Yeni Eskişehir Stadyumu eleştirilerine TOKİ’den açıklama geldi!
Eskişehir İnşaat Mühendisleri Odası Yeni Eskişehir Stadyumu hakkında: “TOKİ ev dışında inşaat yapmasın.” eleştirilerinde bulundu. TOKİ bu eleştiri üzerine hava koşulları nedeniyle hasarlı bölgelerin tadilat edileceği ile ilgili açıklama yaptı.
Eskişehirspor'un maçlarını oynadığı Yeni Eskişehir Stadyumu ile ilgili Eskişehir İnşaat Mühendisleri Odasın'dan sonra TOKİ de açıklama yaptı. Üç yıl önce yapılan stadyumun, hava koşulları nedeniyle kapatılacak noktaya gelmesi ile ilgili detay verilmeyen açıklamada, tadilatın kısa süre içinde bitirileceğini belirtildi. Kısa sürenin ne kadar olduğu söylemezken, düşme hattından kurtulmaya çalışan Eskişehirspor'un maçlarını nerede oynayacağı bilinmiyor.
TFF 1. Lig’de 9 puanla son sırada olan ve düşme hattından kurtulmak için mücadelede bulunan Eskişehirspor, en kritik haftalarda seyircisinden yoksun kaldı. 20 Kasım 2016 yılında açılan 32 bin 507 bin kişi kapasiteli Yeni Eskişehir Stadyumu'nun çatısı, çatı direkleri, gerdirme demirleri ve halatlarında hava koşulları nedeniyle hasar meydana geldiği gerekçesiyle stadyum kullanıma kapatılmıştı. Çatının çökme tehlikesi nedeniyle Eskişehir Valiliği, 9 Ocak 2020 tarihinde stadyumun kullanımına ara verildiğini açıkladı.
Eskişehirspor’a şok etkisi yaratan stadyumun kullanıma kapatılması, takımın sıkıntılı günlerde en büyük güvencesi olan seyircisini kaybetti. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer tarafından Meclis’e taşınan Yeni Eskişehir Stadyumu’nun konusu, gözleri TOKİ’ye çevirdi. Konuyu Meclis gündemine getiren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Bu stat 3 yılda bu hale nasıl geldi? TOKİ bu stadı kime yaptırdı? Bakanlık bu çürük stadı nasıl kabul etti? Bu ihmalin, aymazlığın sorumlusu kim? 3 yıl geçmeden stadyum ilk yoğun karda yıkıldı. Böyle mi çok modern stadyum oluyor? Ya maç oynandığı sırada bu hasar gerçekleşseydi ne olacaktı?” diye sordu.
TOKİ için bir eleştiri de Eskişehir İnşaat Mühendisleri Odası’ndan (İMO) geldi. İMO, bir açıklama yaparak TOKİ'nin asıl görevi olan konut inşaatı haricinde başka inşaat yapmaması gerektiğinin altını çizdi. Açıklamada “Stadyumlar; tasarımından yapımına, denetiminden işletmeye alınmasına kadar farklı bir sistematik, deneyim ve bilgi birikimi gerektiren, taşıyıcı sistemleri özel ve narin yapılardır. Birbirinin aynısı beton kutular şeklinde yapılan toplu konut mantığı ve fiyatları ile ihalesi de, imalatı da denetimi de yanlıştır. Eskişehir'de yaşanan bu musibetin, asli görevi toplu konut yapmak olan TOKİ için bir nasihat olmasını, konut dışındaki her türlü inşaat ve arsa ticaretinden elini çekmesini umuyoruz” denildi.
TOKİ’den açıklama geldi
Bütün eleştirilerin ardından TOKİ açıklamada bulundu. Açıklamada inceleme sonucunda kısmi hasarların birkaç gün içinde netleşeceğini ve üniversite değerlendirme raporları çerçevesinde hasarın acil olarak giderileceğini belirtti.
TOKİ'den yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“TOKİ tarafından inşaatı yapılan 33 bin seyirci kapasiteli Eskişehir Stadı 2016 yılında hizmete açılmış ve dört senedir kullanılmaktadır. 7 Ocak 2020 tarihinde gerçekleşen yoğun olumsuz hava koşulları sonucu çelik çatı makaslarındaki sekonder elemanlarda kısmi deformasyon oluşmuş, sistemin ana taşıyıcısı çelik halat ve diğer çelik elemanlarda herhangi bir deformasyon olmadığı, TOKİ teknik heyeti, proje müellifi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden konusunda uzman akademisyenlerin incelemesi sonucu anlaşılmıştır. Stadın yapımı sırasında alınan numunelere yapılan testler ve yeni yapılan malzeme testlerinde de söz konusu malzemelerin proje hesaplarında dikkate alınan değerlere ve ilgili çelik dayanımına sahip olduğu raporlarla tespit edilmiştir. Söz konusu elemanlarda oluşan kısmi hasarlar birkaç gün içinde netleşecek üniversite değerlendirme raporları çerçevesinde ivedilikle giderilecektir. İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesinin Eskişehir Stadında yerinde inceleme yapılması yönündeki herhangi bir talebi İdaremize ulaşmadığı gibi odanın tabi olduğu mevzuat hükümleri kapsamında inceleme, değerlendirme ve rapor verme görevi, yetkisi ve yeterliliği olmadığı aşikardır. Söz konusu incelemenin konusunda uzman akademisyen kadrosuna sahip Üniversiteler tarafından yapılması gerektiğinden İdaremizce bu inceleme Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'ne yaptırılmıştır.”
Eskişehirspor stadyumsuz kaldı
Bütün bu tartışmalar sürerken olan Eskişehirspor’a oldu. TFF 1. Lig’de kalmak için kritik haftalara giren Eskişehirspor, iç saha maçlarını Eskişehir dışında oynamak kaldı. Eskişehir İl Spor Güvenlik Kurulu, yaptığı toplantıda Eskişehirspor’un maçlarını Yeni Eskişehir Stadyumu’nda oynayıp oynayamayacağını tartıştı. Yapılan toplantı sonrası kurul, Yeni Eskişehir Stadyumu’nda seyircisiz dahi maç yapılamayacağına karar verdi.
Bunun üzerine stadyum ararken Eskişehirspor, Adanaspor ile oynayacağı maç için Bursa, Afyon ve Ankara seçeneklerini değerlendirmeye aldı.
Bursa’nın olumsuz yanıtıyla Eskişehirspor’un Adanaspor maçını nerede oynayacağı bilinmiyor.