02 / 05 / 2024

Yeni ev alacaklar dikkat: BES birikiminizin yüzde 50'sini kullanabilirsiniz! BES kısmen ödeme 10 soruda tüm detaylarıyla

Yeni ev alacaklar dikkat: BES birikiminizin yüzde 50'sini kullanabilirsiniz! BES kısmen ödeme 10 soruda tüm detaylarıyla

Bireysel Emeklilik Sistemi çerçevesinde hayata geçirilecek Kısmen Ödeme Uygulaması 1 Temmuz'da başlayacak. İşte BES kısmen ödeme 10 soruda tüm detaylarıyla...



Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (SEDDK) Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) çerçevesinde hayata geçireceği Kısmen Ödeme Uygulaması 1 Temmuz 2024 tarihinde başlayacak. 

Kısmen Ödeme Uygulaması ile BES'te sistemden çıkmadan birikimlerin yüzde 50'ye kadar olan bölümünü ama imkanı sunuluyor. Katılımcılar BES hesaplarında biriken devlet katkısı dahil tutarları evlilik, konut alımı ve doğal afet halleri çerçevesidne başvuru yaparak alabilecek. 

Bu şekilde katılımcılar hayatın önemli aşamalarında karşılaştıkları nakit ihtiyaçlarına sistemden çıkmadan çözüm sağlarken, tasarruflarına ara vermeyecek ve BES'teki haklarından feragat etmeyecek. 

Kısmen Ödeme Uygulaması'nda en çok merak edilen 10 soru ve cevapları şu şekilde: 

Yeni ev alacaklar dikkat: BES birikiminizin yüzde 50 sini kullanabilirsiniz! BES kısmen ödeme 10 soruda tüm detaylarıyla

1. Kısmen Ödeme Uygulaması nedir,hangi hakkı tanır?

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde eğitim, evlilik, konut alımı, eğitim gibi hallerde sistemden çıkmadan ve sahip olunan haklardan vazgeçmeden hesaplarında biriken tutarları devlet katkısı dahil olacak şekilde alma hakkı sağlayan uygulamadır.

2. Hesaplarımdaki birikimin ne kadarını alabilirim, nereye başvuru yapmalıyım?

Katılımcılar başvuru formunda belirtmek üzere, birikimlerinin yüzde 50'ye kadar bölümünü çekebiliyor. Katılımcılar, sözleşmesi bulunan emeklilik şirketleri ile iletişime geçerek başvuru yapabiliyor. 

3. Başvurum ne zaman sonuçlanır?

Emeklilik şirketleri kısmen ödeme başvurusunun kabul ya da ret sonucunu, talep formunun ulaştığı tarihten itibaren üç iş günü içinde elektronik iletişim araçlarıyla katılımcıya iletiyor. 

4. Kısmen ödeme başvurusunda aranan koşullar nelerdir?

Katılımcılar evlilik, konut ve doğal afet için yalnızca bir defa ödeme alabilirler. Doğal afet durumunda kısmen ödeme için tarih ve miktar koşuluna bakılmaz.

Kısmen ödeme için ilk başvuru sistemdeki 5. seneden itibaren ve aylık asgari ücretin en az 5 katı ödeme gerçekleştirilmesi durumunda yapılabilir.

Katılımcı evlilik için kısmen ödeme aldıysa, konut için kısmen ödemeyi en az beş sene sonra ve aylık asgari ücretin en az 5 katı ödeme yapması durumunda alabilir. Konut için ödeme alındıysa, evlilik için de aynı koşullar geçerli olur.

Birden çok BES sözleşmesi olanlar için sadece bir başvuru hakkı tanınır.

5. Başvuru sırasında hangi belgeler isteniyor?

Ev alımı için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan web tapu ile üretilen doğrulama kodunun yer alığı tapu belgesi nüshası sunulur.

Evlilik durumu için e-Devlet sistemi ile üretilen ve üzerinde doğrulama kodu olan nüfus kayıt örneği, doğal afet hali için doğal afetin gerçekleşmesine müteakip SEDDK tarafından duyurulan belge isteniyor. 

Yeni ev alacaklar dikkat: BES birikiminizin yüzde 50 sini kullanabilirsiniz! BES kısmen ödeme 10 soruda tüm detaylarıyla

6. Konut almadan ya da evlenmeden önce başvuruda bulunabilir miyim, süreç nasıl işliyor?

Katılımcı istenilen belgeleri başvuru esnasında teslim eder. Başvurusuna onay verilen ve ödeme alan katılımcılar ödeme aldıktan 2 ay sonrasına kadar konut alındığına ya da evlenildiğine ilişkin belgeleri şirkete ileterek başvuru işlemlerini tamamlamakla yükümlü olur. Evlilik veya ev alımı başvuru tarihinden önce gerçekleşmişse 2 ay öncesine kadar bu belgeler geçerli sayılır.

7. Başvuruma onay verilmesi halinde kısmen ödeme tutarı ne zaman hesabıma yatırılacak?

Kısmen ödeme tutarları, en geç tüm fon paylarının nakde dönüştüğü günü izleyen ilk iş gününde katılımcı hesabına yatırılıyor. 

8. Başvurum onaylandı ancak kısmen ödeme tutarı hesabıma geçmedi. Ne yapmalıyım?

Nakde dönüştürülmüş tutar herhangi bir neden10 iş günü içinde ödenememesi ve kısmen ödeme işleminin yapılmaması durumunda başvuru yapılmamış sayılır. Katılımcı durumu bildirerek yeniden başvuruda bulunabilir. 

9. İstenilen belgeleri belirtilen sürede hazırlayamadım. Ne yapmalıyım?

Başvurularda, kısmen ödeme durumlarını ortaya çıkmaması veya 2 ay içinde gerekli belgelerin sunulmaması durumunda kısmen ödeme hakkı kullanılmış sayılır ve ödenen tutarın yüzde 30'u devlet katkısı hesabından düşülüyor.

10. Verdiğim taahhütnameyi yerine getiremezsem ne olur? 

Katılımcı BES sözleşmesini, 3 senelik taahhüt süresi içerisinde emeklilik, vefat ya da maluliyet dışında sonlandırması halinde, kısmen ödeme kapsamında aldığı devlet katkısı tutarı faiziyle alınıyor. 

Ev kiralayacaklar dikkat: Artık adli sicil kaydı, kredi kartlarının düzgün ödendiğine dair belge isteniyor!

SSK, BağKur emeklisine ve memura Temmuz zammında büyük şok! Maaşlar enflasyondan düşük artacak! İşte o rakamlar... 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Resmen Meclis'e geliyor! Kira sözleşmeleri artık bu şekilde yapılacak!


 


Geri Dön