30 / 04 / 2024

Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı!

Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı!

İstanbul Boğazına inşa edilen "dünyanın en geniş köprüsü" Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Türkiye ve dünyadan çok sayıda liderin katılımıyla hizmete açıldı...



İstanbul Boğazı'na inşa edilen "dünyanın en geniş köprüsü" Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in yaptırdığı toplu duayla hizmete açıldı.


Birçok özelliği bakımından Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma niteliğindeki köprü ile otoyolun açılışı dolayısıyla Sarıyer Garipçe'de vatandaşların da katılımıyla tören düzenlendi.


Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasının ardından konukları sahneye davet etti.


20 soruda Yavuz Sultan Selim Köprüsü!


Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in yaptırdığı toplu duanın ardından kurdele kesilerek, Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete açıldı. 


Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın hizmete girecek köprüden geçişlerin 31 Ağustos'a kadar ücretsiz olacağı müjdesini verdi.

Asya ve Avrupa üçüncü kez birleşti

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen köprü, Asya ve Avrupa'yı üçüncü kez birleştirecek. Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerinde yer alıyor. Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er kara yolu şeridi ile ortada 2 demir yolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi olacak.


Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü" unvanını alacak.


Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü özel sektör işletecek. Köprüde, günlük 135 bin "otomobil eşdeğer" trafik geçişi için idare garantisi de bulunuyor.


Yeni köprü ile yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor.

Geçiş ücreti otomobiller için 9 lira 90 kuruş

Köprü geçiş ücretleri, Avrupa'dan Asya'ya geçişte otomobillerde 9,90 lira, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçlarda 13,20 liradan başlayacak. Asya'dan Avrupa'ya geçişler ise ücretsiz olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi. Ücretler, 2 Ocak 2017'ye kadar geçerli olacak.


Yavuz Sultan Selim Köprüsünde OGS ve HGS'nin yanı sıra vatandaşın köprüye alışmasını sağlamak için nakit para ile geçiş imkanı da sunulacak. Ancak sonraki süreçte nakit geçiş kaldırılacak.



AA




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul Boğazı'ndaki üçüncü köprü; Yavuz Sultan Selim Köprüsü bugün açıldı. Köprü için yapımcı iki şirkete her gün 135 bin araç garantisi verildi. Bu rakam yakalanamazsa, kalan fark devlet kasasından ödenecek.


İstanbul'un kuzeyindeki son orman alanları ile su havzalarında tahribata yol açan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu bugün devletin zirvesinin katılımıyla gerçekleştirilen törenle açıldı.


Kentin son ormanlarına da bir hançer gibi saplanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun yapımı yaklaşık 3 milyar dolara mal oldu. Köprüden geçiş ücreti, birinci sınıf araçlar için 9,90 lira olarak açıklandı. Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, köprüden geçişin 31 Ağustos'un gecesine kadar ücretsiz olacağını söyledi.


Başbakan: Kamyon, otobüs ve tırların şehir içine giremeyecek


Başbakan Binali Yıldırım, açılış konuşmasında yarından itibaren kamyon, otobüs ve tırların şehir içine giremeyeceğini söyledi.


Yıldırım, "Yavuz Sultan Selim geliyor. Bugün 26 Ağustos, Gazi Mustafa Kemal'in büyük taaruza başladığı günün yıldönümü. Bugün günlerden Türk'ün gücünün tüm dünyaya gösterildiği gündür. Bugün aynı zamanda Fırat Kaplanı'nın başarısının günüdür. 29 Mayıs 2013'te bu köprünün temelini attık. Bu köprüyü yapmaya karar verirken Cumhurbaşkanımızla üzerinde çok düşündük. En az üç ay güzergahları inceledik" dedi.


