Yeni ev alanlara emlak vergisi muafiyeti!
Emlak vergisi, taşınmaz mal sahipleri tarafından senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergide bazı indirim ve muafiyetler bulunuyor. Peki, yeni ev alanlarda emlak vergisi muafiyeti koşulları nelerdir?
Yeni ev alanlara emlak vergisi muafiyeti!
Emlak vergisi, taşınmaz mal sahipleri tarafından senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. 2015 yılına ait vergi dönemi devam ediyor. İlk taksitler en son 1 Haziran'da ödeniyor. İkinci taksitler ise Kasım ayında ödenebiliyor.
Vergide bazı indirim ve muafiyetler bulunuyor. 1319 sayılı Kanun gereğince yeni ev alanlara emlak vergisi muafiyeti de uygulanıyor. Yeni inşa edilen binalardan konut alan mükelleflere, emlak vergisi için beş yıl süre ile “geçici muafiyet” uygulanıyor.
Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.
Dairelerin inşaatın bitiminden birkaç yıl sonra satın alınması halinde bu muafiyetten kalan süreler için faydalanılıyor. Diğer ifade ile beş yıl içerisinde inşa edilen evleri bulunanlar bu muafiyetten faydalanmak için dilekçe vermeleri halinde sonraki dönemler için bu muafiyetten faydalanabiliyor.
Bu kısmî muafiyetten faydalanmanın koşulları şu şekilde özetleniyor:
- Bina veya dairenin kesinlikle mesken olarak kullanılması gerekiyor.
- Emlak Vergisi mükelleflerinin muafiyet için belediyeye müracaat etmeleri gerekiyor.
ÖRNEK:
Hasan Bey, 1.12.2014 tarihinde inşaatı tamamlanan apartmandan dairesini, 1.1.2015 tarihinde satın almıştır.
Dairenin 2015 yılı emlak vergisi değeri 200 bin TL'dir. Bu durumda, Hasan Bey 2016-2020 yıllarında geçici muafiyetten yararlanarak; 2016 yılı için 50 bin TL'lik muafiyeti düşürecek. Geriye kalan 150 bin TL üzerinden emlak vergisi ödeyecek.
Emlak vergisinde değişiklik beyanı ne zaman verilir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com