Emlak Terimleri

Yeni ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir?

Kiracıların oturduğu ev satıldığında yeni mal sahibinin kiraya ne kadar zam yapabileceği merak ediliyor. Peki, yeni ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir? Ev sahipleri kiracılarına istedikleri oranda değil, kanunda belirtilen oranlarda zam yapabiliyor

Kirada oturan vatandaşlara sözleşmelerinin yenilenmesi halinde kira zammı yapılıyor. Ev sahipleri kiracılarına istedikleri oranda değil, kanunda belirtilen oranlarda zam yapabiliyor. Kira hukuku Borçlar Kanunu'nda düzenleniyor.

Kanunen mal sahipleri kiracısına Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon oranlarına göre zam yapabiliyor. Kiradaki evin satılması halinde yeni ev sahibinin kiracıdan ne kadar zam talep edebileceği merak ediliyor. Peki, yeni ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir?

KİRADAKİ EVİN SATILMASI

Kiradaki evin satılması halinde sözleşmenin tarafı yeni ev sahibi oluyor. Yeni malikin evi yatırım amaçlı alması halinde kira sözleşmesi devam ediyor.

Ancak yeni malikin ihtiyacının olması halinde kiracısından yasal şartlara uygun bir şekilde tahliyesini isteyebiliyor. 

YENİ MALİKİN İHTİYACININ OLMASI

Kira sözleşmesinin yeni tarafı olan malik onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, kiracıdan tahliyesini isteyebiliyor.

Kirayı bankaya yatırma limiti 2022 ne kadar?

Kiracı anahtar teslim tutanağı örneği 2022!

Ev sahibinin kiracıyı evden çıkarma süresi 2022!