19 / 05 / 2024

Yeni AVM'ler kentsel planlamaya uygun olacak!

Yeni AVM'ler kentsel planlamaya uygun olacak!

Resmi Gazete'de yayımlanan 'Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı'na' göre alışveriş merkezlerinin plan kararları ile uyumlu olacak şekilde nitelik, yer seçimi ve yapılaşma ölçütlerini içeren düzenlemeler yapılacak



 Türkiye'nin mekansal planlama, yerleşme ve yapılaşma konularında Cumhuriyet'in 100. yılı 2023'ü hedef alan 'kentleşme ve imar vizyonu' oluşturuldu. Yüksek Planlama Kurulu'nun, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı koordinatörlüğünde ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla hazırlanan Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Plam'nı (2010-2023) kabulüne ilişkin karan, Resmi Gazetenin dünkü sayısında yayımlandı. Kısa adı Kentsel Gelişme Stratejisi (KENT-GES) olan 'Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı' ile kentleşmenin yapısal sorunlarının çözümüne, sağlıklı, dengeli ve yaşanabilir kentsel gelişmenin sağlanmasına yönelik ilke, strateji ve eylemler ortaya konuldu, uygulama esasları belirlendi ve bir eylem programına bağlandı. Bu ulusal do ¬kümanla, yerleşmelerin yaşanabilirlik düzeyinin, mekan ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi, ekono ¬mik, sosyal ve kültürel yapılannm güçlendirilmesine yönelik 'yol haritasının' oluşturulması amaçlanıyor. KENTGES'te temel stratejiler, 'mekansal planlama sisteminin yeniden yapılandınlması', 'yerleşmelerin mekan ve yaşam kalitesinin artırılması', 'yerleşmelerin ekonomik ve toplumsal yapılarının güçlendirilmesi' olmak üzere 3 ana eksende gruplandırıldı. Söz konusu 3 ana eksen itibariyle hedefler, stratejiler, eylemler, sorumlu ve ilgili kuruluşlar ile 2023'e kadar işin tamamlanacağı süreçler belirlendi.  

Kentsel dönüşümde fizibilite hazırlanacak
Eylem Planı'nda yer alan kimi düzenlemeler şöyle: 'Farklı gelir gruplan için, plan kararlan, yöresel doku ve mimariye uygun konut üretilecek.Yaya ve bisiklet yollarının yaygınlaşması için rehberler ve tasanın kriterleri ile ilgili yasal düzenleme yapılacak. Kentsel dönüşüm uygulamalan için fizibilite hazırlanacak. Deprem dışındaki afetlerin de zorunlu sigorta kapsamına alınmasını sağlayacak ve risk durum raporunun da hazırlanmasını zorunlu kılacak Doğal Afet Sigortaları Kanunu hazırlanacak. Kentlerin planlı ve sağlıklı gelişimi için, yeni açılacak alışveriş merkezlerinin plan kararlan ile uyumlu olacak şekilde nitelik, yer seçimi ve yapılaşma ölçütlerini içeren düzenlemeler yapılacak.
Dünya

 


Geri Dön