Emlak Terimleri

Yeni ev emlak vergisi muafiyeti var mı?

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Vergide bazı muafiyetlikler bulunuyor. Peki, mevzuata göre yeni ev emlak vergisi muafiyeti var mı?

Yeni ev emlak vergisi muafiyeti var mı?

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Emlak vergisinin tüm taşınmaz mal sahipleri tarafından ödenmesi gerekiyor.


Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi, belediyelere veriliyor. Gayrimenkulün farklı şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi yapılabiliyor. Ayrıca belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.


Emlak vergisi ayrıca internet üzerinden de yapılabiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. 


Vergide bazı muafiyetlikler bulunuyor. Kimi mal sahipleri vergi ödemelerinden tamamen muaf olurken, bazı mükellefler ise belli bir süre boyunca indirimli vergi avantajından yararlanabiliyor. Peki, yeni ev emlak vergisi muafiyeti var mı?


Yeni inşa edilen binalardan konut alanlara, emlak vergisi için beş yıl süre ile uygulanan “geçici muafiyet” bulunuyor.


Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Örneğin; Bayan A, 1.12.2014 tarihinde inşaatı tamamlanan apartmandan dairesini, 1.1.2015 tarihinde satın almıştır. 


Dairenin 2015 yılı emlak vergisi değeri 200 bin TL'dir. Bu durumda, Bayan A 2016-2020 yıllarında geçici muafiyetten yararlanarak; 2016 yılı için 50 bin TL'lik muafiyeti düşürecek. Geriye kalan 150 bin TL üzerinden emlak vergisi ödeyecek.



Emlak vergisi son ödeme tarihi 31 Mayıs mı?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com