Yeni emlak yasasıyla denetimler artacak!
Kıbrıs'ta iş insanı Mehmet Eminoğlu tarafından yapılan “Sahte vekaletle devir” olayının gün yüzüne çıkmasıyla gözler emlak sektöründe yaşanan olumsuzluklara çevrildi...
Kıbrıs'ta iş insanı Mehmet Eminoğlu’nun sahte vekaletnamelerle bazı taşınmaz mallar ve nakit paraların devrini yapmakla suçlandığı olaydan sonra gözler emlak sektöründe yaşananlara çevrildi. Kıbrıs Gazetesi'nde yer alan habere göre; son zamanlarda emlak sektöründe yaşanan yolsuzluk olaylarının gün yüzüne çıkmasıyla herkes huzursuz oldu.
SUNGUR: YENİ YASA DENETLEME YETKİSİ GETİRECEK…
Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, emlak sektöründeki yolsuzluk olaylarının giderek artış gösterdiğini, bu sebeple Emlakçılar Yasası’nın bir an önce revize edilmesi gerektiğini söyledi. Sungur, söz konusu yasanın emlakçılara denetleme yetkisi getireceğini ifade ederek, böylece ülkede denetim mekanizmasının oluşturulacağına vurgu yaptı.
GÜRCAFER: EV SATIŞLARINDA BİRLİK KEFİL OLACAK...
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, son yaşanan olayların ülke sistemindeki bir boşluktan kaynaklandığına dikkat çekerek, inşaat sektöründe yaşanan olumsuzluklara karşı ‘Garanti Sigorta Fonu’nun üzerinde çalıştıklarını belirtti. Gürcafer, söz konusu fon sayesinde ev satışlarında ‘birliğin kefil olmasının’ sağlanacağını dile getirdi.
ERGÜN: ÜLKENİN İMAJI BOZULDU…
Genç İşadamları Derneği Başkanı Uğur Ergün, inşaat sektörünün ülke ekonomisinin en büyük gelir kaynaklarının arasında olduğuna dikkat çekerek, son yaşanan olayların herkesi derinden üzdüğünü ifade etti. Ergün, “Ülkemizin imajı maalesef, düzensiz, hukuksuz, neredeyse her gelen bireysel ya da kurumsal yatırımcının dolandırıldığı, bürokrasinin ve vizyonsuzluğun baş gösterdiği bir hale geldi” diye konuştu.
Emlakçılar Birliği, bu olayların denetleyici merci eksikliğinden dolayı yaşandığını ifade ederken, Müteahhitler Birliği son yaşanan olayın ülke sistemindeki bir boşluktan kaynaklandığını belirtti.
Genç İşadamları Derneği ise bu olayların ülke ekonomisine ciddi bir darbe vurduğuna dikkat çekti.
Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, emlak sektöründe yaşanan yolsuzluk olaylarının giderek artış gösterdiğini dile getirerek, Emlakçılar Yasası’nın revize edilmesiyle emlakçıları denetleme yetkisine sahip olacaklarını, böylece ülkede denetim mekanizmasının oluşturulacağını vurguladı.
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, inşaat sektöründe yaşanan olumsuzluklara karşı ‘Garanti Sigorta Fonu’nun üzerinde çalışıldığını ifade ederek, söz konusu fonun evlerin satışında ‘birliğin kefil olmasını’ öngördüğünü ifade etti.
Genç İşadamları Derneği (GİAD) Başkanı Uğur Ergün, inşaat sektörünün ülke ekonomisinin en büyük gelir kaynaklarının arasında bulunduğunu ve son zamanlarda yaşanan bazı olayların herkesi derinden üzdüğünü dile getirdi.
Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, emlak sektöründe yaşanan yolsuzluk olaylarının giderek artış gösterdiğini belirterek, Emlakçılar Yasası’nın revize edilmesinden sonra bu sorunların giderileceğini belirtti.
