27 / 04 / 2024

Yeni Havalimanı hakkında bilmeniz gereken 6 şey!

Yeni Havalimanı hakkında bilmeniz gereken 6 şey!

Türkiye'nin en pahalı projesi olan yeni havalimanı pazartesi günü açılıyor. Şu ana kadar alanın ismi dışında projeyle ilgili herhangi bir soru işareti yok. İşte Yeni Havalimanı hakkında bilmeniz gereken 6 şey...



Türkiye'nin mega projeleri arasında yer alan İstanbul Yeni havalimanı pazartesi günü açılıyor. Şu ana kadar alanın ismi dışında projeyle ilgili kafalarda herhangi bir soru işareti yok. İşte Yeni Havalimanı hakkında bilmeniz gereken 6 şey...

1-Üçüncü havalimanı fikri nasıl ortaya çıktı?

Atatürk Havalimanı özellikle dış hatlarda uluslararası bir aktarma noktası olması nedeniyle kapasitesi yetersiz bir alan olarak belirtiliyordu. 2012'de Bakanlar Kurulu kararı ile yeni bir havaalanı yapılması kararı alındı. Aynı sene yer tespiti de yapıldı. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, yer tespiti de tartışmalı bir konu oldu. İstanbul’un kuzeyinde bulunan alan doldurma gerektiği ve kuşların göç yolları üzerinde olması nedeniyle kamuoyunda uzun süre tartışıldı.

Yeni Havalimanı hakkında bilmeniz gereken 6 şey!


2-Kimler yaptı?

Yeni havalimanının ihale sürece 3 Ocak 2013 tarihinde başladı. 3 Mayıs 2013 günü de sona erdi. Türkiye tarihinin en büyük yatırımı olan dev ihaleyi Cengiz, Mapa, Limak, Kolin ve Kalyon'dan oluşan ortak girişim grubu kazandı. İhale bedeli ise 22 milyar euro oldu. Ortak girişim grubu havalimanını 25 yıllığına işletecek.

Yeni Havalimanı hakkında bilmeniz gereken 6 şey!


3-İnşaatta kaç iş cinayeti yaşandı?


İstanbul Yeni Havalimanı açılmadan şantiyedeki ölüm haberleri ile de gündeme geldi. Bu yılın şubat ayında alanda inşaat süresince 400 işçinin hayatını kaybettiği iddia edildi. Çalışma Bakanlığı ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada 30 bin kişinin çalıştığı şantiyede 27 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. İnşaat başladıktan bu yana şantiyede kötü çalışma koşulları sebebiyle zaman zaman işçiler de ayaklandı. Olaylara jandarma müdahale etti.

Yeni Havalimanı hakkında bilmeniz gereken 6 şey!


4-Ulaşım nasıl olacak?

Üçüncü havalimanının en büyük sorunlarından birisi de ilk etapta ulaşım olacak gibi gözüküyor çünkü şu an alana herhagi bir metro yok. İETT Mecidiyeköy, Halkalı ve Atatürk Havalimanı'ndan yeni havalimanına seferler yapacak. Ücretler ise 12-30 TL arasında değişecek. Sene sonuna kadar yüzde 50 indirimli olacak.


Yeni Havalimanı hakkında bilmeniz gereken 6 şey!

5-İsmi ne olacak?

Üçüncü havalimanının resmi ismi şimdilik İstanbul Yeni Havalimanı olarak geçiyor. Resmi açılışın gerçekleştirileceği 29 Ekim Cumhuriyet bayramı günü ismin açıklanması bekleniyor. Son 5 senedir alanın ismiyle ilgili pek çok fikir ortada. Bu sorunun cevabı pazartesi günü cevabını bulacak.

Yeni Havalimanı hakkında bilmeniz gereken 6 şey!

6-Pist özellikleri neler?

Alanda 6 pist bulunuyor. İki pist Karadeniz tarafına dik şekilde uzanacak. Pistlerin uzunlukları 3.5-4 kilometre arasında olacak.
 

İstanbul Yeni Havalimanı ihale sürecinde neler yaşandı?

İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılışına son 48 saat!

İstanbul Yeni Havalimanı için bilet fiyatları belli oldu!


Geri Dön