"YARINDAN SONRA OTOBÜSLER ŞEHİR İÇİNE GİREMEYECEK"


Yıldırım, "Sonunda en doğru yeri bulduk. İşte boğazın en kuzeyinde, Karadeniz'in girişinde, bu tarihi eseri, bu mühendislik harikasını İstanbul'a hediye etmenin keyfini yaşıyoruz. Bu köprü tarihi İpek Yolu'ndaki bütün yolculuklara hizmet ediyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete geçecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete girecek. Köprünün özelliği şu; şimdi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün kamyonlar, otobüsler, TIR'lar artık yarından sonra şehir içine giremeyecek" 


Cumhuriyet




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul tarihi günlerden birine ev sahipliği yaptı. Boğaz'ın 3. gerdanlığı, dünyanın en geniş köprüsü Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu törenle hizmete açıldı. Sarıyer Garipçe'deki törene katılan vatandaşlar da bu tarihi güne tanık oldu. Bu tarihi günde konuşan Erdoğan, özetle şunları söyledi:İstanbul'umuza, ülkemize, milletimize Avrupa ve Asya kıtalarına hayırlı olmasını temenni ediyorum. Köprünün temelini atarken dalga geçenler, yaptırmayacağız diyenler oldu. Buralara gelip gösteri yapanlar oldu ama biz dedik ki 'Bu yoldan dönmek yok, yapacağız' İşte Halep oradaysa arşın burada. Şimdi, açılışını sizlerle birlikte yapıyoruz. Bu gurur duyulası milletimizle yapıyoruz. Siz, farklısınız. Siz, tankların, topların, helikopterlerin, F16'ların önünde duran bir milletsiniz. Siz onlara prim vermediniz. Size de bu eserler yakışırdı.


BUNLARIN HEPSİ OLACAK

Birinci köprü şimdi ne oldu 15 Temmuz Şehitler Köprüsü oldu. Onun adını siz koydunuz. İkinci köprü Fatih Sultan Mehmet Köprüsü. Şimdi de Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü açıyoruz. Boğazın altından zaten bir Marmaray'ımız var değil mi? 20 Aralık'ta da Avrasya tünelinin açılışını yapıyoruz. Bu millet neye layıksa bunların hepsi olacak. Muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak lafla olmuyor, icraatla oluyor.


Yavuz, 59 metre ve 10 şeritle dünyanın en geniş köprüsü oldu. 2 bin 164 metrelik köprü aynı zamanda üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü. * Dünyanın en geniş köprüsü unvanına sahip Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Asya ve Avrupa'yı üçüncü kez birleştirdi.* Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen köprü, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerinde yer alıyor. * Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4'er kara yolu şeridi ile ortada 2 demir yolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi olacak. * Birçok özelliği bakımından Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı niteliğindeki köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak. * Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de “üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü” unvanını alacak. * Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan köprü ile yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor. * Köprü geçiş ücretleri, Avrupa'dan Asya'ya geçişte otomobillerde 9,90 lira, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçlarda 13,20 liradan başlayacak. Asya'dan Avrupa'ya geçişler ise ücretsiz olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi. Ücretler, 2 Ocak 2017'ye kadar geçerli olacak. * Yavuz Sultan Selim Köprüsünde OGS ve HGS'nin yanı sıra vatandaşın köprüye alışmasını sağlamak için nakit para ile geçiş imkanı da sunulacak. Ancak sonraki süreçte nakit geçiş kaldırılacak.* Başlangıcında öngörülen 36 aya rağmen, 27 ayda bitirilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü ağır vasıtaların kullanması zorunlu olacak.


Uçaksavarlı güvenlik

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışı nedeniyle tören alanı ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.Jandarma atlı birlikleri devriye görevi yaparken, özel harekat polisleri de yüksek noktalara yerleşti. İstanbul İl Jandarma Komutanlığı'na ait bir helikopter tören alanı üzerinde devriye uçuşu yaptı. Üzerlerinde uçaksavar ve ağır makinalı silahların bulunduğu ağır silahlarla donatılmış zırhlı askeri araçlar, bölgeye hakim bir noktaya konuşlandırıldı. Askeri araçlar tören boyunca güvenlik tedbirleri kapsamında görev yaptı. Sahil Güvenlik ile donanmaya bağlı gemiler Karadeniz girişinde ve boğazda devriye görevi yaptı. Boğazdan gemi geçiş trafiği de tören nedeniyle durduruldu.


Trafiği rahatlatacak

Boğaz'ın 3. gerdanlığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile konuk hükümet ve parlamento başkanlarının katılımıyla hizmete açıldı.

İstiklal Marşı'nın okunması ve ardından Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan törende ilk önce kürsüye Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan çıktı.