Sungur, mevcut yasaya göre emlakçılık yapan kişilerin sabıkasına ve çek yasağına girip girmediğine bakıldığını, ayrıca herhangi bir aksiliğe karşı 100 bin TL’lik bir meblağın da sigorta parası olarak ayrıldığını belirtti. Söz konusu yasasının yıllar önce yürürlüğe girmesine rağmen uygulamada bazı sıkıntıların yaşandığına dikkat çeken Sungur, “Bu yasa revize edilmediği için emlakçılar maalesef denetim yapamıyor” diye konuştu.
Sungur, yasa revize edildikten sonra emlakçıların denetleme yapabileceğini, böylece denetim mekanizmasının oluşturulacağını ifade edildi.
“Yerli işadamlarını baskı altına almaya başladılar”
Sungur, yurtdışından gelen işadamlarının ülkemizde herhangi bir mağduriyet yaşamadığını belirterek, esas mağduriyeti yerli işadamlarının yaşadığını vurguladı. Yurtdışında yaşayan işadamlarının kendi aralarında gruplaşmaya gittiğini söyleyen Sungur, söz konusu grupların özellikle de emlak sektöründe çalışan yerli işadamlarını baskı altına almaya başladığını ileri sürdü.
Sungur, son zamanlarda yaşanan bazı olaylardan dolayı birçok emlakçının satmaya çalıştıkları evlerin birçoğunun ellerinde kalmaya başladığını ifade ederek, “Emlakçılık Yasası’nın revize edilmesiyle yaptırım gücümüz olacağı için bu sorunlar giderilmiş olacak” dedi. Söz konusu yasasının yaklaşık 3 ay önce revize edilmiş şekilde İçişleri Bakanlığı’na verildiğini söyleyen Sungur, bu yasa hazırlanırken Müteahhitler Birliği’nin de aktif rol aldığını belirtti. Sungur, birliğin söz konusu yasaya 2 maddeyle katkı gösterdiğini söyledi.
“Olumsuzlukların önüne geçilecek”
Sungur, yeni yasanın önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu’na sunulacağını belirterek, bu yasa sayesinde birçok olumsuzluğun önüne geçilebileceğini kaydetti. Yeni yasanın yürürlüğe girmesi halinde emlakçıların yaptığı sözleşmelerin kontrol altına alınacağını ifade eden Sungur, şöyle konuştu:
“Bu yasayla emlakçıların sattığı evlere bir şey olması durumunda 200 bin Euro sigorta ödemesi yapılması maddesi yer alacak. Bu sayede de emlakçılık sektöründe yaşanan olumsuzluklara karşı önleyici bir mekanizma oluşturulacak. Ayrıca bu yasayla birlikte emlakçılar, yaptığı sözleşmeleri Tapu Dairesi’ne götürmeye mecbur olacak. Aksi halde onlar da suç işlemiş sayılacaklar.”
“Müteahhitler de bu yasayı destekliyor”
Sungur, Emlakçılar Yasası’yla suçları önleyici bir unsurun oluşturulacağını, ancak Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer’in denetlenmek istemediğini belirtti. Özellikle Esentepe bölgesindeki inşaat firmalarının arasında ‘mafyalaşma’, ‘tehdit’ ve ‘şantaj’ın sıkça görülmeye başlandığına atıfta bulunan Sungur, “Eğer orada denetleyiciler olsaydı bu olumsuz unsurlar olmayacaktı, çünkü emlakçılar başı derde girsin istemeyecekti” diye konuştu. Sungur, Müteahhitler Birliği’nin içerisinde Emlakçılar Yasası’nın geçmesini isteyen bir sürü müteahhidin de bulunduğunu işaret ederek, “Birçok müteahhit de bu yasayı destekliyor” şeklinde konuştu.
“Piyasada bin tane kaçak emlakçı var”
Girne’de meydana gelen bazı taşınmaz malların devredilmesi olayına atıfta bulunan Sungur, “Eğer bu yasa yürürlükte olmuş olsaydı bugün birçok insan mağdur olmuş olmayacaktı. Çünkü emlakçı da hapse girebilirdi” diye konuştu.
