Yeni ev için emlak vergisi ödenir mi?
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mallar için bazı muafiyetler uygulanıyor. Peki, emlak vergisinde mesken muafiyetleri nelerdir? Yeni ev için emlak vergisi ödenir mi?
Yeni ev için emlak vergisi ödenir mi?
Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mallar için ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor.
Verginin, taşınmaz mal sahipleri tarafından -taşınmaza sahip olunan süre boyunca- her sene ödenmesi gerekiyor. Ancak meskenler için bitakım muafiyetler de bulunuyor.
Örneğin, hiçbir geliri olmayan ve 200 metrekarelik tek meskeni olan ev hanımı, işsiz, gazi, engelli ve emekliler vergiden muaf oluyor. Muafiyet için belediyeye bildirimde bulunulması gerekiyor.
Ayrıca, yeni satın alınan meskenin de beyanı alındığı sene veriliyor; ödemeler ise edinim tarihini takip eden sene başlıyor.
Emlak vergisi muafiyetlerinde yeni yapılan evler için de muafiyet bulunuyor. Yeni evde emlak vergisi muafiyeti esasları nelerdir?
Yeni inşa edilen binalardan konut alanlara, emlak vergisi için beş yıl süre ile uygulanan “geçici muafiyet” bulunuyor.
Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.
ÖRNEK:
Ahmet Bey, 1 Mayıs 2013 tarihinde inşaatı tamamlanan apartmandan dairesini, 20 Kasım 2013 tarihinde satın almıştır.
Dairenin 2014 yılı emlak vergisi değeri 200 bin TL'dir. Bu durumda, Ahmet Bey 2014-2018 yıllarında geçici muafiyetten yararlanarak; 2014 yılı için 50 bin TL'lik muafiyeti düşürecek.
Geriye kalan 150 bin TL üzerinden emlak vergisi ödeyecek.
Emlak vergisi 2. Taksit 2014 ne zaman ödenir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com