Ardından bir konuşma yapan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bugün burada bir tarih yazıyoruz. İstanbullu her şeye layıktır. Bugün bayram günüdür. Bu ülke ebediyen özgürdür ve özgür kalacak" diye konuştu.

Konuşmak için sahnede yerini alan Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:“Yavuz Sultan Selim geliyor. Bugün 26 Ağustos, Malazgirt Zaferi'nin, Gazi Mustafa Kemal'in büyük taaruza başladığı günün yıldönümü. Bugün günlerden Türk'ün gücünün tüm dünyaya gösterildiği gündür. Bugün aynı zamanda Fırat Kalkanı'nın başarısının günüdür. Bu mühendislik harikasını İstanbul'a hediye etmenin keyfini yaşıyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın (bugün) hizmete girecek. Köprünün özelliği şu; şimdi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün kamyonlar, otobüsler, TIR'lar artık yarından (bugün) sonra şehir içine giremeyecek. İstanbul'un trafiği biraz daha rahatlayacak" dedi.


TBMM Başkanı İsmail Kahraman da konuşmasında Türkiye'nin geliştikçe önünün kesilmek istendiğini söyledi. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise “Bu muhteşem köprünün temelini 3 yıl önce cumhurbaşkanı olarak atmıştık. İstanbul'da hayat bundan sonra çok daha kolaylaşacak" diye konuştu.


Yeni Şafak


Bu haber TOKİ'de şöyle yer aldı;


Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Otoyol ve Bağlantı Yolları Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konukları selamlayarak, açılışı yapılan köprünün ve otoyolun İstanbul'a, ülkeye, millete, Avrupa ve Asya kıtalarına, tüm insanlığa hayırlı olmasını diledi. Köprünün projesinin hazırlanmasından inşasına kadar tüm aşamalarında emeği geçen bakanları, bürokratları, yüklenici firmaları, mühendisleri ve işçileri tebrik eden Erdoğan, dalga geçenler, istihza edenler ve "Yaptırmayacağız" diyenlerin olduğunu, buralara gelip gösteriler yapıldığını, ancak kendilerinin "Bu yoldan dönmek yok, yapacağız." dediklerini kaydetti.


"Avrasya Tüneli 20 Aralık'ta açılacak"


"Halep oradaysa arşın burada" diyen Erdoğan, köprünün yapıldığını anlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şimdi ise köprünün açılışının vatandaşlarla yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu gurur duyulası milletimizle yapıyoruz. Siz, farklısınız. Siz, tankların, topların, helikopterlerin F16'ların önünde duran bir milletsiniz. Siz onlara prim vermediniz. Size de bu eserler yakışırdı. Birinci köprü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü oldu. Onun adını siz koydunuz. İkinci köprü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü. Şimdi de Yavuz Sultan Köprüsü'nü açıyoruz. Bu millete işte bunlar yakışır. İnşallah boğazın altından biliyorsunuz zaten bir Marmarayımız var. Değil mi? İnşallah 20 Aralık'ta da Avrasya Tüneli'nin açılışını yapıyoruz. Kardeşlerim, bu millet Allah'ın izniyle neye layıksa bunların hepsi olacak. Bunları yapacağız. Zira muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak öyle lafla olmuyor, icraatla oluyor. Bunu yapacağız."