Emlakçılar Yasası’nın yeni revize edilmiş haline göre vatandaşların üç yılda bir kez aracısız olarak mallarını satabileceğini, ancak bunun kötü bir şey olmadığını belirtti. Piyasada binden fazla kaçak emlakçının bulunduğunu belirten Sungur, birçok öğrencinin de bazı internet siteleriyle kaçak emlakçılık yaptığını vurguladı.
Sungur, yasaya vatandaşların aracısız olarak mallarını üç yılda bir kez satabilmesi ibaresinin eklenmesinin kaçak emlakçılığa karşı atılmış bir adım olduğunu belirterek, “Zaten her yıl ev alıp satan bir kişi profesyonel iş yapmış sayılıyor. Bu yasa yürürlüğe girmese piyasa nasıl denetlenecek?” şeklinde konuştu.
“Mafyalaşma, şantaj ve tehdit olayları münferit değil”
Ülke genelinde mafyalaşma, şantaj ve tehdit olaylarının hızla artış gösterdiğini ifade eden Sungur, bu olayların münferit olmadığını, bu konuda birçok şikayetin bulunduğuna dikkat çekti.
Özellikle de Esentepe bölgesinde bu olayların daha çok görüldüğünü dile getiren Sungur, şu şekilde konuştu:
“Dün (Önceki gün) Esentepe bölgesinde bir olay daha yaşandı. İsveçli bir kadına olmayan bir yat limanını satmaya çalıştılar. Bu konu polise de gitti. Bana gelen bilgiye göre, İsveçli kadına satmaya çalıştıkları yer ise devletin arazisi. Bu konuda sözleşme de yapılmış.
Bu sadece bunlardan bir tanesi… Bu bir değil, iki değil. Birçok kişinin bu konuda şikayetleri var. Emlakçılar Yasası yürürlüğe geçtikten sonra denetim yapabileceğimiz için bu olayların önüne de geçebileceğiz. Çünkü bir satışın gerçekleşmesi için sözleşmenin Tapu Dairesi’ne yatırtılmasından emlakçılar sorumlu olacak.
Ayrıca biz emlakçılar olarak bu yasanın yanında bir de Bilişim Yasası’nın yürürlüğe girmesini istiyoruz.”
Gürcafer: ‘Garanti Sigorta Fonu’ güvence sağlayacak
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Girne’de işadamı Mehmet Eminoğlu’nun sahte vekaletnamelerle bazı taşınmaz mallar ile nakit paraların devrini yapmakla suçlanan olayın herkese sistemde bir boşluk olduğunu gösterdiğini belirterek, bu gibi olayların bir daha yaşanmaması için bazı önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti. Gürcafer, Müteahhitler Birliği olarak ‘Garanti Sigorta Fonu’ üzerinde çalıştıklarını belirterek, söz konusu fonun birlik üyeleri tarafından yapılan evlerin satışında ‘birliğin kefil olmasını’ öngördüğünü belirtti. Söz konusu fon sayesinde müteahhitlerin yaptığı evlerin güvence altına alınacağını belirten Gürcafer, “Bu fon hem tüketicileri, hem de müteahhitleri koruyacak” dedi.
Gürcafer, yurtdışından gelen uzmanların yaklaşık 3 aydır bu fonun üzerinde çalıştıklarını belirterek, söz konusu fonun yılsonuna kadar hayata geçirilmesini hedeflediklerini dile getirdi.
“Ülkede mafyalaşma, tehdit veya şantaj yok”
Ülkemizde mafyalaşma, şantaj ve tehdit olduğu yönündeki iddialara da yanıt veren Gürcafer, bugüne kadar üyelerinin bu gibi herhangi bir olayla karşılaşmadığını ve bu iddiaların gerçeği yansıtmadığına dikkat çekti. Gürcafer, zaman zaman rakip firmalar arasında bazı olumsuz olayların yaşandığını, ancak bunun ‘ülkede mafyalaşma var’ anlamına gelmediğini belirtti. Gürcafer, Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur’un Emkakçılar Yasası’nı hayata geçirebilmek için bu iddiaları ortaya attığını ileri sürdü.
