollarının Yap-İşlet-Devret modeliyle yapımı için yer teslimleri yaptıklarını açıklayan Bakan Arslan, “2019 yılında biz Akyazı’dan otoyola girip Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanarak, Kınalı’dan çıkabilir hale geleceğiz. İstanbul’daki Kurtköy ve Mahmutbey bağlantıları da geçerli olmak üzere” şeklinde konuştu.


TRENLE HAVALİMANI’NA

3.köprüde demiryolu bağlantısının da olacağına işaret eden Bakan Arslan, “O da aynı şekilde Akyazı’dan bir hat yapacağız, gelecek, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün üzerinden geçecek, havalimanı bağlantısıyla devam ederek Halkalı’dan Kapıkule’ye giden hat ile bağlanacak” şeklinde konuştu.


EN YÜKSEK ÜCRET 15 $+KDV

26 Ağustos’ta açılacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde ticari vasıtalara yönelik belirlenenen yüksek ücret 15 dolar. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde geçiş ücreti olarak şu an iki akslı ticari araçlar 6 TL, ü. akslı ticari araçlar ise 15 TL ödüyor. Osman Gazi Köprüsü’nü kullanan iki akslı ağır ticari vasıtalar 141.95, ü. akslı ticari vasıtalar ise 168.20 TL ücret ödüyor.


GARANTİ 135 BİN OTOMOBİL

Yatırım maliyeti 3 milyar dolara olacak projenin köprü ve otoyol inşaatı da tamamlandığında araç başına 3 dolar olmak üzere her gün 135 bin otomobil geçişi için Hazine garantisi bulunuyor. Böylelikle köprünün günlük geliri en az 480 bin dolar olacak. Bu rakamın altında kalındığında aradaki fark, Hazine tarafından İçtaş-Astaldi’ye ödenecek.


DOLARLA GEÇİLMEYECEK

Bakanı Ahmet Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün otomobiller için 9.90 lira olacağını açıkladı. Arslan, “Proje, uluslararasıdır ve bu yüzden ihaleye çıkarken dolar bazlı çıkılmak zorunda. Burada 1 Ocak tarihli dolar kuru esas alınacak ve Türk lirasına çevrilecek. İnsanlarımız buradan dolarla geçmeyecekler.Otomobiller 9 lira 90 kuruşa, kamyonlar ise 21 lira 29 kuruşa geçebilecek. Bu rakam yıl sonuna kadar geçerli” diye konuştu.


Karar