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile denizin üzerinden üçüncü kez Avrupa'dan Asya'ya geçileceğini dile getiren Erdoğan, köprünün tekerlekli araç geçişini ve raylı sistemi birlikte sağlaması bakımından kendi alanında dünyada öncü bir köprü olduğunu bildirdi. Erdoğan, köprünün dünyada bir çok şeye öncü olacağına inandığını ifade ederek, "Bununla iftihar edeceğiz, bunu göreceksiniz. Dünya filmleri buralarda çekilecek, bunu göreceksiniz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri... Biz bunlarla anılacağız ve bu yola bunlarla devam edeceğiz." Dedi. Bir süre önce Osmangazi Köprüsü'nün açıldığını hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Osmangazi Köprüsü'yle Elhamdülillah halkımız farklılığı hissetti mi? Hissetti. Şimdi yeni hazırlıklarımız var. Ne yapıyoruz? İnşallah Kanal İstanbul'un da hazırlıklarını bitiriyoruz. Bu da yetmeyecek, şimdi Çanakkale'ye de bir gerdanlık lazım. Çanakkale Köprüsü'nün de hazırlıklarını yapıyoruz. İnşallah bütün bunlarla birlikte dünyada Türkiye, farklı bir konuma yerleşecek. Niye hazmedemiyorlar bizi? Niye kıskanıyorlar bizi? İşte bunlardan dolayı. 'Siz nasıl bunları yaparsınız?' diyorlar. Biz hangi milletin ahfadıyız? Biz hangi milletin torunlarıyız? Bizim üzerimizde bir görev var, bu görevi yapıyoruz ve yapacağız. 2 ay önce İzmit Körfezi'nin üzerinde Osmangazi Köprüsü'nü hizmete açmıştık. Geçtiğimiz yıl Atatürk Barajı üzerine kurulan ülkemizin en uzun köprülerinden Nissibi Köprüsü ile Keban Baraj Gölü üzerinde inşa edilen Ağın Karamağara Köprüsü'nü milletimize kazandırmıştık. Biz iş yapıyoruz. Bunlar öyle lafla değil, azimle oluyor azimle. Atalarımız ne demiş, 'İman öyle bir güçtür ki tekeden bile süt çıkartır'. Biz böyle inandık bu işe. Onun için de inşallah bunlar olacak."


3. havalimanını 2018'de açıyoruz


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3. havalimanının inşasının sürdüğüne değinerek, vatandaşlara, "İnşallah ilk etapta 90 milyon yolcu... 2018'in başında açıyoruz. Tamamı bittiği zaman 150 milyon yolcu kapasiteli yeni havalimanımıza kavuşuyoruz. 150 milyon... Dünyanın ilk 3'ü... Bir numara, bittiği zaman olacak. Şunu unutmayın, esbaba tevessül ettik, Allah da bize neticesini verdi. Unutmayın, güzel bir kelam vardır 'Biz seferle emir olunduk, zaferle değil.' Biz seferdeyiz, zafer kudret, kuvvet sahibi olan Allah'a aittir." diye seslendi.

3 katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin yanı sıra diğer alanlarda da plan ve programların hayata geçirildiğini anlatan Erdoğan, şunları söyledi: Erdoğan, Ağustos ayının Türkiye'nin birlik olduğunda neler başarabileceğini gösteren örneklerle dolu olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Belki bilmeyenleriniz vardır, hatırlatayım. Yavuz Sultan Selim, inşallah cennet mekan, adına yapılan cami, Fatih Çarşamba'dadır, kabri de yanındadır. Arada sırada cumaları orada da inşallah yerine getirebilirsiniz. Bugün yani 26 Ağustos günü, 1071 yılında kazandığımız Anadolu kapılarını milletimize açan Malazgirt Zaferi'nin 945. yıl dönümü. Yine bugün 1922 yılında İstiklal Harbimizin zaferinin müjdecisi olan Büyük Taarruz'un başladığı tarih. Onun için bugün açıyoruz. Ağustos ayında neler var, neler... Mercidabık Zaferi var, Otlukbeli Zaferi var, Çaldıran Zaferi var, Belgrad Zaferi var, Mohaç Zaferi var, Kıbrıs Zaferi var, Erzurum Kongresi, Sevr'in yırtılıp atılması, Sakarya Meydan Savaşı gibi gerçekten de tarihimize altın harflerle yazılan nice hadiseleri yad ettik, ediyoruz. Esasen senenin neredeyse her günü tarihimizde çok önemli yeri olan yıl dönümlerine tekabül ediyor. Çünkü bugünden geriye doğru baktığımızda millet olarak 2 bin 200 yıllık bir devlet ve ordu geleneğine, bin 400 yıllık bir medeniyet müktesebatına, bin yıllık bir coğrafi devamlılığa sahibiz. Bu kadim tarihin en önemli vasfı birlik ve beraberlikle hareket ettiğimizde üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorunun ulaşamayacağımız hiçbir hedefin olmayışıdır. Daha 100 yıl önce Çanakkale Zaferi'ni, ardından İstiklal Harbi'ni millet olarak birliğimiz beraberliğimiz sayesinde kazandık."


