Yeni kentsel dönüşümde vatandaşlara 'Lüks konut yaptık, öde' mi denilecek?
AK Parti'nin İBB İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Murat Kurum'un İstanbul'daki dönüşüme ilişkin açıklamalarının ardından yeni yasa yeniden gündem oldu. Peki yeni kentsel dönüşümde vatandaşlara 'Lüks konut yaptık, öde' mi denilecek?
Geçtiğimiz senenin son aylarında Resmi Gazete'de yayımlanan Yeni Kentsel Dönüşüm Yasası, gündemden düşmüyor. Bir yandan kentsel dönüşümün nasıl yapılacağı merak edilirken, diğer yandan da, AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Murat Kurum, seçim çalışmalarında “İstanbul’da tek bir riskli yapı kalmayacak” kadar “39 ilçemizde deprem riskine yönelik çalışmalar yapacağız” vaadini dile getiriyor.
Evrensel Gazetesi'nden Özlem Songül Abayoğlu'nun haberine göre; İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Füsun Sümer, kentsel dönüşüm ile ilgili açıklamalarda bulundu.
İstanbul’un, arsaya dönüştürülecek arazileri tüketildiğine dikkat çeken Füsun Sümer, kentsel dönüşümün yık/yap ekonomisi de sekteye uğramasıyla, çarenin kentin son bakir alanlarının yer aldığı Kuzey Ormanlarının 3. köprü- Kuzey Marmara Otoyolu, 3. havalimanı ve Kanal İstanbul projeleri aracılığıyla imara açılmasında bulunduğunu belirtti.
Sümer, TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO tarafından Bağcılar’da Batışehir, Halkalı’da Avrupa Konutları, Ayazağa’da Maslak1453, Zekeriyaköy’de Köy gibi lüks projelerle başlayan sürecin el atılmamış diğer askeri alanların şehir dışına çıkartılması bahanesiyle sürdüğünü ileri sürdü ve "Esenler’deki askeri alan, ilçenin yüzde 50’si kadar. 2012 yılında rezerv alan ilan edilmiş olan alanın kuzeyinde kalan askeri alanın da rezerv alan ilanıyla yapılaşmaya açılmasıyla bu defa da deprem bahanesiyle 720 hektarlık askeri alandan geride kalan yeşil alanların da imara açılmasıyla karşı karşıya kalınacak" dedi.
RİSKLİ YAPIDA YAŞAYANLARA LÜKS KONUT İNŞA EDİLECEK, ÖDEMELERİ İSTENECEK
İMO İstanbul Şube Başkanı Füsun Sümer, rezerv alan diye belirtilen planların, depremden önce planlandığını ve depremin fırsat olarak görüldüğünü dile getirdi ve Murat Kurum'un n büyük akıllı şehrin Esenler’de inşa edileceğini bildirdiğini anımsattı.
Depremin oluşturduğu fırsatla, bölgede kurulması planlanan akıllı kentlerin, tekno-parklar ve benzeri projeler artık çok kolaylıkla ve meşruiyet sağlanarak gerçekleştirebileceğini ileri süren Sümer, akıllı kentler adı altında parası olanların yararlanacağı lüks konutlar inşa edilebileceğini söyledi.
Füsun Sümer, "Ardından riskli yapılarda oturan nüfustan lüks proje ile mevcut konutları arasındaki farkı ödemelerini talep edeceklerdir" açıklamasında bulundu.
DÖNÜŞÜMDE İSTANBUL'DAKİ BOŞ KONUT SOTKUNDAN YARARLANILABİLİR, KULLANILMAYAN KONUTLARA EL KONABİLİR
Söz konusu lüks konut projelerinin riskli binalarda oturanların emniyetli evlere taşınacağı vaadi ile ilgili de konuşan Sümer, İstanbul’daki boş konut stoklarından yararlanmak, kira yardımlarını mantıklı seviyelere çekmek, kiraları dondurmak, gerekirse kamulaştırma yaparak kullanılmayan konutlara el koymak gibi çözümlerin de olduğunu anımsattı.
TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu ise konuya ilişkin açıklamasında, 6306 sayılı Yasa ile birlikte halkın mülkiyet hakkını savunma hakkının ortadan kaldırıldığı iddiasını yeniden gündeme getirdi.
Muhçu, konuya ilişkin açıklamasında "Bu itiraz sürelerindeki plan askı süreleri, yargı süreleri, bilirkişi raporlarının hazırlanma süreleri 15 günle sınırlandırıldı. Aynı zamanda mülkiyetlere el koyan şirketlerin gücünü arttıran birtakım düzenlemeler de yapıldı. Devlet kolluk kuvvetleri bu şirketlerin emrinde özel güvenlik birimleri haline getirildi. Yurttaşların direnmeleri halinde, kolluk kuvvetleri şirketlerin emrinde hareket ederek, kapılar kırılarak zorla tahliye gerçekleştirilebilmektedir. Yıkım süreçleri de aynı şekilde işletilmektedir" ifadelerine yer verdi.
Donald Trump hakkında emlak dolandırıcılığı davası: Kapanış konuşmaları yapıldı!
Benzin, motorin, LPG fiyatlarında yeni yıl depremi! Akaryakıt alacaklar şimdi rakamlara bakın!