Köşe yazıları

Yeni ev sahibi kiraya zam yapabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'İçinde kiracı olan daire satıldığında yeni ev sahibi kiraya yüzde kaç oranında zam yansıtabilir, istediği gibi belirleyebilir mi? 1075+180 aidat ödemekteyim. Ev sahibi 1800+180 aidat olarak kiraya zam yapmak istiyor. Bu yasal mıdır?' sorusunu yanıtladı.

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'İçinde kiracısı bulunan bir daire satıldığında yeni ev sahibi mevcut kiraya azami yüzde kaç oranında zam yansıtabilir ve bu zam oranını istediği gibi belirleyebilir mi? Örneğin 5 yıllık kiracıyım 1075+180 aidat ödemekteyim. Yeni ev sahibi 1800+180 aidat olarak kiraya zam yapmak istiyor. Bu yasal mıdır?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

İçinde kiracısı bulunan bir daire satıldığında yeni ev sahibi mevcut kiraya azami yüzde kaç oranında zam yansıtabilir ve bu zam oranını istediği gibi belirleyebilir mi? Örneğin 5 yıllık kiracıyım 1075+180 aidat ödemekteyim. Yeni ev sahibi 1800+180 aidat olarak kiraya zam yapmak istiyor. Bu yasal mıdır? l N.E.

***

İçinde kiracı bulunan bir daire satıldığında yeni malik bu daireyi içindeki kiracı ile birlikte satın almış gibi kabul edilir. Yani hukuki tabiri ile kira sözleşmesi yeni malik için de geçerlidir ve devam eder. Dolayısıyla kira sözleşmesi hükümleri varlığını korur. Kiraya zam konusu gündeme geldiğinde de kira zammı, eski malikle ne şekilde anlaşılmışsa yenisi ile de öyle uygulanır.

Bunun anlamı şudur: Uzun süreli bir kira sözleşmesi yapıldıysa ve bu uzun dönem için sözleşmede kira bedelleri belirlendiyse, bu rakamlar uygulanır. Yok, kira sözleşmesi uzun süreli değilse örneğin bir yıllık yapıldıysa kira yılı sonunda yapılacak zam da eski malik zamanında mevzuata uygun zam nasıl yapılacaksa, yeni malike de aynı oranda zam yapılır. Yani yeni malikin kira artışı talebinde eskisine oranla bir üstünlüğü yoktur.

***

Günlük yaşantımızda, yeni malikin kiracıya ihtarname göndererek, daireyi satın aldığını bildirdiğine ve bu ihtarla da mevzuata aykırı zam talep ettiğine tanık oluyoruz ama bunlar geçerli talepler değildir. Kira mevzuatı açısından eski malik ile yeni malik arasında fark yoktur. Tabii bu sözüm kira artışı için. Tahliye için mevzuat farklı. O konu da bir başka zamana kalsın.