Başbakan Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılış töreninde yaptığı konuşmada, İstanbul'un kıtaları, medeniyetleri, kültürleri birbirine bağlayan "köprüler şehri" ve 79 milyonun özeti, eşsiz bir şehir olduğunu söyledi. Açılışı yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün sadece bir köprü değil aynı zamanda bir sanat eseri, bir mühendislik harikası, dünyanın en geniş köprüsü, üzerinden demiryolu geçen en uzun köprü olduğunu aktaran Yıldırım, katılımcılara "En güzel eserleri, en güzel köprüleri,  Marmaray  gibi tünelleri yapmak da size yakışır, sizin evlatlarınıza yakışır, Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarına yakışır." şeklinde seslendi. Yıldırım, köprünün temelinin 3 yıl önce atıldığını anımsatarak, "Değerli İstanbullular, 29 Mayıs 2013'te, burada bu köprünün temelini attık. 11. dönem Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül Bey ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu o büyük günde dedik ki 'bu köprü 3 yılda bitecek.' 2 yıl sonra gazetenin birinde, 'köprüden geriye 2 tane kule kaldı...' Bugün o başlıkları atanlar, gelsinler İstanbul'un köprüsünü görsünler. Yavuz Sultan Selim'i görsünler." diye konuştu.

Köprünün özelliklerine değinen Yıldırım, "Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün kamyonlar, otobüsler, tırlar artık yarından sonra şehir içine giremeyecek. Hepsi 'Yavuz' diyecek, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecekler. Böylece İstanbul'un trafiği, biraz daha rahatlayacak. Bir uçtan da Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçince, hemen önlerine Osmangazi çıkacak. Oradan da Körfez'i geçecekler, ver elini Bursa, ver elini İzmir... 'Yol medeniyettir' dedik yollara düştük. 14 yılda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye'ye 18 bin kilometrenin üzerinde yeni bölünmüş yol yaptık. Ülkemizin, milletimizin hızlı tren hayalini, gerçeğe dönüştürdük. Havayolunu halkın yolu yaptık. Akıl yollarıyla yurdun her köşesini donattık. Neden yaptık? Çünkü biz, ülkemizi seviyoruz, milletimizi seviyoruz. Halka hizmet Hakka hizmettir diyoruz. Bunun için yaptık." şeklinde konuştu.

Eserin yapılmasında emeği geçenler olduğunu dile getiren Yıldırım, "Emeği geçen yüklenici firmaya, ayrıca Ulaştırma Bakanlığının Bakan başta olmak üzere, görev yapan tüm bakanlarına, tüm çalışanlarına, Karayollarına teşekkür ederim. Ama en büyük emek, gayret, bu projelere karar veren, bize önderlik yapan Recep Tayyip Erdoğan'ındır. Sayın Cumhurbaşkanım, liderliğinizde daha çok ama çok projeler gerçekleştireceğiz. Memleketimizi dünyada parmakla gösterilen ülkeler arasına sokacağız. Yapar mıyız? İşte bu inanç, bayrak oldukça üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir zorluk yok." ifadelerini kullandı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan: Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile otoyol ve bağlantı yollarının açılış töreninde, Anadolu coğrafyasını iyi bilmek, coğrafya üzerindeki köprü konumunu otoyollarla, demiryollarıyla, yüksek hızlı trenlerle, köprülerle ve tünellerle pekiştirmek gerektiğini, 100 bin kişilik ulaştırma ailesi olarak da yapmaya çalıştıkları şeyin bu olduğunu ifade etti. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü üzerindeki demiryolu ile birlikte yaparken amaçlarının Avrupa'yı Asya'ya bağlamak ve Bakü-Tiflis-Kars ile birlikte bu köprünün üzerinden trenleri geçirmek, Avrupa'ya götürmek olduğunu vurgulayan Arslan, şöyle devam etti: “Hiç bir kamu kaynağı kullanmadan bunun gibi birçok projeyi daha hayata geçireceğiz. Yap-işlet-devret projeleri bugün Amerika'da, Harvard'da, üniversitelerde doktora dersi olarak okutuluyorsa vatandaş bilsin ki bunlar sizin ileri görüşünüz sayesinde"

TOKİ Haber

Geri Dön