05 / 01 / 2025

Yazlığınız güneşlenmesin tatilde para kazansın

Yazlığınız güneşlenmesin tatilde para kazansın

Yazlığınız birkaç hafta dışında bütün sezonu boş mu geçiriyor? Sezonluk kiraya verin; insanlar tatil yapsın, siz para kazanın.



Kışın yorgunluğunu üzerinden atmak ve enerji toplamak isteyen pek çok kişi tatile çıkma planları yapıyor... Kimi yaz tatilini bir otel ya da pansiyonda, kimi ise yazlığında geçirmenin hayali kuruyor. Ev rahatlığında tatil geçirmek isteyenler ise farklı bir alternatifi tercih ediyor: Yazlık kiralamak... Pek çok tatilci şimdiden emlakçıların ya da yazlık sahiplerinin kapısını çalmaya başladılar bile... Durum böyle olunca tatil beldeleri ya da sayfiye yerlerinde mobilyalı evi olanlar için evini sezonluk kiraya vermek son derece kârlı olabiliyor. Bu nedenle birçok yazlık sahibi evini yerli ve yabancı kiracılara sezonluk olarak kiraya verme yoluna gidiyor. Evini sezonluk olarak kiraya vereceklerin ise kiracı seçiminden kira sözleşmesine ve fiyatlara kadar dikkat etmesi gereken pek çok nokta var. Biz de konuyu uzmanlarına sorduk ve işin inceliklerini araştırdık...

Kirayı peşin alın!

Reha Medin Genel Müdürü Nabi Cücük, sezonluk kiralamak için genelde deniz manzaralı, site içinde, havuzlu ve 2+1'den oluşan evlerin tercih edildiğini belirtiyor.

Ev sahiplerinin, evlerini kısa dönemli kiraya verdikleri için sözleşme yapmayı ihmal ettiklerini söyleyen Cücük, bir haftalık kiralama olsa dahi mutlaka sözleşme yapılması gerektiğine işaret ediyor. "Sezonluk kiralamalarda yazlıklar eşyalı olarak kiraya verildiği için bazı durumlarda evdeki eşyalar hasar görebiliyor ya da çalınabiliyor" diyen Cücük'e göre ev sahiplerinin bu risk karşısında evdeki demirbaşları liste halinde ve hangi durumda olduklarını en ince ayrıntısına kadar sözleşmede belirtmeli. Kiracı evi teslim etmeden önce, evin sözleşmede belirtildiği gibi teslim edilip edilmediğini kontrol etmeyi ihmal etmemek de son derece önemli.

Yaz-kış kiraya vermekten kârlı

Tatil beldeleri ya da sayfiye yerlerde mobilyalı evi olanların sezonluk kiraya verme yoluna gittiklerini söylen Didim Emlakçılar Odası Başkanı Osman Coşkun, "Ev sahipleri, bir yıllık kiraya verdikleri zaman alacakları kira bedelinden daha fazlasını sezonluk kiralamadan kazandıkları için sezonluk kiralamayı tercih ediyorlar" diyor.

Coçkun da havuzlu site içindeki yazlıkların daha kolay müşteri bulduğunu söylüyor. Coşkun, yabancıların özellikle gürültüden uzak, doğayla iç içe sıfır evleri tercih ettiğini de sözlerine ekliyor. Coşkun'un kiralamada dikkat çektiği önemli husus ise evini sezonluk olarak kira vereceklerin öncelikle güvenilir bir emlak firmasını tercih etmeleri... Tatil beldelerinde sık karşılaşılan bir duruma da dikkat çeken Coşkun konuyu şöyle anlatıyor: "Bazı aracı kuruluşlar aynı anda 3-4 kişiye evi kiraya verebiliyorlar. Bu nedenle güvenilir bir emlak firması ya da acenteyi tercih etmek gerekiyor."

