10 / 05 / 2024

Yeni Evim kampanyası hem inşaat firmalarının hem de vatandaşların yüzünü güldürdü! Fiyatlar ne olacak? 

Yeni Evim kampanyası hem inşaat firmalarının hem de vatandaşların yüzünü güldürdü! Fiyatlar ne olacak? 

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, orta gelirliye yönelik yeni konut finansman modeliyle hayata geçirilen "Yeni Evim" kampanyasının hem inşaat firmalarının hem de vatandaşın yüzünü güldürdüğünü, iki tarafa da olumlu yansıyacağını belirtti. Peki ev fiyatları düşecek mi? İşte ayrıntılar...



Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, orta gelirli vatandaşlar için açıklanan sıfır konut kampanyasının konut sahipliği oranına pozitif katkı sunacağına dikkat çekerek "Ama asıl pozitif etkiyi konut üretiminde görebileceğiz. Önceki yıllarda toplam satışın yarısını oluşturan sıfır konut satışlar son senelerde yüzde 30'lara inmişti. Bunun en önemli sebebi yeni konut projelerinin başlayamamasıydı" ifadelerini kullandı. 

Yeni Evim kampanyası hem inşaat firmalarının hem de vatandaşların yüzünü güldürdü! Fiyatlar ne olacak? 

Şimdi yüzde 0,69'dan başlayan ve psikolojik sınır olan yüzde 1'in çok altında kalan faiz oranı kampanyasıyla orta gelirli vatandaşların yeni ev alabileceğinin altını çizen Erden Timur, ilk 3 sene taksit tutarlarına destek olunmasının da doğrudan üretimi olumlu etkileyeceğini vurguladı. 

"Arzın dengeli ve sürdürülebilir şekilde her kentte devam etmesi ülkemiz için çok önemli. Nitekim her sene en az 1 milyon konut talebinin oluştuğu, ihtiyaç ve yatırım amaçlı taleplerle birlikte bu rakamın 1,5 milyona çıktığını görüyoruz" diye konuşan Timur, bu durumda arzın desteklenmesinin çok değerli bir adım olduğunu belirtti. 

250 alt sektöre hareketlenecek 

Gamador İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karaarslan da kampanyanın tamamlanmış sıfır ve belli oranda tamamlanmış konutları kapsadığına vurgu yaptı ve "Öncelikle bu kapsamda elinde konut olan firmalar için de büyük bir destek oldu. Son bir yılda artan maliyetler dikkate alındığında kampanya inşaat firmalarına da büyük katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı. 

Ayrıca, konut satışı yapan firmaların da yeni projelere başlayacağını dile getiren Karaarslan, "Bu sayede yaklaşık 250 sektöre de hareket gelecektir. Yani uzun vadede bu kampanya olumlu etkileri Türkiye'nin ekonomisine yansıyacaktır" açıklamasında bulundu. 

Karaarslan, kampanya kapsamında alınan konutların 5 sene süreyle satılamamasının da fiyatlardaki anlamsız yükselişe engel olacağını savundu. 

Yeni Evim kampanyası hem inşaat firmalarının hem de vatandaşların yüzünü güldürdü! Fiyatlar ne olacak? 

Kerem Nükte Gayrimenkul Ankara Direktörü Muhammet Dinç ise kampanyanın konut sektöründe olumlu karşılandığına vurgu yaptı ve belirli sınırlar koyulmasının da sektör açısından çok olumlu olduğunu söyledi. 

"Herkes ev alabilirse piyasada fiyatlar birden yükselebilirdi. Şu anda böyle bir durum yok, yani kampanyadan dolayı fiyatlarda bir artış gözlenmedi" diyen konuşan Muhammet Dinç, bu kampanyanın tam olarak ihtiyacı ve alım gücü olan kişilere hitap ettiğini belirtti. Dinç, kampanyada 15 yıl gibi uzun bir vade uygulanmasının konut alımını kolaylaştıracağına dikkat çekti ve ev fiyatlarının son 1 sene içinde arttığını ve uzun vade yapılmasının vatandaşa büyük rahatlık sağlayacağını dile getirdi. 

Yeni Evim kampanyası hem inşaat firmalarının hem de vatandaşların yüzünü güldürdü! Fiyatlar ne olacak? 

Endeksacom Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt de yeni konut kredisi kampanyasının oldukça iyi düşünüldüğüne, gerçekten ihtiyacı olan vatandaşın yararlanması amacıyla planlandığına ve sektöre olumlu katkıda bulunacağına dikkat çekti. 

"Kampanya kapsamında vatandaşlar sadece tamamlanmış, belirli oranda tamamlanmış, bankaların kredi verme kriterlerine uygun olan ve yapımına başlanacak konutlar için kredi kullanabilecek. Bir süredir konut piyasasında fiyat artışının önemli sebeplerinden birinin de arzdaki düşüş olduğunu söylüyoruz" açıklamasında bulunan Öğüt, kampanya ile sıfır evlerin satışı ve üretimini hızlandırmanın da amaçlandığını aktardı. 

Kampanyada kredi limitlerinin oldukça cazip ve uygun göründüğüne vurgu yapan Öğüt, "Kampanyanın sadece belirli bir hedef kitle ve sıfır konutlarla sınırlandırılmış olması sebebiyle tüm konut fiyatlarına çok fazla etkisi olacağını düşünmüyorum" dedi ve konut piyasasında bir satma, satın alma şeklinde hareketlenme olacağına dikkat çekti. 

Orta gelir grubu konut kampanyası ile konut üretimi artacak! Yeni Evim, birinci el konutu destekleyecek! 

Yeni Evim Kampanyası 15 soruda tüm detaylarıyla! Ev sahibi olmak isteyen orta gelirliler hemen bakın!

Yeni Evim Kampanyası sektörü nasıl etkileyecek? Uzun vadede kiralarda gerileyecek! 


Geri Dön