Kent Haberleri

Yeni asgari ücrette heyecan dorukta! Ocak 2024’te asgari ücret ne kadar olacak? İşte masadaki rakamlar...

Milyonların geliri 2024 yılıyla beraber artacak. Memurların ve emeklilerin zam oranı için enflasyon verileriyle ipuçları gelirken; bir zam da asgari ücretli çalışanlara yapılacak. Asgari ücretliler 2024’e yeni maaşla girecek. İşte detaylar...

Asgari ücret zammıyla beraber daha yüksek maaşla çalışanların ücretleri de tekrar düzenlenecek. Ayrıca asgari ücret kadar tutarın vergi dışı olması sebebiyle brüt ücretle çalışanlara avantaj yaratacak. Ücret, maaş geliri elde edenlerin vergi dışı bırakılacak kazanç tutarı artacak. Asgari ücretli çalışanların rapor, tazminat gibi ödemeleri de artarken, işsizlik aylığından İŞKUR ödemelerine kadar birçok alana da etkisi olacak.

GÜNDEME ALDILAR

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu her sene aralık ayında toplanıyor ve takip eden yılda geçerli olacak yeni ücreti belirleniyor.

Yeni asgari ücret için komisyon çalışmaları aralıkta başlayacak. Fakat hem işçi hem işveren konfederasyonları konuyu şimdiden masaya yatırdı.

Türk-İş ve TİSK ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, aralıkta çalışmalarına başlayacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na istekleri araştırıp ve verileri masaya yatırarak katılacak. Aralık ayı içerisinde de yeni ücret belirlenecek.

 

 YILLIK BELİRLENECEK

Asgari ücret yıllık olarak belirleniyor. Fakat bunun istisnaları da bulunuyor. Hem 2022’nin hem de 2023’ün Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapıldı. 2023’e yüzde 54.66'lık zamla 8 bin 506 liradan başlayan net asgari ücret, temmuz ayında yüzde 34'lük ara zam ile 11 bin 402 liraya yükseldi.

Takvim Gazetesi'nden Çığıl Ön Yener'in haberine göre, bu tutar, bu yılın sonuna kadar geçerli olacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, aralıkta toplanarak 2024 yılı süresince uygulanacak asgari ücreti belirleyecek. Fakat istenirse yine bir ara zam yapılacak. Tabii bunun kararı önümüzdeki sene verilecek.

 

EN ÖNEMLİ VERİ ENFLASYON

Asgari ücretin belirlenmesi çalışmalarında göz önünde tutulacak en önemli veri enflasyon olacak. Bir yandan gerçekleşen bir yandan da hedef enflasyon verileri değerlendirilirken, bir refah payı da ilave edilecek.

Temmuz ayında yaklaşık yüzde 34'lük ara zam ile 11 bin 402 liraya çıkan asgari ücrete eğer 2023’ün 2’nci 6 ayında gerçekleşen enflasyonun yansıtılması kararlaştırılırsa, yüzde 37.76 seviyesindeki Orta Vadeli Program (OVP) öngörüsüne göre refah payı hariç yeni ücret 15 bin 707 liraya yükselebilecek. Yeni asgari ücret OVP'deki 2024 yılı enflasyon hedefi olan yüzde 33 seviyesindeki oran yansıtılırsa da refah payı hariç 15 bin 165 lira olacak.

MEMUR ARTIŞI

Asgari ücrete memur aylıklarındaki artışın yansıtılabileceği değerlendirmeleri de yapılıyor. OVP'deki enflasyon öngörüsüne göre memur aylıklarının ocakta yüzde 49.46 artması beklenirken, bu formüle göre refah payı hariç asgari ücret 17 bin 42 lirayı bulacak.

Yeni yılda vergi, ceza ve harçlara yüzde 60 zam geliyor! Zamları duyanlar kulaklarına inanamayacak!

Az önce açıklandı! Ziraat Bankası bir kereliğine mahsus hesaplara 1.500 TL yatıracak!

Aile Bakanlığı'ndan aile başına geri ödemesiz en düşük 35 bin TL yardım! Başvuru şartları peş peşe belli oldu!