Sungur’un ülkede olmayan şeyleri varmış gibi gösterip reklam yapmaya çalıştığını öne süren Gürcafer, Emlakçılar Yasası’nın memleketi haraca bağlayacak bir yapıya dönüştürülmeye çalışıldığını ileri sürdü. Dünyanın hiçbir ülkesinde malını satmak isteyen bir kişinin malını emlakçıların aracılığıyla satmak zorunda olmadığının altını çizen Gürcafer, “Bu yasayla bunu yapmaya çalışıyorlar” dedi. Emlakçıların kayıt altına alınmasıyla bu zorunluluğun tamamen başka şeyler olduğuna vurgu yapan Gürcafer, söz konusu yasaya ‘tüketicilerin 5 yılda sadece 1 kez mülk satma haklarının’ olduğu ibaresinin eklendiğini, bunun da taşınmaz mülklerin emlakçılar aracılığıyla satılmak istendiği anlamına geldiğini söyledi.
Gürcafer, Emlakçılar Yasası’nın emlakçılık mesleğini icra eden kişilerin kayıt altına alınmasına yönelik olması gerektiğini ifade ederken, söz konusu yasayla yapılmak istenen olumsuzluklara müsaade etmeyeceklerini belirtti.
Yasaların belli bir zümre düşünülerek değil, toplum çıkarları düşünülerek yapılması gerektiğine dikkat çeken Gürcafer, şöyle devam etti:
“Emlakçılar Birliği’nin Girne’de mafyalaşma, şantaj ve tehdit olduğu yönündeki söylemleri, tamamen manipülasyona yöneliktir. Bir veya birkaç tane münferit olayın ülkenin geneline yayılması çok yanlıştır. Eğer bazı münferit olaylar yaşandıysa polise şikayette bulunulsun. Ama bu şekilde söylemlerde bulunmak, ülkeye ihanettir.”
Ergün: Endişeliyiz
Genç İşadamları Derneği Başkanı Uğur Ergün, ülkemizin turizm ve eğitim sektörlerinin lokomotifliğinde ilerlediğini belirterek, bu iki sektörden sonra ülke ekonomisinin en büyük gelir kaynağını inşaat sektörünün oluşturduğuna dikkat çekti.
Ergün, inşaat sektörünün gerek ülkemize ciddi ekonomik katkısı olan yabancıya taşınmaz mal satışının, gerekse yerli insanımızın konut ve işyeri ihtiyacının karşılanmasındaki en büyük rolü üstlenen sektör olduğuna işaret ederek, bu sektörün üç yüz civarı alt sektörü de beslediğini ve dolayısıyla binlerce kişiye istihdam sağlayan dev bir sektör olduğunu belirtti.
Son zamanlarda söz konusu sektörü ilgilendiren bazı olayların herkesi derinden üzdüğünü dile getiren Ergün, şöyle konuştu:
“Bu olayların yargı kapsamında olması sebebiyle yorum yapmayı doğru bulmuyoruz ancak, ulusal bir imaj çerçevesinde değerlendirdiğimiz zaman gerek bu olayların gerçekleşmesi, gerek gündemde ciddi şekilde yer alması, ülkemiz ekonomisine katılacak dış kaynağa, görünmeyen ama oldukça ciddi bir darbe vurmaktadır. Gerek hizmet, gerek finans, gerek inşaat sektörleri aracılığıyla dış yatırıma bağımlı bir ada ekonomisi olan ülkemiz ekonomisi tanınmamışlığın verdiği dezavantajlar ile uluslararası arenada tabiri caizse her maça iki gol ekside çıkmaktadır.”
Girne Belediyesi'nden emlak vergisi mükelleflerine kolaylık!
KKTC'de ilçe ilçe gayrimenkul fiyatları!