Eşyaların yüzde 30'u kadar depozito

Sezonluk kiralamalarda, ev sahiplerinin evlerin zarar görmesi ve eşyaların çalınması durumlarıyla çok fazla karşı karşıya kaldığından söz eden Coşkun, "Evinizi kiraya vereceğiniz kişileri iyi araştırın" uyarısında bulunuyor. Coşkun'a göre ev sahibinin mağdur duruma düşmemesi için iyi bir kira sözleşmesi hazırlaması son derece önemli. Evdeki eşyaların durumlarıyla birlikte en ince ayrıntısına kadar sözleşmede yer alması gerektiği uyarısında bulunan Coşkun, kira bedelinin tamamının peşin alınması gerektiğinin de altını çiziyor ve ekliyor: "Peşinatı almadan evi kiraya vermeyin." Ev sahiplerinin, kiracıdan evin ve içindeki mobilyaların zarar görmesi riskine karşılık mutlaka bir teminat alınması gerektiğini, depozito almanın bu nedenle son derece önemli olduğu belirten Coşkun'a göre depozito bedelinin, mevcut demirbaş ve eşyaların yüzde 20-30'unu karşılayacak miktarda olması gerekiyor.

Günlük kiralar 50-70 YTL

Didim'de yaz sezonunun mayıs ayının ikinci haftasından itibaren başladığını belirten Osman Coşkun, sezonluk kiralıklara Avrupa'dan gelen yabancılarla Almanya, Hollanda gibi ülkelerdeki gurbetçilerin talep gösterdiğini söylüyor.

Bölgede 2+1 ve tam donanımlı yazlıklar günlüğü 50-70 YTL'den kiraya veriliyor. Haftalık kiralıklar 300-350 YTL arasında değişiyor.

Kefil isteyin

Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Ömer Yetgin de ev sahiplerine evlerini kiraya verirken fiyata önem vermek yerine kiracılar konusunda seçici davranmaları gerektiğini söylüyor. Yetgin, kefil istemenin de ihmal edilmemesi gerektiği görüşünde. Ev sahiplerine, sözleşmenin yanı sıra kiracının taahhüt edilen sürede evi boşaltmaması riskine karşılık kiracıdan tahliye taahhütnamesi almasını da tavsiye eden Yetgin, taahhütnamenin noter onaylı olmasına özen gösterilmesi gerektiğinin de altını çiziyor.

Sonradan gelen akrabalar için...

Yetgin, "Genelde yazlık kiralayan ailelerin yanına daha sonradan eş ve dostlarının gelmesi çok yaygın. Ev sahibi böyle bir durumla karşılaşmak istemiyorsa evde kalacak kişilerin sayısına şerh koyması gerekiyor" diyor. Bodrum'da nisan ayından itibaren yazlıkların sezonluk olarak kiraya verilmeye başlandığını belirten Yetgin, "Sezonluk kiralıklara yoğun bir talep var. Yabancıların ilgisi çok fazla değil.  Ankara  ve İstanbul'dan sezonluk kiralıklar için arayıp soranlar bir hayli fazla" diyor. Bodrum'da dubleks evlerin aylık 5-6 bin YTL'den başlıyor. 2+1'den oluşan müstakil evler ise aylığı 3 bin YTL'den başlayan fiyatlardan kiraya veriliyor. 1+1'den oluşan apartman daireleri ise genelde aylık 700-bin 500 YTL fiyattan gidiyor.

Kiraya verirken dikkat!

İyi bir emlak ofisiyle çalışın

Evi yüksek bir fiyata kiraya verme yerine makul bir fiyata güvenilir bir kiracıya vermeyi tercih edin

Kira bedelini mutlaka peşin alın

Kira sözleşmesi imzalamayı ihmal etmeyin

Kira sözleşmesinde evdeki eşyalara en ince ayrıntısına kadar yer verin. Evin nasıl teslim alındığı ve ne şekilde teslim edileceğini belirtin

Kiracı evi boşaltmadan önce sözleşmede belirtildiği gibi teslim edilip edilmediğini kontrol edin

Evin ve içindeki mobilyaların zarar görmesi riskine karşılık mevcut demirbaş bedelinin yüzde 20-30'u kadar depozito isteyin

Kezban GEBETAŞ / Tekborsa


Geri Dön